Lybra - podłączenie zmieniarki

pablob18
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: pablob18 » 16 paź 2008, 9:58

przejrzałem archiwum ale w dalszym ciągu nie mam pewności,

mam radio bez navi, nie było też zmieniarki - czy to jest standart że kabel z radia jest pociągnięty? sprawdziłem we wszystkich miejscach o których pisaliście : bagażnik, pod tapicerką, pod kierownicą - nie znalazłem

czy ktoś miał podobną sytuację? może rzeczywiście kiedy od nowości nie było zmieniarki, nie ma też instalacji

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 16 paź 2008, 10:54

Ja nie mam navi ani zmieniarki oraz półeczki w schowku w bagażniku po lewej ale kabelek wystaje.

Fugaz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Fugaz » 16 paź 2008, 11:03

Masz audio Bose czy to standartowe? Jeśli Bose to powinien być kabelek do zmieniarki.
Zachorowałem na Lybrę i tylko jej kupno może mnie uleczyć!
P.S. Już ją mam 2,4 SW jtd czarna perła

pablob18

Post autor: pablob18 » 16 paź 2008, 11:06

mam bose, ale kabla za chiny nie mogę namierzyć :?

Fugaz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Fugaz » 16 paź 2008, 11:31

Może ktoś sobie zabrał twoją zmieniarkę :( W bose raczej na 99% musiała być zmieniarka, z tego co wiem to był to cały zestaw zmieniarka, głośniki, wzmacniacz oraz coś ala subfofer(sorki za pisownie ale nie wiem jak to się piszępoprawnie)

pablob18

Post autor: pablob18 » 16 paź 2008, 11:38

może rzeczywiście ktoś zabrał razem z kablem, ale zastanawia mnie że nie ma też stelaża (a gdyby była zmieniarka to chyba powinien być) tylko oryginalna wykładzina

Awatar użytkownika
wolfshadow

Post autor: wolfshadow » 16 paź 2008, 12:22

przed zakupem swojego samochodu oglądałem lybrę która miała bose, sterownie w kierownicy etc. Zmieniarki nie było tak jak u Ciebie nie było tez stelaża do jej zamontowania. Przyczyna była jedna samochód był puknięty w tyłek [przyznał to sam sprzedawca]. Nie pozbierali wszystkich części, a ktoś kto to składał samochód po wypadku uznał że taniej i szybciej było kupić inny stelaż niż kupić zmieniarkę, subwoofer i wzmacniacz.
Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa

pablob18

Post autor: pablob18 » 16 paź 2008, 12:47

rzeczywiście samochód był z tyłu puknięty ale subwofer jest, prawdopodobnie to jest powód,

jedyne rozwiazanie to chyba wyjęcie radia i sprawdzenie z tyłu czy kabel jest podłączony

bartek42
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: bartek42 » 16 paź 2008, 13:08

Nie każda Lybra z BOSE ma zmieniarkę i tym bardziej nie każda posiada półkę. Rozbierz cały lewy bok bagażnika i wtedy poszukaj dokładnie kabla - nie jest to czasochłonne a tymbardziej nie jest to trudne.
Gdybyś chciał, to ja mam "zapasowy" kabel, który dostałem przy kupnie zmieniarki - możemy sie dogadać ;)
Jeżeli będziesz już wyciągał radio, skorzystaj z fotorelacji zakładania mp3 i pamiętaj (!!) - jest 5 śrub mocujących radio !! Ostatnia jest dobrze "ukryta" za radiem. Warto się pomęczyć i ją odkręcić, bo jak ją wyrwiesz, to radio na dziurach zacznie stukać :)

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 16 paź 2008, 13:37

Chcę potwierdzić, że nie każdy system Bose był wyposażony w zmieniarkę.
Tak jak mówiłem nie mam nawet tych specjalnych półeczek na zmieniarkę w schowku w bagażniku. Kabelek ładnie wystaje z oryginalną zaślepką.

