Lybra - parowanie szyb
- PitchBlack
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - parowanie szyb
Witam, mam maly problem. Caly czas mi paruja szybki w aucie, wiem co powiecie Lybry tak maja, ale umnie nie idzie ich odparowac dmuchawa wali na maksa i jedynie przednia szyba troche odtaji, na szybach normalnie tworzy sie woda, tak samo jak rano wsiadam tez na szybach jest woda (normalnie sie skrapla tak jak by ktos woda je polał).
Czy wy tez tak macie w Lyberkach? A moze mam zapchane jakies kratki wentylacji i dlatego jest tyle wilgoci w aucie, a macie jakies pomysly jak pozbyc sie wilgoci?
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam
Czy wy tez tak macie w Lyberkach? A moze mam zapchane jakies kratki wentylacji i dlatego jest tyle wilgoci w aucie, a macie jakies pomysly jak pozbyc sie wilgoci?
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam
Pitch Black
- wacho_czk
- Klubowicz
- Imię: Maciej
Lybra - parowanie szyb
Moja propozycja (dostałem taką przy Espero):
1. Porządne odkurzanie wnętrza łącznie z wytrzepaniem foteli
2. Wymiana filtra przeciwpyłkowego.
1. Porządne odkurzanie wnętrza łącznie z wytrzepaniem foteli
2. Wymiana filtra przeciwpyłkowego.
Historia:
Lancia Delta Volvo S40 Vauxhall Astra 1.6 8V
Teraźniejszość:
Lancia Kappa 2.4 JTD 2000r, FYM FY125-3A 2006r

Lancia Delta Volvo S40 Vauxhall Astra 1.6 8V
Teraźniejszość:
Lancia Kappa 2.4 JTD 2000r, FYM FY125-3A 2006r

Lybra - parowanie szyb
Przyczyn może być wiele:
Np: stary zapchany filtr przeciwpyłowy, zapchane kratki wentylacji (z tyłu auta), przeciek do kabiny (nagrzewnica, klima), przeciek z dachu (w SW).
Trzeba wszystko przeanalizować.
Np: stary zapchany filtr przeciwpyłowy, zapchane kratki wentylacji (z tyłu auta), przeciek do kabiny (nagrzewnica, klima), przeciek z dachu (w SW).
Lybra - parowanie szyb
Albo możesz mieć to co ja miałem. Nie działa ci klapka otwierająca dopływ powietrza z zewnątrz. Znajduje sie ona pod filtrem kabinowym. Otworzyłem ją ręką i problem znikną. A też mi aż woda po przednije szybie ściekała.
Autka jakie mi się przewineły: Hyundai Lantra 1.6, Lancia Lybra 2.4 JTD, Alfa Romeo 156 2.4 m-Jet, Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark, Lancia Delta 1.8i.e., Lancia Thesis 2.4 JTD, Alfa Romeo 166 3.2, BMW E90 320d, Fiat Brava 80 16v, Fiat Brava 80 16v, Laguna III 2.0 16v, Fiat Stilo 1.9 JTD, Marea 155 20v
Obecnie mam: Lancia Lybra 2.4 jtd Emblema, Lancia Lybra 2.0 LS, Opel Meriva_A 1.4 EcoTec, Bravo HGT, Brava 100 16v
Obecnie mam: Lancia Lybra 2.4 jtd Emblema, Lancia Lybra 2.0 LS, Opel Meriva_A 1.4 EcoTec, Bravo HGT, Brava 100 16v
- PitchBlack
Lybra - parowanie szyb
Filtr przeciwpyłowy wymienialem kilka dni temu, ale moze i ta klapka sie zawiesila, jak to sprawdzic?
I jeszcze mam strasznie poszarpana uszczelke od bagaznika, czy to moze miec znaczenie?
Pozdrawiam
I jeszcze mam strasznie poszarpana uszczelke od bagaznika, czy to moze miec znaczenie?
Pozdrawiam
Pitch Black
Lybra - parowanie szyb
witam. mam identyczny problem z tymi szybami tylko w dedrze. z ta roznica ze mi boczne odtajaja bardzo szybko a przednia za cholere nic jej nie rusza. nie mam zadnego filtra kabinowego (przeciwpylkowego), i nie wiem co dalej z tym robic. w lato byl przewietrzony itd. a teraz zima i znowu to samo.
zastanawiam sie jeszcze nad taka sprawa, ze moze zapchal sie kanal powietrza dmuchajacego na przednia szybe?! bo z nawiewow czuc ze wieje, a juz gdy przystawiam reke nad wylot powietrza na szybe to wieje ledwo ledwo mimo wlaczonej dmuchawy na full. moze ma ktos jakis pomysl?!
zastanawiam sie jeszcze nad taka sprawa, ze moze zapchal sie kanal powietrza dmuchajacego na przednia szybe?! bo z nawiewow czuc ze wieje, a juz gdy przystawiam reke nad wylot powietrza na szybe to wieje ledwo ledwo mimo wlaczonej dmuchawy na full. moze ma ktos jakis pomysl?!
