LT - LanciaTeam - temat ogólny

Polecane i odradzane serwisy i sklepy, polecane części zamienne i regeneracje miejsca w których można je kupić bądź zregenerować, rabaty oraz ulgi dla klubowiczów
marcins737
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: marcins737 » 15 sty 2009, 20:09

po pierwsze jak ktoś chce kogoś nazwać buractwem to niech sobie przed lustrem ...podobny sens mają teksty o wieku itp

po drugie - sprawdź sobie ile czasu powitania wiszą w stosownym dziale a później zainteresuj się pozycją "data rejestracji"

...a wielu przemiłych ludzi z tego forum witałem też osobiście na spotach Lancii :D

obrońcą niczyim też nie jestem , ot głos w dyskusji dzięki któremu osoby nie skupiające się na sprawach nieistotnych mogą się czegoś dowiedzieć :lol:

jakby ktoś chciał pogadać o autach to zapraszam a GT photo by me macie w prezencie

http://images50.fotosik.pl/47/312beefee68b3fd7.jpg[/img]
AR GT 2.0JTS ...of course red :)

Awatar użytkownika
marmal
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: marmal » 15 sty 2009, 20:34

"strang" pisze:
"Pablo" pisze:Marcin, luzik :wink: na tym forum jak się kończą argumenty to zawsze pojawia się hasło uzupełnij profil :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Taka nowa świecka tradycja.
Lubie Ciebie Pawełku, ale pierdzielisz w tym momencie strasznie.
"marcins737" pisze: ...a witam to się wtedy kiedy mam na to ochotę , zaproś sobie kogoś innego
A ja się przedstawiam zawsze wchodząc w nowe środowisko-nie dla spełnienia wymogów forum. Tak mnie poprostu wychowano.
Tak dla ścisłości Staszku jak masz na imię , bo ta cholerna skleroza nie pozwala mi sobie przypomnieć czy się wcześniej przedstawiałeś :(
Pozdrawiam - Marian

Awatar użytkownika
maciej_ignys
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maciej_ignys » 15 sty 2009, 20:38

"marco" pisze:Staszek - jaka imponująca dojrzałość i wyważona wypowiedż !
No , no - do polityki i to szybko !
No to teraz : cenzura : przegiąłeś :!:

Proszę mi tutaj Staszkowi bez powodu nie ubliżać :wink:

buzdo

Post autor: buzdo » 15 sty 2009, 20:42

Witam Forumowiczów,

Pomimo prośby Kolegi Pablo o zakończenie dyskusji pozwalam sobie dodać trzy grosze.

W listopadzie 2007 r. zapytałem Was gdzie znaleźć wymarzoną Lybrę. Forumowicze na tym forum odesłali mnie do LanciaTeam w Łodzi. Po kilku telefonach wraz z żoną pojechaliśmy do Łodzi na Wileńską.

Co zastaliśmy ?

Fajnych ludzi znających się na samochodach, miłą i kompetentną obsługę i oczywiście wymarzoną Lybrę - podówczas 3 - letnią.

Otrzymałem wszystkie informacje o jakie prosiłem, przejechaliśmy się samochodem i ....kupiłem go nie decydując się na nasyłanie członków rodziny na Pana Damiana, nie mierząc lakieru w każdym możliwym miejscu itd.

Uznać możnaby to za zupełną ignorancję. Ja jednak zawierzyłem po pierwsze Panu Damianowi po drugie Waszym pozytywnym opiniom na forum. Dodam, że Sprzedający dość szybko zorientował się, że ma przed sobą humanistę nie technika i mógłby mi sprzedać dowolnie zły samochód - czego nie uczynił jako rzetelny człowiek, a zapewne także dlatego, że nie posiadał na stanie złych samochodów :)

Autko posiadam do dzisiaj i przez 14 miesięcy wymieniłem wahacze z przodu, jakieś tuleje z tyłu no i obecnie akumulator przejeżdżając w tym czasie ok. 20 000 km. Koszty tego wszystkiego to chyba nawet nie 1 000 zł, a poza tym auto sprawuje się świetnie. Byłbym jednocześnie wysoce niesprawiedliwy obwiniając sprzedawcę używanej rzeczy o to, że zużyły się w międzyczasie tego rodzaju rzeczy.

Dokładnie w tym samym czasie auto kupił w LT Kolega Sebastian i jest z niego niezadowolny, czemu daje wyraz na forum stosunkowo często, co jest zrozumiałe bo dla prawdziwego faceta nie ma nic gorszego niż niesprawny samochód :)

Ze swojej strony chciałem napisać ten post dlatego, że jakoś tak naturalnym jest, że głosy krytyki są zwykle intensywniejsze niż głosy tych, którzy są zwyczajnie zadowoleni.

