Lybra - zamarznięta skrzynia biegów
- hornblower
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Witam, podczas ostatnich mrozów w mojej Lanci zaczęła mi zamarzać skrzynia biegów. Jak w nocy temparatura spada do ok -5 stopni rano lewark nie daje się ruszyć, dopiero po przejechaniu ok 50 m lewark sie odblokowuje. Nie mam pojęcia co to może być, dodam że olej w skrzyni był wymieniany rok temu. Macie jakieś pomysły?
I jest, jedyna upragniona, wyczekana piękna LL
Lancia Lybra SW 2,4 JTD 2003rok
Było to prawdopodobnie przerabiane. Też miałem takie zdarzenia w minionym roku. Okazał się zbyt gęsty olej w skrzyni biegów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Lancia Lybra 2,4 JTD
- hornblower
Dzięki, znalazłem ten wątek o którym mówisz ( dla przypomnienia"michu509" pisze:Było to prawdopodobnie przerabiane. Też miałem takie zdarzenia w minionym roku. Okazał się zbyt gęsty olej w skrzyni biegów.
Pozdrawiam
http://www.lanciapolska.org/modules.php ... a+bieg%F3w ) ale nie wiem czy u mnie występuje ten sam problem, ponieważ nie jest tak że lewark ciężko wchodzi, on jest jak przyklejoney do jednej pozycji, tej na której zostawiłem wieczór, i nie ma mowy o ruszeniu go.
Witam
Sądzę, że masz ten sam problem, w poście, który napisałem odnośnie tego problemu może nie do końca ująłem to właściwie. Słusznie lewarek zachowywał się jak by był przyklejony. Pamiętam, że przed ruszeniem auto popracowało tak z 10-15 minut, później z wielkim oporem dało się wrzucić jakiś bieg.
Miłego dnia !
Sądzę, że masz ten sam problem, w poście, który napisałem odnośnie tego problemu może nie do końca ująłem to właściwie. Słusznie lewarek zachowywał się jak by był przyklejony. Pamiętam, że przed ruszeniem auto popracowało tak z 10-15 minut, później z wielkim oporem dało się wrzucić jakiś bieg.
Miłego dnia !
Lancia Lybra 2,4 JTD
- hornblower
Dzięki michu509, zatem wszytko jasne, muszę się umówić w serwisie na wymianę oleju w skrzyni.
u mnie przy -25 zamarzła cała skrzynia, miałem tylko 3, wczesniej przy nizszych mrozach były kłopoty z 1.
wczoraj wymieniłem olej i jak reką odjął (mrozy nadal -20)
Ja po wymianie oleju zaczalem narzekac na skrzynie :/"letnik22" pisze:u mnie przy -25 zamarzła cała skrzynia, miałem tylko 3, wczesniej przy nizszych mrozach były kłopoty z 1.
Czy mozesz napisac, jaki olej miales wczesniej, a jaki teraz?
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
nie wiem -jakis elf, w warsztacie wymieniałem w drodze do pracy, bo dalej już naprawdę sie nie dało jechać 
miałem w kwietniu wymienianą skrzynię w LT i to na ich oleju zamarzała.

miałem w kwietniu wymienianą skrzynię w LT i to na ich oleju zamarzała.
no właśnie dobrze by było wiedzieć, jaka gęstość oleju powoduje "przymarzanie", a przy jakiej jest już dobrze..
jest: Y10T [ było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 574-797-629 ]

u mnie dochodzi do -20,w skrzyni dedry,delty seja mam valvoline dura blend 75w90 i nie ma grama problrmu.
podejrzewam że w części Wazych przypadków problemem jest zamarzająca linka od biegów.
podejrzewam że w części Wazych przypadków problemem jest zamarzająca linka od biegów.