Lybra - parowanie szyb
poszarpana uszczelka bagażnika nie ma żadnego logicznego znaczenia. co do pobierania powietrza z zewnątrz: włącz nawiew na max i z zewnątrz, w miejscu gdzie zasycane jest powietrze do kabiny przyłóż tlącego się papierosa, dym ze spora siłą powinien wciągany być do wnętrza. Jeśli nie jest, zapewne pracuje obieg wewnętrzny, co do demontażu i sprawdzenia przesłony: nie podpowiem bo nie mam lybry.PitchBlack pisze:Filtr przeciwpyłowy wymienialem kilka dni temu, ale moze i ta klapka sie zawiesila, jak to sprawdzic?
Pozdrawiam
- PitchBlack
Lybra - parowanie szyb
Problem zostal rozwiazany nie działa mi klapka otwierająca dopływ powietrza z zewnątrz, otworzylem recznie (tak jak radzil mi rain) i problem ustal, dzieki za podpowiedzi
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Pitch Black
Lybra - parowanie szyb
no dobra Panowie, ale problem został rozwiązany połowicznie bo klapka ci dalej nie działa i jak będziesz potrzebował zamknąc obieg to będzie zonk. Mam ten sam problem i stad moje pytanie czy ktos dobierał się do silniczka od tej klapy?
Lybra - parowanie szyb
Jak to przeczytałem to z ciekawości dziś sprawdziłem sobie czy u mnie to działa bo szyby parują masakrycznie w tym aucie zwłaszcza porą zimową ale na szczęście się otwiera....a na zimę wyjąłem filtr przeciwpyłkowy bo w sumie nie potrzebny teraz będzie a był brudny więc wyjąłem.
Dacia Duster 1,2 TCE 4x4 2017, PF 126 ST 1983, Lancia Voyager 3,6 Platinum '14.
w przeszłości z marki: Dedra 91r., lybra 1,9 jtd lx 2002r, lybra intensa 2003r. 2,4 jtd, lybra intensa 1,9 jtd 2002, lybra 2,0 comfortronic 2000r, lybra intensa 2003r. 2,4 jtd, ypsilon 1,3 multijet automat 2005r., lybra 1,9 jtd ls 2002r, Thesis emblema 2,4 jtd 2005r., THESIS EMBLEMA 3.0 V6 + lpg STAG, Thesis Emblema 2.0T, Lancia Voyager 2,8 CRD GOLD '12.
w przeszłości z marki: Dedra 91r., lybra 1,9 jtd lx 2002r, lybra intensa 2003r. 2,4 jtd, lybra intensa 1,9 jtd 2002, lybra 2,0 comfortronic 2000r, lybra intensa 2003r. 2,4 jtd, ypsilon 1,3 multijet automat 2005r., lybra 1,9 jtd ls 2002r, Thesis emblema 2,4 jtd 2005r., THESIS EMBLEMA 3.0 V6 + lpg STAG, Thesis Emblema 2.0T, Lancia Voyager 2,8 CRD GOLD '12.
- mario73z
Lybra - parowanie szyb
Nie jestem expertem w Lybrach (posiadam ją troche ponad 2 miechy) ale u mnie ten problem przestał istnieć jak włączam klimę. Na przycisku nr.12 ręcznego włączania /
wyłączania recyrkulacji powietrza ma się świecić pomarańczowa dioda. Gdy to doczytałem w instrukcji problem zniknął. Teraz jest kompletny spokój z parowaniem
Pozdrawiam
wyłączania recyrkulacji powietrza ma się świecić pomarańczowa dioda. Gdy to doczytałem w instrukcji problem zniknął. Teraz jest kompletny spokój z parowaniem
Pozdrawiam
Lancia Lybra 1,9 JTD
- Artur G.
- Klubowicz
- Imię: Artur
- Kontakt:
Lybra - parowanie szyb
"trzepanie" dywaników, wysuszenie wnetrza pomoże ale w tylko w niewielkim stopniu, ja w kappie mam czysto (sterylnie czysto to by była przesada) ale czysto i sucho, maszyna w garazu ogrzewanym stoi. Jeźdxe cały czas z klimą, filtry wymieniam regularnie przed sama zimą - a zatem szyby suchutkie.
Po wyłączeniu klimy przy dwóch - czterech osobach - średnie zaparowanie niezależnie od obiegu (zamkniety czy otwarty), uchylenie okna pomaga ale przecież nie o to chodzi. W wilgotny dzień w pięć dorosłych osób jechałem przez 200 km i bez klimy nie dawąłem rady z parą, klima w znacznym stopniu pomagała ale tez miała ciężko.
