Chcesz dobrze, nie szukaj tanio, naprawde warto więcej dopłacić za lepsze graty i fachowość montera. Lancia ma dosyć czułą elektronikę i bardzo łatwo rozjechać adaptacje PB przez nei do końca dograną instalacje LPG.
Od siebie powiem tyle, jeśli nie chcesz problemów z autem wywalcz taki setup instalacji:
- elektronika STAG300
- reduktor najlepiej Europegas EG200, bardzo dobre stabilne reduktory, a dobry reduktor to połowa sukcesu
- wtryskiwacze MagicJet
Jak będziesz szukał tanio wsadzą Ci Stag+Tomasetto+Valtek a na tym to punto 1,2 co najwyżej może poprawnie jeździć. Valteka/Raila w tym aucie omijaj szerokim łukiem, za dużo problemów z awaryjnością, nie jednakowym wydatkiem sekcji co powoduje notoryczne wywalanie ulubionej kontrolki posiadaczy złych instalacji LPG " CHECK ENGINE" . Wracając do reduktorów, nie daj sobie wsadzić KME Silvera, niestety mimo tego że producent hucznie podaje ze ma obsłużyć auta do około 250KM to już w aucie Twojej mocy przy bucie w podłogę spada mu ciśnienie o około 50% roboczego, więc jeśli nie wywalczysz EG to zamiast Silvera już lepiej niech Ci włożą Zavoli Zeta, ten jest stabilny ciśnieniowo przy obciążeniu ale ma przerostu ciśnienia przy cutoff z czym nie każdy monter umie sobie poradzić.
Kolejna kwestia montaż:
- mają zdjąć kolektor do nawiercenia, wkrętki w kolektor w równej linii [ta sama odległość od głowicy] i pod tym samym kątem, możliwie jak najbliżej zaworów ssących, bardzo ważne aby nie podawały LPG w "cieniu" wtrysku PB, wężyki łączące wtryskiwacz z wkrętką w kolektor mają być jak najkrótsze i co bardzo ważne wszystkie idealnie tej samej długości.
Myślę że na początek tyle wiedzy Ci starczy, jeśli trafisz na montera który zrobi instalacje i dobierze komponenty tak jak Ci podałem o tym że jeździsz na LPG będziesz wiedział tylko na stacji płacąc za paliwo po tankowaniu ......
A teraz marsz na pocztę i zgrzewkę piwa za wiedzę proszę mi podesłać
W razie niejasności pisz do mnie na PRIV, a i nie myśl nawet o zakładzie ALSA bo stoczysz bój z LPG jak Larry ze swoim po wizycie w Legionowie ;]
pzdr. Grzesiek
FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE + STAG300, reduktor wydumka Nikosia, PlaniJet 2,4mm@1,2bar, Bilstein B6 Sport.
Nie sztuką jest kupić szybkie auto, sztuką jest je sobie zbudować ....
Plan na ten rok: Sedici + 836 A2.000
FORUM LPG KME STAG ZENIT