Lybra - DVD i kamera cofania
Lybra -DVD i kamera cofania
jakiś czas temu oglądałem, faktycznie nie powinno to być trudne o ile się znajdzie DVD lub tuner z wyjściem RGB. Zaraz poprzeglądam allegro"jan123456" pisze:wszystko jest na clublybra.it

Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM

Coś widzę że temat podłączania DVD i kamer cofania umarł śmiercią naturalną.
A co powiecie na takie coś:

Schemat nie uwzględnia zasilania. Trzeba by dołożyć stabilizator 12V->5V. Od razu zastrzegam że ułożyłem go z głowy i materiałów w internecie. Jeszcze nie wiem czy będzie działał. Tak mi się wydaje. Liczę na dyskusje i pomocne głosy
Gdyby chcieć to złożyć i podłączyć w Lybrze ... koszt jest niewielki:
- konwerter video->VGA ...... 140 zł (można nawet kupić za 80zł)
- parę scalaczków (7402, stabilizotor itp) .... ~20 zł
- przełączniki, kable .... z ~30 zł
- kamerę cofania można już kupić od 80 zł
- przenośne DVD ... około 160 zł
- trochę pracy
Razem nie więcej niż 450 zł. A jak się uprzeć to nawet poniżej 350 zł.
A co powiecie na takie coś:
Schemat nie uwzględnia zasilania. Trzeba by dołożyć stabilizator 12V->5V. Od razu zastrzegam że ułożyłem go z głowy i materiałów w internecie. Jeszcze nie wiem czy będzie działał. Tak mi się wydaje. Liczę na dyskusje i pomocne głosy

Gdyby chcieć to złożyć i podłączyć w Lybrze ... koszt jest niewielki:
- konwerter video->VGA ...... 140 zł (można nawet kupić za 80zł)
- parę scalaczków (7402, stabilizotor itp) .... ~20 zł
- przełączniki, kable .... z ~30 zł
- kamerę cofania można już kupić od 80 zł
- przenośne DVD ... około 160 zł
- trochę pracy

Razem nie więcej niż 450 zł. A jak się uprzeć to nawet poniżej 350 zł.
Lancia Lybra 2.4 jtd SW (140kM, 2001')
będzi chodzić tylko u mnie scalak od zasilania się za mocno grzał jak się okazalo konwerter do wymiany zbyt duży pobór prądu /co dziwne podczas spoczynku radiatorsię grzał że jak plunołeś na niego to ślina wrzała /zarzuciłem temat pracuję nad czymś innym
dvd/manta/
też chodzi po podłączeniu przetwornicy 12v->220v

Ale którego zasilania? Bo nie do końca zrozumiałem.
Ja raczej postaram się zakupić cały sprzęt pod 12V/5V. Myślę że przy odrobinie szczęścia da się to zrobić. Wtedy wystarczą stabilizatorki.
A czy ktoś może potwierdzić składanie HSYNC+VSYNC=>CSYNC na bramce NOR. Regułą jest że CSYNC jest w negacji ale nie wiem jak jest w Lancii (nigdzie nie opisują).
A co do DVD to w drugiej kolejności, choć nie wykluczam Manty
Najbardziej zależy mi na kamerze cofania.
Ja raczej postaram się zakupić cały sprzęt pod 12V/5V. Myślę że przy odrobinie szczęścia da się to zrobić. Wtedy wystarczą stabilizatorki.
A czy ktoś może potwierdzić składanie HSYNC+VSYNC=>CSYNC na bramce NOR. Regułą jest że CSYNC jest w negacji ale nie wiem jak jest w Lancii (nigdzie nie opisują).
A co do DVD to w drugiej kolejności, choć nie wykluczam Manty

Najbardziej zależy mi na kamerze cofania.
tak można na na bramce NOR i w lancii jest tak samo HSYNC+VSYNC=>CSYNC i CSYNC jest też w negacji
Jeśli chodzi o napięcia to +5 stabilizatorek nie wytrzymywał zbyt mocno się grzał zastosowałem wentylatorek od starego procka

Znalazłem na allegro konwerter video->VGA który według sprzedawcy potrzebuje zasilania 5V przy 500mA (czyli 2.5W). Mój kolega elektronik mówi że bez problemu coś się znajdzie co się nie będzie grzało tak mocno. Kamera cofania chodzi na 12V więc problemu nie ma. Teraz tylko znaleźć DVD na 12V .... może się uda 

- olofromglogau
- Forumowicz/ka
- Imię: Krzysztof
to jak z kamerka cofania da sie jakos zamatowac bezposrednio ? bez jakis specyfikow w lybrze
LYBRA SW 2,4 JTD
Mam już wszystkie potrzebne elementy ... tylko chwilowo czasu brak.
Jak tylko coś poskładam to się pochwalę
Dodam tylko że konwerterek video->RGB kupiłem za 70 zł do tego kamera za 80 zł i ładowarka samochodowa do telefonu która daje 5V zasilania (10 zł?). O kablach nie wspominam. Czyli całość wyjdzie za 170 zł
Jak tylko coś poskładam to się pochwalę

Dodam tylko że konwerterek video->RGB kupiłem za 70 zł do tego kamera za 80 zł i ładowarka samochodowa do telefonu która daje 5V zasilania (10 zł?). O kablach nie wspominam. Czyli całość wyjdzie za 170 zł

- NajMlodszyM
- Forumowicz/ka
- Imię: Marcin
Praktycznie każde DVD ma wyjście (s)video. Czy to przenośne czy stacjonarne. Na początek postaram się podłączyć kamerę cofania ale konwerter który kupiłem ma dwa wejścia: video i s-video. Kamera ma wyjście video więc drugie wejście s-video konwertera można wykorzystać do podłączenie DVD 

- olofromglogau
- Forumowicz/ka
- Imię: Krzysztof
prosze o szczegoly kamerki moze jak niebedzie zbyt skomplikowane bede probowal podlaczyc tez
LYBRA SW 2,4 JTD
Parę postów wyżej zamieściłem schemat. Nie jest to nic skomplikowanego. Kamerka jak i DVD może być na dobrą sprawę dowolne. Byle miały wyjścia video lub s-video.
Jedyne elementy potrzebne aby to złożyć to:
- konwerter (s)video->VGA - jest ich pełno na allegro
- reduktor zasilania/stabliozotor napięcia (tak aby można było podłączyć ten konwerter do 12V w samochodzie)
- układ LS7402 aby złożyć skonwertować synchronizację
- kamera i(lub) DVD
Jedyne elementy potrzebne aby to złożyć to:
- konwerter (s)video->VGA - jest ich pełno na allegro
- reduktor zasilania/stabliozotor napięcia (tak aby można było podłączyć ten konwerter do 12V w samochodzie)
- układ LS7402 aby złożyć skonwertować synchronizację
- kamera i(lub) DVD
Ostatnio zmieniony 04 lut 2011, 18:42 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: skróciłem linka
Powód: skróciłem linka