Lybra 2.4 JTD - dlaczego tak dymi..???
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra 2.4 JTD - dlaczego tak dymi..???
witam wszystkich
mam pytanko . ponieważ moja lybra 2.4 jtd strasznie dymi jak sie jej troche mocniej depnie gazu. wydaje mi sie że nie powinna tak robić jaka może być tego przyczyna?
pozdrawiam
mam pytanko . ponieważ moja lybra 2.4 jtd strasznie dymi jak sie jej troche mocniej depnie gazu. wydaje mi sie że nie powinna tak robić jaka może być tego przyczyna?
pozdrawiam
Lybra - dlaczego tak dymi..??? 2.4 jtd
Mogą być niestety pompowtryski,ale najlepiej podjedz do Boscha ,podłaczą pod komp i wyjdzie szydło z worka lub nie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Alfa Romeo 159 1,9 16v
Mitsubishi ASX 1.8DID 4WD
Mitsubishi ASX 1.8DID 4WD
W JTD nie ma pompo wtryskiwaczy, natomiast jest pompa wytwarzająca ciśnienie oraz wtryskiwacz."fazi" pisze:Mogą być niestety pompo wtryski,ale najlepiej podjedz do Boscha ,podłaczą pod komp i wyjdzie szydło z worka lub nie.
Pozdrawiam.
Co do dymienia to może być przepływomierz lub zawór EGR.
A jak z mocą nie jest wyczuwalnie słabszy.
Na próbę odepnij wtyczkę od przepływomierza jeżeli dynamika auta wzrośnie to wiadomo co do wymiany. Jeżeli nie to zostanie komputer i sczytanie błędów
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
dlaczego tak dymi
witam ponownie dzieki za odp.
byłem juz wyczyscic błędy i nic. zrobie jutro jak pisałeś , czyli odłącze przepływo. i zobacze. no i właśnie wydaje mi sie lekko słabszy....
pozdrawiam
byłem juz wyczyscic błędy i nic. zrobie jutro jak pisałeś , czyli odłącze przepływo. i zobacze. no i właśnie wydaje mi sie lekko słabszy....
pozdrawiam
fasola22 a na jaki kolor autko dymi?
ja zaobserwowałem ze jak sie docisnie mocniej pedał gazu to chyba kazdy diesel pusci czarnego dymka a JTD lubi zostawic chmure
Lancia Klub Polska - Łódź
Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system
Generalnie diesle maja to do siebie nawet nowe, że puszczą dymka(czarnego).
No właśnie muszę się przyznać że jestem raczej amatorem spokojnej jazdy jednak czasem daje na gaz.
No właśnie parę dni temu ostro ruszyłem spod świateł i dałem czadu aby szybko zmienić paru ruchu i ..... zostawiłem za sobą dużą czarną jak smok chmurę. Na codzień moja Lybra nawet dymka nie puszcze. Trochę mnie to zaniepokoiło.
To normalne Panowie? Aż tak duża chmura?
No właśnie parę dni temu ostro ruszyłem spod świateł i dałem czadu aby szybko zmienić paru ruchu i ..... zostawiłem za sobą dużą czarną jak smok chmurę. Na codzień moja Lybra nawet dymka nie puszcze. Trochę mnie to zaniepokoiło.
To normalne Panowie? Aż tak duża chmura?
Lancia Lybra 2.4 jtd SW (140kM, 2001')
Puki na czarno dymi to nie ma aż takiej tragedii(przy ostrym depnięciu tak jest)-zwłaszcza jak pisałeś że na codzień jeździsz spokojnie. Gorzej jak już na jasno-szaro lub niebiesko dymi, to wtedy można się łapać za portfel.
spotkałem się z czarnymi chmurami po wymianie przepływomierza na egzemplarz za 190,00 zł, szczególnie ciemno było przy ruszaniu:), ale nowy przepływomierz boscha załatwił sprawę, nie zrób tylko tego błędu i nie daj sobie wcisnąć kombinowanego, który podobno ma wkład boscha, a obudowę jakiejś włoskiej firmy.Przerobiłem ostatnio również i to i szczerze powiem, że drogo mnie to kosztowało - dodatkowa diagnostyka i trzeci przepływomierz w ciągu dwóch miesięcy.
świeżo upieczony...
znajomy kupil przepływke boscha po wymianie troszke mniej dymi ale i tak dymi i nic sie z tym sie nie zrobi
Lancia Klub Polska - Łódź
Ale dymi przez cały czas czy tylko jak się go pogoni na wysokich obrotach? Jak przez cały czas to warto wtryski sprawdzić.
To chyba cos jest nie tak z waszymi JTD'kami bo moj nawet najmniejszego dyma nie puszcza ostrym wdepnieciu pedału do samej podłogi

- Sebastian
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Sebastian
Mój też, odpukać, nie dymi.
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)