Fugaz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Fugaz » 16 paź 2008, 15:26

Muszę dodać w dziale co was najbardziej wkurza w lybrach, że nie wiadomo jak jest z kablem od zmieniarki :( jest czy go nie ma. Zachciało im się montować jakieś Bose i teraz jest problem.

Awatar użytkownika
lukosm
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra bez zmieniarki

Post autor: lukosm » 13 gru 2008, 22:54

Własnie kupiłem zmieniarke do lybry z bose bez nawigacji która zmieniarki nie posiadała. (lybra znajomego- co ciekawe tez intensa ma wszystko łącznie z esp a nie ma zmieniarki [włoska ciekawostka)

Jest to lybra w wersji sedan rok 2003 i w lewej czesci tylnego błotnika ponizej swiateł był elegancki przewod z koncówka chyba DIN zaslepiona plastikiem. Znalezienie trwało 15 sekund bez rozbierania tapicerki. Podłączyłem zmieniarke ale nie odpala nie ma napiecia wiec pewnie z drugiej strony od radia nie jest podpięte. Poszukam a jakby ktos cos wiedział gdzie to niech da znać
Kupię Lancie Phedre

bartek42
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: bartek42 » 14 gru 2008, 12:37

Temat był już przerabiany :)

Za skrzynką z bezpiecznikami jest kolejna złączka. U mnie była dość ciasno spięta i ciężko było ją znaleźć a później połączyć. Musisz po prostu położyć się pod kierownica i z latarką poszukać dwóch metalowych końcówek (męskiej i żeńskiej), chociaż i z latarką będzie ciężko :) Nie wiem w jakim celu montują rozłączone kable, ale tak jest :)

Nie polecam natomiast odkręcania radia !!! :) Łatwiej będzie jak się przyłożysz i poszukasz za tablicą z bezpiecznikami.

Awatar użytkownika
bufi
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bufi » 14 gru 2008, 12:48

U mnie tej złączki ( przewodu) na wysokości skrzynki bezpieczników do radia
nie było . To nie reguła:) . Możesz spokojnie dokupić ten odcinek np. od Bravo .

Awatar użytkownika
lukosm
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Jak w Lybrze u Bufiego

Post autor: lukosm » 28 lut 2009, 18:40

Kabelek był od zmieniarki do miejsca za bezpiecznikami a dalej nie było. Po wyjęciu radia okazało sie ze faktycznie okrągłe gniazdo zmieniarki jest puste wiec podczepiłem kabel który był w zmieniarce ( niebieski miniISO) pod wolne gniazdo a 2 czesc pod kabel wystajacy za bezpiecznikami i cd ruszyło ( zasilanie + wyciaganie skrzynki) i nawet radio widzialo aux ale nie grało tak że pozostaje poszukać tego kabelka o którym wspominał Bufi ( gdyby ktoś miał na zbyciu to jestem zainteresowany). Przy okazji zmontuje na wolnym gniezdzie ISO podejscie pod mp3 albo moze i pod video jak znajde schemat.

PS
A swoją drogą ktoś wie jak wyglada sytuacja w mojej tzn z radiem z navi? Nie chce mi sie rozkrecac. Jak tam jest z niebieskim gniazdem ISO zajete? Czy wolne. Bo moze i do swojej bym podczepił kable pod mp3 a moze video.

1.03.2003

Coś się niezgadza. Dotarło do mnie ze zmieniarka powinna pojsc po podpieciu niebieskiego mini iso a to dodatkowe gnizado to cos dziwnego jest nigdzie nie moge znalezc kostki, wiecie co to za gniazdo?
Oby ta podpinana zmieniarka była na chodzie a moze po prostu zle podpiete sa przewody na niebieskim iso tym ktore dostlem ze zmieniarka od seata. Musze podpiac zmieniarke pod inna lybre.

W mojej wymontowałem radio faktycznie kompletnie inne podpiecia i niebieskie iso zajete na trzech pinach, brak dziwnego okragłego gniazda z isc bez navi. W wersji z navi jest po prostu radio Becker a pod nim nawigacja
Kupię Lancie Phedre

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio & Navi”