Kappa SW - czyli kombi tył amortyzatory

Grzegorz
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa SW - czyli kombi tył amortyzatory

Post autor: Grzegorz » 05 maja 2008, 17:22

Potrzebne amortyzatory tyl Lancia Kombi Kappa !!!!!!! co z tym Fantem zrobić podobno tylko w serwisie Lanci..

Awatar użytkownika
Taz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Irek
Kontakt:

Kappa - SW czyli kombi tył amortyzatory!!!!!!!!!!

Post autor: Taz » 05 maja 2008, 17:38

użyj opcji "szukaj". Powiem ci tyle, że łatwo nie jest niestety.
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG

bogus

Post autor: bogus » 08 maja 2008, 18:22

Ja założyłem amorki plus sprężyny z limuzyny. Całość pasuje, ale tył samochodu siedzi jakieś pięć centymetrów niżej niż przód. Oryginalny komplet do kombi kosztuje jakieś 1800 zł za sztukę, a ja za dwa amortyzatory i dwie sprężyny zapłaciłem 1200 zł.

timi

Post autor: timi » 08 wrz 2008, 22:05

Można założyć zwykłe amorki z sedana i sprężyne wtedy trzeba dac dłuższą i twardszą bo inacze tył idzie na dół, amor nie pracuje w swoim zakresie i radość z wymiany będzie krótka :cry: . Tu polecam Autosklep24, Oni mają taki zestawik z dobraną spycjalną sprężyną i tył autka podobno jest na normalnej wysokości. za dwa tygodnie będę kupował i montował u siebie to się pochwale jak ów alternatywne rozwiązanie się sprawuje, narazie lewy pusty i tłucze, a koło równo z nadkolem, ale się nie chowa. Więc pytanie do tych co im zadki siedzą, czy napewno to tak ma być?

Awatar użytkownika
dexus
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: dexus » 09 wrz 2008, 7:13

Orginalny nivomat w autosklepie 1500zł
Obrazek
Sumienie nie powstrzymuje od grzechów, przeszkadza tylko cieszyć się nimi. (Jean Cocteau)

Dedra 2,0 8v 1992 - była
Kappa Kombi 2,4jtd 99r - była
i Lybra 2,4jtd SW po "znajomości"
Laguna II 3,0 V6 24v - była
Chrysler Pacifica 4.0 - jest

radek82
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: radek82 » 09 wrz 2008, 10:28

Witam,
podepnę się pod temat, będę niebawem wymieniał zawieszenie tylne bo strasznie już skrzypi i stuka. Części będę zamawiał właśnie w autosklepie24. I tu mam pytanie czy zna ktoś jakiegoś dobrego mechaniora, który by to wszystko mi poskładał? Najlepiej w Katowicach lub okolicy.

pzdr
Lancia Lybra '00 2.0 20V comfortronic ;)
Lancia Kappa SW '97 2.0 20V ;)

Corrado

Post autor: Corrado » 03 gru 2008, 1:30

cześć timi i radek, napiszcie proszę o swoich wrażeniach po wymianie tych amortyzatorów z nivo na gazowe, jestem bardzo zainteresowany tym tematem bo mnie to tez już za chwilę czeka i przymierzam się do zakupu w autosklep24 :) czekam z niecierpliwością na waszą relację.

pozdrawiam
konrad

Pawel_cios
Imię: Paweł

Re: Kappa - SW czyli kombi tył amortyzatory!!!!!!!!!!

Post autor: Pawel_cios » 17 mar 2013, 13:08

Witam
jak już pisałem w innych postach
jestem właśnie po regeneracji amortyzatorów w moim kapciu SW rewelacja a amortyzatory stare były tak rozklekotane heh ze wpadały tłoki od samej grawitacji :P już nie wspomnę o luzach szukałem różnych magików żeby je zregenerować ale każdy odmawiał iż niema co tam już regenerować ze są zatarte bo nie było oleju itp. itd aż w końcu znalazłem gościa na allegro w zakładce amortyzatory na tył do kapcia facet wstawił mi wszystko nowe tylko obudowa została lepsze grubsze tloczyska naprawdę fajnie śmigam już drugi tydzień i jest super tak więc polecam każdemu kto ma kombi. ja akurat nie miałem nivomatów ale prawdopodobnie nivomaty przerobi wam na zwykle co jest chyba najlepszym rozwiązaniem, wcześniej kupiłem używane amory to była porażka ledwo odzyskałem kasę za te dziadostwo, potem wstawiłem z sedana amory ale tył samochodu osiadł o 5 cm nie polecam nikomu nawet z grubszymi sprężynami te amortyzatory od sedana nie są tak wydajne bo sedan jest lżejszy :) jak pomyślę ile kasy wtopiłem i ile się narobiłem kombinując z tym zawieszeniem to niedobrze mi się robi mam nadzieje że mój post komuś w czymś pomoże :)

Awatar użytkownika
faraon
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Imię: Andrzej

Re: Kappa - SW czyli kombi tył amortyzatory!!!!!!!!!!

Post autor: faraon » 17 mar 2013, 14:33

Pawel_cios pisze:Witam [ ..... ] mam nadzieje że mój post komuś w czymś pomoże :)
Paweł, dziękujemy Ci za podzielenie się z nami swoimi doświadczeniami. Są na pewno bardzo cenne, ale ... nie jedyne :)
Wielu z nas (w tym ja) mamy inne doświadczenia (także z "druciarstwa ;)), z tym że nasze "patenty" sprawdziło już kilka osób i są zadowoleni. Mam nadzieję, że Twoje rozwiązanie zastosuje ktoś jeszcze i podzieli się swoimi uwagami.
Samochodem kieruje głowa. Ręce i nogi to tylko robole ...
Niewidomy może jeździć samochodem ..... - jako pasażer ....

ZAPRASZAM DO SKLEPIKU KLUBOWEGO - TAKICH GADŻETÓW NIE KUPISZ NIGDZIE :!: :!: :!: <<<- klik

Kappa Coupe 3.0 24v automat nr 191 - 1997 - KLIK
FIAT Croma II; 2.4 M-Jet automat - 2008 - KLIK
była =>Kappa SW 2.0 20v + LPG - 1997 - KLIK
była =>Delta HPE 1,6 + LPG Vialle - 1999 - KLIK
Były: Syrena 105 (1974, 1979); PF 125p (1980, 1987); Polonez (1989); MB W123 (1983); Palio weekend (1998); IVECO TD (1998)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”