Kappa - kontrolka ładowania akumulatora
Kapiszon naprawiony
Okazalo sie ze zpsul sie regulator napiecia. Za naprawe dalem 270 zl.
Przy okazji serwisant przylaczyl zerzarte przez szczury kable do czujnika poziomu oleju.
Przy okazji serwisant przylaczyl zerzarte przez szczury kable do czujnika poziomu oleju.
Witam,
Właśnie wczoraj, po 11 latach pracy alternator stwierdził, że nie ma zamiaru dłużej ładować. I fakt, szczotek już praktycznie nie było - ok. 1mm ponad "trzymadło".
Godzina pracy, koszt 57PLN z materiałem (regulator ze szczotkami).
Cały alternator Bosch, używany, w pięknym stanie mogłem kupić (w firmie, legalnie), za mniej niż 200PLN.
To tak dla wiedzy, jakie bywają koszta napraw.
Pozdrawiam
Właśnie wczoraj, po 11 latach pracy alternator stwierdził, że nie ma zamiaru dłużej ładować. I fakt, szczotek już praktycznie nie było - ok. 1mm ponad "trzymadło".
Godzina pracy, koszt 57PLN z materiałem (regulator ze szczotkami).
Cały alternator Bosch, używany, w pięknym stanie mogłem kupić (w firmie, legalnie), za mniej niż 200PLN.
To tak dla wiedzy, jakie bywają koszta napraw.
Pozdrawiam
Mam pytanie odnosnie kappy. Jak wlacze auto i wskazówk naladowanie aku jest przed polowa to nic sie niedzieje ale jak dluzej pochodzi i przejdzie polowe to cos sie dzieje nie tak. Tz wskazowk sie chwieje w góre w dół tak jakby cos sie załanczalo i wyłączalo i ogolnie wszystko w aucie pulsuje światla z przodu, podswietlenie wnetrza, zegarow itd. Co to moze byc??
- Krzys
- Forumowicz/ka
- Imię: Krzysztof
Podstawowa rzecz w Kappie doprowadź drugi minus z klemy ak. do karoserii.
Lancia Lybra Intensa 1,9 JTD + virus Ramzesa
Wczoraj to ogladalem wziolem kabel i polaczylem tak na chwile mase z aku z buda i niebylo roznicy. Jakies inne pomysly co to moze byc?
Nikt nic nie pomoze ??
- Krzys
- Forumowicz/ka
Jeśli nie - to sprawdź +. Czyli kabelek od alternatora. Szczególnie połączenie przy rozruszniku. Sprawdź także ten główny bezpiecznik przy prawym nadkolu.
i ja mam jakiś problem chyba z alternatorem a mianowicie:
zaraz po odpaleniu auta ładowanie jest w miarę ok
wskazówka jest mniej więcej na środku
a potem spada mniej więcej na 1/4 skali czyli mniej więcej w połowie między środkiem a początkiem i wtedy bardzo często jak np włączę wycieraczki albo długie światła to ginie na chwile prąd (wyłącza się radio)
przygasają kontrolki
czy może to być wina za małego ładowania? (alternatora)
zaraz po odpaleniu auta ładowanie jest w miarę ok
wskazówka jest mniej więcej na środku
a potem spada mniej więcej na 1/4 skali czyli mniej więcej w połowie między środkiem a początkiem i wtedy bardzo często jak np włączę wycieraczki albo długie światła to ginie na chwile prąd (wyłącza się radio)
przygasają kontrolki
czy może to być wina za małego ładowania? (alternatora)

- Krzys
- Forumowicz/ka
Podstawowa sprawa w Kappach to masa. U mnie kiedyś np. po włączeniu migacza gasły wszystkie kontrolki i światła. Po doprowadzeniu jeszcze jednego kabla do masy objawy zniknęły. Nawet wskazówka ładownia jest prawie nieruchoma.