Kappa - dokładane spryskiwacze reflektorów

Awatar użytkownika
Adriano
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - dokładane spryskiwacze reflektorów

Post autor: Adriano » 02 lip 2008, 17:55

Witam 8)
Postanowilem doposażyć moja kappę w spryskiwacze refelktorów. Dokupiłem zderzak ze spryskami i zbiorniczek płynu z pompą. Wszystko jest zamontowane tylko jest jedno ale... Czy spryski powinny dawać strumień płynu na reflektory czy powyżej nich?
U mnie psikają dużo powyżej i płyn trafia w reflektory tylko przy większych prędkościach :? W przeciwnym razie ląduje na masce lub nawet na szybie 8O Czy w wersjach fabrycznych tez tak jest?
TURBO ADDICTED
LANCIA KAPPA 2.0T

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Re: Kappa / spryskiwacze reflektorów

Post autor: wujekp » 02 lip 2008, 19:49

"Adriano" pisze:Witam 8)
Postanowilem doposażyć moja kappę w spryskiwacze refelktorów. Dokupiłem zderzak ze spryskami i zbiorniczek płynu z pompą. Wszystko jest zamontowane tylko jest jedno ale... Czy spryski powinny dawać strumień płynu na reflektory czy powyżej nich?
U mnie psikają dużo powyżej i płyn trafia w reflektory tylko przy większych prędkościach :? W przeciwnym razie ląduje na masce lub nawet na szybie 8O Czy w wersjach fabrycznych tez tak jest?
To masz źle ustawione. Na szybę to i owszem zadarza się, że przy małych prędkościach mi pryśnie, ale po "odbiciu" się od reflektorów. Wtedy mam najlepiej skropioną szybę - pięknie się rozpryskuje na reflektorach :D
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
Adriano
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa / spryskiwacze reflektorów

Post autor: Adriano » 02 lip 2008, 22:01

A czy jest w ogóle jakas regulacja? Spryskiwacze wyglądają na sztywno zespolone ze zderzakiem. Może to wina źle ustawionych dysz :?
TURBO ADDICTED
LANCIA KAPPA 2.0T

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 02 lip 2008, 22:05

"Adriano" pisze:A czy jest w ogóle jakas regulacja? Spryskiwacze wyglądają na sztywno zespolone ze zderzakiem. Może to wina źle ustawionych dysz :?
Nie przyglądałem się - zawsze dobrze pryskały :D
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
Adriano
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Adriano » 03 lip 2008, 18:46

Wydaje mi się że otwory dysz są za duże i źle ukierunkowane. Moze by je zakleic super glue i nawiercić ponownie otwory? Nie wiem tylko czy klej nie bedzie reagowal z tworzywem z którego wykonane sa dysze.
TURBO ADDICTED
LANCIA KAPPA 2.0T

Sixt

Post autor: Sixt » 03 lip 2008, 19:31

"Adriano" pisze:Wydaje mi się że otwory dysz są za duże i źle ukierunkowane. Moze by je zakleic super glue i nawiercić ponownie otwory? Nie wiem tylko czy klej nie bedzie reagowal z tworzywem z którego wykonane sa dysze.
Teraz w niedzielę patrzyliśmy na spryskiwacze Arkashki w jego Kappie. One już seryjnie mają wytryski jak niektóre gwiazdy VHS w sex shopach.
:lol: :lol: :lol:

Przy jeździe powinny ładnie rozpraszać wodę o reflektory, chętnie bym Ci powiedział jak jest u mnie ale są niepodłączone (ekonomia, tyle litrów co tam idzie to szkoda a i tak myję auto co 2 dni)

Awatar użytkownika
Adriano
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Adriano » 03 lip 2008, 20:38

"Sixt" pisze:
"Adriano" pisze:Wydaje mi się że otwory dysz są za duże i źle ukierunkowane. Moze by je zakleic super glue i nawiercić ponownie otwory? Nie wiem tylko czy klej nie bedzie reagowal z tworzywem z którego wykonane sa dysze.
Teraz w niedzielę patrzyliśmy na spryskiwacze Arkashki w jego Kappie. One już seryjnie mają wytryski jak niektóre gwiazdy VHS w sex shopach.
:lol: :lol: :lol:

Przy jeździe powinny ładnie rozpraszać wodę o reflektory, chętnie bym Ci powiedział jak jest u mnie ale są niepodłączone (ekonomia, tyle litrów co tam idzie to szkoda a i tak myję auto co 2 dni)
Podoba mi się to porównanie z gwiazdami z VHS : hahaha : Ich dysz raczej nie traktowałbym super glue, może tak zrobie w kappie.
TURBO ADDICTED
LANCIA KAPPA 2.0T

