Kappa - stukanie w tylnych prawych drzwiach!

Awatar użytkownika
Vico
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Vico » 07 sie 2008, 10:26

Niektorzy pomyslą, że zajmuję się duperelami, ale po prostu juz mnie trafia jak cos nawet na najmniejszej nierówności mi stuka w okolicach tylnych drzwi po prawej stronie (dość głośno). Na początku myślałem, że to ta zewnetrzna listwa pod progiem plastikowa (nie była zaczepina na wszystkie spinki do podwozia) - zaczepiłem i nadal STUKA! Może juz ktos miał podobny problem (chociaż w "szukaj" nie znalazłem) i wie czy to na pewno z drzwi czy to gdzieś na słupku i ew co to jest... trudno mi zlokalizować, a szczerze mówiąc perspektywa rozbierania tapicerki tylnych drzwi jakoś mnie nie rajcuje zwlaszcza, że niekoniczenie wiem jak i nie wiem na pewno czy to to :P tak więc co to może być? Jesli może mnie ktoś naprowadzić to byłbym wdzięczny.
Lancia Kappa 2.0l 20V bez turbo i VIS :) 1995r.

Awatar użytkownika
larry123
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

...

Post autor: larry123 » 07 sie 2008, 10:33

mi stuka i popukuje lekko na wybojach tylna kanapa i jej zatrzaski które wchodzą w karoserie, ale mam to w d... i jak będę miał ochotę to się kiedyś tym zajmę. :)
Może masz to samo :) poruszaj kanapą góra-dół. :)
Albo jeszcze lepiej, kiedy tylne siedzenie ma obciążenie stuki ustają :)

Awatar użytkownika
Vico
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Vico » 07 sie 2008, 10:57

Nie omieszkam sprawdzić :D
ja niestety na pukanie jestem przewrażliwony z powodu mojego starego samochodu - TAM wszystko pukało - a w tym cisza i spokoj i chciałbym to utrzymac! Musze sprawdzić tą kanapę ;]
Dzieki za odp.

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Post autor: Tomzik » 07 sie 2008, 11:03

A jakie jest to pukanie- mocne i głośne?

Bo ja np. miałem taką historię, że najpierw coś mi w okolicy głośnika lekko trzeszczało na dziurach, potem zaczęło skrzypieć nawet na malutkich nierównościach. Byłem święcie przekonany, że to plastki w okolicy głośnika. Ale to nie to. Potem do skrzypienia doszły bardzo mocne stuki po wjechaniu w dziurę, ale na małych nierównościach nie występowało.

Okazało się, że to poduszka nad amortyzatorem..

Więc jeśli "wali" Ci mocno to spróbuj udać się na test amortyzatora. Mi np. nie dało rady zrobić pomiaru nawet i facet stwierdził, że albo amor (ale ten był suchutki), albo coś z jego górnym mocowaniem. I wyszła poduszka..
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

Awatar użytkownika
Vico
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Vico » 07 sie 2008, 11:08

Wiesz co, to jest odgłos, tak jakby jakaś... ja wiem... deseczka uderzała w karoserię w drzwiach tylnych,, przy wjechaniu nawet na malutki wybój, cokolwiek kanał, słychać klekotanie, po prostu jak samochodem "bujnie" to od razu sie to odzywa - jak na mój gust dośc głośne :/ Nie jestem nawet w stanie tego dokładnie zlokalizować, wiec nie wykluczam też kanapy, amortyzatora, słupka srodkowego - cholera WIE!! Niedawno miałem przegląd i amortyzatory jak nówki wyszły na komputerku wiec chyba nie amorek? Chyba że jest to takie uszkodzenie, że amor w porzadku tylko klekocze?

