Lybra - spadek mocy w 2,4 jtd
W ostatnią niedzielępo odpaleniu ruszalem pod górkę więc startowałem z dość wysokich obrotów (3000-3500) po ruszeniu nagle spadła moc. Silnik wkręcał się na obroty bardzo wolno i wyżej niż 3000 nie podchodził. Po kilku minutach nagle wszystko wróciło do normy. Dodam, że nie zapaliła się żadna kontrolka itp.
Od tego wydarzenia za każdym razem po odpaleniu mam zamiast 140KM najwyżej 20KM;) zauważyłem, że wszystko wraca do normy po osiągnięciu optymalnej temp dla silnika (deko niżej niż 90 stopni).
Ktoś miał podobną sytuację? macie jakiś pomysł co jest nie tak?
Od tego wydarzenia za każdym razem po odpaleniu mam zamiast 140KM najwyżej 20KM;) zauważyłem, że wszystko wraca do normy po osiągnięciu optymalnej temp dla silnika (deko niżej niż 90 stopni).
Ktoś miał podobną sytuację? macie jakiś pomysł co jest nie tak?
Poszukaj hasła "przepływomierz" - a na początek odepnij wtyczkę od niego i sprawdź czy będzie różnica w zachowaniu silnika.
Lybra 2.4JTD SW 2001r. nero
dzięki za odpowiedź. Niezbyt jednak orientuje się gdzie ten przepływomierz się znajduje, pomoże mi ktoś?
Przepływomierz masz przy filtrze powietrza - zamontowany na rurze ~5cm nad filtrem.
Lybra 2.4JTD SW 2001r. nero
faktycznie to raczej przepływomierz - odpięcie go doprowadziło silnik do "normalności". przynajmniej moc na zimnym silniku wróciła.
Jutro jade kupić przepływomierz i mam nadzieję, że wszystko wróci do normy...
Dzięki:)
Jutro jade kupić przepływomierz i mam nadzieję, że wszystko wróci do normy...
Dzięki:)
jeżeli to diesel i po odpaleniu zimnego silnika jedziesz pod górkę, to nie rozsądne, źle, musi się silnik nagrzać.
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
rozumiem, zostałem skarcony. dotychczas jezdziłem tylko benzyniakami... poza tym ta górka to był odcinek 15m, choć było całkiem stromo...