Lybra - zmieniarka z allegro nie rusza
Witam,
Proszę o pomoc. Kupiłem na allegro zmieniarkę Grundig MCD36, podłączyłem do tego wystającego złącza (wtyku) koło słupka przedniego lewego i nic. Nie chce ruszyć. W radiu jak naciskam na mode to nie chce przełączyć na CD, jak naciskam na eject na zmieniarce też nic się nie dzieje tzn. nie wysuwa pojemnika na CD. Odkręciłem radio i patrzyłem czy może tam wtyk ten niebieski nie jest wpięty ale siedzi w radiu. Nie wiem co mogę jeszcze spróbować oprócz zaniesienia jej do elektronika. Jak ktoś miał kiedyś podobny problem proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam,
Artur.
ps. radio bez navi.
Proszę o pomoc. Kupiłem na allegro zmieniarkę Grundig MCD36, podłączyłem do tego wystającego złącza (wtyku) koło słupka przedniego lewego i nic. Nie chce ruszyć. W radiu jak naciskam na mode to nie chce przełączyć na CD, jak naciskam na eject na zmieniarce też nic się nie dzieje tzn. nie wysuwa pojemnika na CD. Odkręciłem radio i patrzyłem czy może tam wtyk ten niebieski nie jest wpięty ale siedzi w radiu. Nie wiem co mogę jeszcze spróbować oprócz zaniesienia jej do elektronika. Jak ktoś miał kiedyś podobny problem proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam,
Artur.
ps. radio bez navi.
Chyba jedyne wyjście to elektronik, ale z tym może być też problem. U mnie wykrywa ale ma problemy z ruszanim. Byłem u kilku elektroników i wymigiwali się tym że się nie opłaca tero robić i nie ma części.
Skoro wszystko jest podpięte a zmieniarka nie działa nawet przy wyjmowaniu magazynka to z tego wynika, że prąd nie dochodzi lub dochodzi ale jest coś zrypane.
Ale może być coś nie tak na tym złączu przy lewym słupku. Teoretycznie przy odpiętej zmieniarce ale nie rozpiętym kablu na wysokości słupka po naciśnięciu MODE powinien wyświetlić się na ICS'ie komunikat NO DISC lub coś podobnego. Przy rozpiętym kablu nie przełączysz na zmieniarkę. Taka sytuacja bowiem występuje w mojej Lancii.
Więc radzę sprawdzić połączenie.
Proszę mnie poprawić jeśli jestem w głębokim błędzie.
Skoro wszystko jest podpięte a zmieniarka nie działa nawet przy wyjmowaniu magazynka to z tego wynika, że prąd nie dochodzi lub dochodzi ale jest coś zrypane.
Ale może być coś nie tak na tym złączu przy lewym słupku. Teoretycznie przy odpiętej zmieniarce ale nie rozpiętym kablu na wysokości słupka po naciśnięciu MODE powinien wyświetlić się na ICS'ie komunikat NO DISC lub coś podobnego. Przy rozpiętym kablu nie przełączysz na zmieniarkę. Taka sytuacja bowiem występuje w mojej Lancii.
Lancia Lybra 2,4 JTD
hmmm... w którymś poście dzisiaj sie dowiedziałem że płyty trzeba wkładać nagranym do góry... może to przez to nie czyta ??"michu509" pisze:Chyba jedyne wyjście to elektronik, ale z tym może być też problem. U mnie wykrywa ale ma problemy z ruszanim. Byłem u kilku elektroników i wymigiwali się tym że się nie opłaca tero robić i nie ma części.

mam jeszcze pytanie czy powinienem podłączać się do gniazda koło skrzynki bezpieczników czy szukać jednak dalej tego drugiego wtyku w tym samym miejscu (podobno gdzieś tam jest) i połączyć wtyk z gniazdem a potem zmieniarkę do końca kabla od wtyku ?. Sam już nie wiem. Na gnieździe brak napięcia sprawdzałem miernikiem 2 -zasilanie, 5 masa.
zalatw inny kabel, wyciag radio i podepnij, moze wtedy zadziala, ja mialem tak ze na orginalnym kablu pojawial sie komunikat AUX i zmienirka nie ruszala, zmianilem na nowy i dziala bez problemu:)
Seat Leon
Ale jak mógł włożyć źle płytę skoro nie może wyjąć magazynka na płyty? 
Jeżeli nie ma napięcia to może źle połączyłeś kable właśnie tam pod skrzynką bezpieczników, jeśli nie to błąd może być w radiu, ale chyba nie bardzo.

Jeżeli nie ma napięcia to może źle połączyłeś kable właśnie tam pod skrzynką bezpieczników, jeśli nie to błąd może być w radiu, ale chyba nie bardzo.
Lancia Lybra 2,4 JTD
Dobry pomysł, warto sprawdzić"maydayns" pisze:zalatw inny kabel, wyciag radio i podepnij, moze wtedy zadziala, ja mialem tak ze na orginalnym kablu pojawial sie komunikat AUX i zmienirka nie ruszala, zmianilem na nowy i dziala bez problemu:)

Lancia Lybra 2,4 JTD
już wszystko ok, zmieniareczka hula
, problem był w połączeniu, znalazłem drugą wtyczkę i podłączyłem ok.