Awatar użytkownika
D1
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Roman

Post autor: D1 » 07 sie 2008, 12:15

Sprawdź linki "ręcznego" czy nie obijają się o przelotki :wink: Potrafią hałasować :)
Pozdrawiam D1
Kontakt: 783 390 662
Obrazek

Awatar użytkownika
pawcio1
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: pawcio1 » 07 sie 2008, 13:05

Może też tulejki w tylnym wahaczu :wink:
Była Lancia Delta Hpe 1.8 16v vvt
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6

Czyzyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Bartek

Post autor: Czyzyk » 07 sie 2008, 17:21

Ja przez ostatnie 3 miesiace mialem podobny (nie twierdze,ze taki sam) przypadek. Za kazdym razem kiedy przejezdzalem przez jakies dziurska cos mi stukalo jakby w bagazniku. Za cholere nie moglem tego stukania zlokalozowac, oproznilem bagaznik, podkladalem gabki pod kanape no cuda niewidy, okazalo sie na szarpakach,ze wytluczona byla lewa koncowka drazka kierowniczego. Jak wymienilem nastala bloga cisza w srodku :)
Kappa LS 2,0 20V 95'

david_b
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: david_b » 07 sie 2008, 17:42

Witam!
Też to mam w okolicy głośnika.Nawet miałem już zamawiać poduszkę nad amorek.Wczoraj wsiadło 2 gości na tył i...prawie cisza.Jeszcze się wstrzymam z zamówieniami,najpierw urlop :D ,potem szarpaki.Z temprą miałem podobnie-słyszałem z tyłu,a była walnięta końcówka drążka kierowniczego.
Pytanie:
Z linkami ręcznego które też mogą stukać,to do mechanika,czy we własnym zakresie?(dostęp do kanału mam)

pozdrawiam
David Lancia k 2,0 20V VIS 1997 LPG

Awatar użytkownika
Vico
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Vico » 07 sie 2008, 18:05

No posprawdzam każdą z opcji po kolei :D Jak nie zlokalizuje to odkręce ten cholerny boczek od drzwi, chociaz widac, że od nowosci nie byl ruszany (kawalek folii pod spodem jeszcze wystaje :D ) wiec nie podejrzewam zeby tam sie cos "obluzowalo". No jak znajde to stukanie to po prostu... Wyeliminuje!! Ale widze, ze bez wizyty u mechaniora sie nie obejdzie :P no zobaczymy :P
Ostatnio zmieniony 11 sie 2008, 12:01 przez Vico, łącznie zmieniany 1 raz.

tommi
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: tommi » 09 sie 2008, 18:15

ja mam podobny problem tylko u mnie stuka w okolicy przednich dzwi pasarzera i tez nie moge tego zlokalizowac a najbardziej słychac to stukanie przy dodawaniu i ujmowaniu gazu jakby cos się przewracało do pzodu i do tyłu

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 12 sie 2008, 13:54

"tommi" pisze:ja mam podobny problem tylko u mnie stuka w okolicy przednich dzwi pasarzera i tez nie moge tego zlokalizowac a najbardziej słychac to stukanie przy dodawaniu i ujmowaniu gazu jakby cos się przewracało do pzodu i do tyłu
Tommi witaj w klubie, mam to samo.
JUż drzwi rozebrałem, byłem na sprawdzeniu zawiechy (wszystko sztywne) a nadal stuka i według moejgo gustu to stuka poduszka nad kolumna McPersona. Muszę dojść jak wygląda sprawa z jej wyciągnięiem i założeniem nowej.
W Tipo mialem podonie, tylko tam najpierw ta poduszka skrzeczała przy kręceniu fajerą, a potem zaczęł stukać - kupiłem używaną, sam wymieniłem i nastała cisza.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

tony
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: tony » 12 sie 2008, 13:58

A czy jest to możliwe aby tak stukał łącznik stabilizatora?

Awatar użytkownika
konrad77

Post autor: konrad77 » 12 sie 2008, 14:46

Witam, ja bym się przyjrzał linkom ręcznego, u mnie w Kappie tez hałasowały
była - Kappa tds
jest - Lybra SW 2.0 20V

david_b
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: david_b » 27 sie 2008, 16:00

Cześć!
Wygląda na to,że u mnie to linki ręcznego stukały,podłożyłem kawałek starej dętki jest ciszej. Całkiem nie wyciszyło,tak że jutro szarpaki,bo przód też nie jest całkiem cichy.28kkm po dziurach,bez wkładu w zawieszenie-nie najgorszy wynik,chociaż jutro się okaże co i jak :roll:

pozdrawiam
David Lancia k 2,0 20V VIS 1997 LPG

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”