I sedno - spróbuj szyby od wewnątrz dokładnie umyć czymś w rodzaju Ajaxu lub czymś ze sklepu moto. U mnie pomógł ajax. Musi być duża wilgoć i bez klimy aby zaparowało.
ps. jak to mówi mój szwagier co sprzedaje i montuje okna - "musi parować, róznica temperatury i cisnienia, natury nie oszukasz"
Po wyłączeniu klimy przy dwóch - czterech osobach - średnie zaparowanie niezależnie od obiegu (zamkniety czy otwarty), uchylenie okna pomaga ale przecież nie o to chodzi. W wilgotny dzień w pięć dorosłych osób jechałem przez 200 km i bez klimy nie dawąłem rady z parą, klima w znacznym stopniu pomagała ale tez miała ciężko.
I sedno - spróbuj szyby od wewnątrz dokładnie umyć czymś w rodzaju Ajaxu lub czymś ze sklepu moto. U mnie pomógł ajax. Musi być duża wilgoć i bez klimy aby zaparowało.
ps. jak to mówi mój szwagier co sprzedaje i montuje okna - "musi parować, róznica temperatury i cisnienia, natury nie oszukasz"

pozdrawiam, Artur
Kappa była przez 56 m i 14 dni.
Dedra była przez 28 m i 13 dni
Alfa 156 1.8 TS była - 26 m i 5 dni
Jaguar X-type 3.0 V6 awd był 40 miesięcy
Lancia Lybra sedan 1.6 była ponad 4 lata
była:
Delta III 1.4 150 KM przez 9 lat
Kappa była przez 56 m i 14 dni.
Dedra była przez 28 m i 13 dni
Alfa 156 1.8 TS była - 26 m i 5 dni
Jaguar X-type 3.0 V6 awd był 40 miesięcy
Lancia Lybra sedan 1.6 była ponad 4 lata
była:
Delta III 1.4 150 KM przez 9 lat
-
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Kontakt:
Lybra - parowanie szyb
Kazdy samochod trzymany w garazu nie bedziemial problemow z zaparowywaniem szyb. Sucho jest i basta. Roznicy temperatur tez nie ma, wiec co ma parowac? Z samochodami tzymanymi pod chmurka niestety tak jest, ze beda parowaly, ale wazniejsze jest to, jak sobie z tym faktem radzi sobie system wentylacji. Ten w Lybrze jest mizerny."Artur G." pisze: maszyna w garazu ogrzewanym stoi.
Ja probowalem roznych sztuczek - pomaranczowa lampka, zielona, maksymalny nawiew.... woda plynela po przedniej szybie ciurkiem. Teraz wsiadam i wlaczam tylko maksymalny nadmuch na przednia szybe. Samo sie steruje. Paruje, ale mniej niz przy jakichs recznych kombinacjach.
Jednak nie raz mi sie zdarzalo, ze stalem na parkingu jak palant i czekalem na odparowanie szyb, bo nic nie bylo widac, podczas gdy moi sasiedzi w swoich podstarzalych starletkach, micrach i uno dawno wyjezdzali z parkingu

Tak na marginesie, najwiekszy problem jest przy niskich temperaturach. A wtedy klima sie nie wlacza...
Lybra - parowanie szyb
No właśnie też mnie to zastanawia. Osobiście nie mam pojęcia jak to naprawić. Druga sprawa że raczej obieg zamknięty mało sie przydaje. Jak będe na wiosne w serwisie to sie zapytam ile przyjemnośc naprawy tego bedzie kosztować."barth71" pisze:no dobra Panowie, ale problem został rozwiązany połowicznie bo klapka ci dalej nie działa i jak będziesz potrzebował zamknąc obieg to będzie zonk. Mam ten sam problem i stad moje pytanie czy ktos dobierał się do silniczka od tej klapy?
Autka jakie mi się przewineły: Hyundai Lantra 1.6, Lancia Lybra 2.4 JTD, Alfa Romeo 156 2.4 m-Jet, Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark, Lancia Delta 1.8i.e., Lancia Thesis 2.4 JTD, Alfa Romeo 166 3.2, BMW E90 320d, Fiat Brava 80 16v, Fiat Brava 80 16v, Laguna III 2.0 16v, Fiat Stilo 1.9 JTD, Marea 155 20v
Lybra - parowanie szyb
Moglbys powiedziec w ktorym dokladnie miejscu sie znajduja?? Mi paruja szyby, moze nie az tak jak innym ze sie woda skrapla ale w deszczowe dni to tylko przednia odparuje i przednie boczne w okolicy lusterek... nawet przy temperaturze 10 stopni, wlacze klimatyzajce i prawie ze nie widac roznicy, klima po pelnym servisie bo niedawno mi pekl przewod i musialem zrobic."dudekken" pisze:Przyczyn może być wiele:
Seat Leon