Awatar użytkownika
Artur G.
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: Artur G. » 03 lip 2008, 22:58

jesli moge sie wtrącic, ja dla szpanu bym zamontował na zderzak same dysze, raczej nie planuje kupna drugiego zderzaka i całej instalki do spryskiwania, ale ze spryskiwaczami w zderzaku zdecydowanie lepiej kappa sie prezentuje... czy ktos to przerabiał, czy raczej nie robić partactwa?
pozdrawiam,
Artur, kappa 2.0 96
pozdrawiam, Artur
Kappa była przez 56 m i 14 dni.
Dedra była przez 28 m i 13 dni
Alfa 156 1.8 TS była - 26 m i 5 dni
Jaguar X-type 3.0 V6 awd był 40 miesięcy
Lancia Lybra sedan 1.6 była ponad 4 lata
była:
Delta III 1.4 150 KM przez 9 lat

Awatar użytkownika
Adriano
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Adriano » 04 lip 2008, 8:36

Chcesz zamontować spryski tylko dla wyglądu? Myslisz, ze jest sens? Chyba nie bedzie Ci do smiechu jak ktos poprosi Cię o mała demonstrację :wink: Jesli chodzi o sam montaż to jest to na pewno do zrobienia. Mój lakiernik ściagał spryskiwacze ze zderzaka przed lakierowaniem. Nie wiem tylko czu uda Ci się znaleźć same spryskiwacze. Może z jakiegoś połamanego zderzaka.
TURBO ADDICTED
LANCIA KAPPA 2.0T

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Post autor: Tomzik » 04 lip 2008, 9:30

"Sixt" pisze:...(ekonomia, tyle litrów co tam idzie to szkoda a i tak myję auto co 2 dni)
Ja podłączyłem na początku roku, choć mi odradzano z tego powodu co piszesz, ale jakoś da się pojeździć na 1 zbiorniku dość sporo. Wiadomo, że mniej niż bez, ale nie przesadzajmy. Spryskiwacze lamp działają krótko, jakąś sekundę-dwie, więc hektolitry tamtędy nie płyną.. A zawsze coś tam to daje jak się jedzie w zimowy, deszczowy wieczór.
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

Sixt

Post autor: Sixt » 04 lip 2008, 11:37

"Tomzik" pisze:
"Sixt" pisze:...(ekonomia, tyle litrów co tam idzie to szkoda a i tak myję auto co 2 dni)
Ja podłączyłem na początku roku, choć mi odradzano z tego powodu co piszesz, ale jakoś da się pojeździć na 1 zbiorniku dość sporo. Wiadomo, że mniej niż bez, ale nie przesadzajmy. Spryskiwacze lamp działają krótko, jakąś sekundę-dwie, więc hektolitry tamtędy nie płyną.. A zawsze coś tam to daje jak się jedzie w zimowy, deszczowy wieczór.
Tak, ale nie jeżdżę teraz w trasy swoim, praktycznie swój samochód ostatnio wykorzystuję jako auto "niedzielne" i z reguły jest cały czas czyste więc ten wynalazek w tej chwili nie jest niezbędny :)

Alan

Post autor: Alan » 15 kwie 2010, 21:48

a jak zdemontować spryskiwacze nie ściągając zderzaka ? moje wyglądają ohydnie trzeba je odnowić

Awatar użytkownika
Skalniak71
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Skalniak71 » 16 kwie 2010, 0:41

moje pytanie brzmi: jak duze cisnienie macie na tych dyszach? U mnie leci bo leci, fakt, czasami na szybę ale to raczej nie wysokociśnieniowe spryskiwacze...
Sixt pisze: Przy jeździe powinny ładnie rozpraszać wodę o reflektory, chętnie bym Ci powiedział jak jest u mnie ale są niepodłączone (ekonomia, tyle litrów co tam idzie to szkoda a i tak myję auto co 2 dni)
U mnie może 3 porządne pryskania i po płynie. Płyn spieprza mi pompką na samym dole zbiornika...między samą pompką a zbiornikiem w momencie naciśnięcia spryskiwania leci mi więcej płynu niż na szyby/lampy i nie wiem jak się za naprawę tego zabrać :/
Bella !Lancia Kappa 3.0 V6 95' Bella#2 Alfa Romeo 166 2.4 jtd 05'
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Wikingos
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Wikingos » 17 kwie 2010, 10:51

W mojej Kappie jest regulacja dysz spryskiwaczy reflektorów.
Strumień mogę regulować:
- w poziomie przez obrót całej głowiczki
- w pionie przez pochylenie głowiczki
Jeden zespół spryskiwacza składa się z dwóch głowic, spryskiwacze mam tak ustawione aby jedna głowica spryskiwała światło drogowe a druga głowica światło mijania (w ramach jednego reflektora)
Aktywowanie spryskiwaczy reflektorów=włączone światła+ spryskiwacz szyby.
Czas działania ok. 2sek (spryskiwanie szyby działa dłużej)

Wikingos
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Wikingos » 17 kwie 2010, 10:58

Skalniak71
Musisz uszczelnić połączenie pomiędzy pompką z zbiornikiem.
Pompka spryskiwaczy reflektorów jest zainstalowana od strony prawego błotnika. Należy zdjąć bądź odgiąć plastikowe nadkole. Ponieważ pompka jest uszczelniona pierścieniem i włożona na wcisk do zbiornika to spróbuj dociśnij pompkę, sprawdź też przewód gumowy czy nie jest przecięty lub czy nie ma luzów w miejscu połączenia z pompką (zaciśnięty cybant)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”