Więc dla przełamania słów krytyki, dziękuję LT za zakup :)

Jednocześnie zaryzykuję tutaj pewną tezę - LT jest sama w sobie pewną wartością dla całej społeczności bo bezsprzecznie Panowie znają się na tych samochodach zdecydowanie bardziej niż niejedno ASO, sam dzwoniąc do ich Firmy zawsze uzyskiwałem rzetelną poradę i nikt się nie denerwował pytaniami i zajmowaniem czasu, mimo, że z założenia wiadomo było dla obu stron że nie zakończy się to zakupami w ich Firmie.

Byłoby mi bardzo miło gdyby Prezes powrócił na forum nie w warunkach w których musi odpowiadać na zarzuty w rodzaju postawionych w pierwszym poście broniąc się przed Teściem - Specjalistą lecz dzielił się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem o Lanciach. Ja chętnie popytałbym o różne rzeczy co do których nie mam śmiałości dzwonić do Łodzi.

Miałem w przeszłości służbowo kontakt z osobami które nabywają auta w Niemczech i sprzedają je Polsce na giełdach - takimi typowymi "handlarzami". Różnica pomiędzy LT a takim przedsiębiorcami jest mimo wszystko kolosalna. W wypadku tych ostatnich pojęcie rękojmi po prostu nie istnieje, w wypadku LT - naprawy gwarancyjne są mimo wszystko zwykle realizowane, o czym przekonują głosy Forumowiczów.

Następne auto też zapewne zakupię w LT, mimo że z racji odległości nie bywam na kawie w LT i nie mam takich " układów " jak Pablo :) (naturalnie dowcipkuję).

Pozdrawiam Forumowiczów

Tomasz

Lybra 2.4 JTD '04

Awatar użytkownika
marmal
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: marmal » 15 sty 2009, 20:54

Ogólnie rzecz biorąc w wielu tematach na tym forum nikt z nas nie jest wyrocznią, mnie natomiast drażni ton niektórych postów pomijając stylistykę i użyte słowa lecz to są wyjątki, większość jest super i dbajmy o klasę forum
bo Lancia jest jej podłożem.
Pozdrawiam - Marian

dudekken

Post autor: dudekken » 15 sty 2009, 22:09

"buzdo" pisze:

Autko posiadam do dzisiaj i przez 14 miesięcy wymieniłem wahacze z przodu, jakieś tuleje z tyłu no i obecnie akumulator przejeżdżając w tym czasie ok. 20 000 km. Koszty tego wszystkiego to chyba nawet nie 1 000 zł, a poza tym auto sprawuje się świetnie. Byłbym jednocześnie wysoce niesprawiedliwy obwiniając sprzedawcę używanej rzeczy o to, że zużyły się w międzyczasie tego rodzaju rzeczy.
Gdybym przejechał przez 14 miesiecy 20tyskm i wymienił tyle co ty to bym nawet jednego złego wyrazu na temat LT nie napisał. A moje koszty w tej chwili doszły już do 4tyś zł a przejechałem od zakupu (18.10.2007) 13tyskm. :?

Awatar użytkownika
Taz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Irek
Kontakt:

Post autor: Taz » 15 sty 2009, 22:31

O aucie kupionym w LT możecie jeszcze przeczytać w linku w moim podpisie. I w ogólnym rozrachunku nie żałuję, że na tylnej klapie codziennie jest wożony napis www.lanciateam.pl
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 15 sty 2009, 22:35

Pozwolę sobie dorzucić kilka faktów do dyskusji. To będzie o mojej Lybrze kupionej w LT.
Poniżej link do tabeli z Excela, w której zapisuję wszystkie naprawy i przeglądy. Zwróćcie uwagę na stan licznika w momencie kiedy zaczęło się coś dziać:
Lybra koszty
Jak widać samochód po zakupie zrobił ok. 50.000km w zasadzie bezawaryjnie.

A poniżej dodatkowo bonus dla zainteresowanych spalaniem ;-), arkusz gdzie zapisuję każde tankowanie (zawsze tankuję do pełna) i liczę średnie spalanie:
Lybra - spalanie
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 15 sty 2009, 22:54

"Toper" pisze:Pozwolę sobie dorzucić kilka faktów do dyskusji. To będzie o mojej Lybrze kupionej w LT.
Poniżej link do tabeli z Excela, w której zapisuję wszystkie naprawy i przeglądy. Zwróćcie uwagę na stan licznika w momencie kiedy zaczęło się coś dziać:
Lybra koszty
Na Twoim miejscu wymieniłby olej :wink:
Też mam takie zboczenie że wszystko notuję, tylko jeszcze nie udostępniam w necie :lol:
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
bufi
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bufi » 15 sty 2009, 22:55

"marmal" pisze:Ogólnie rzecz biorąc w wielu tematach na tym forum nikt z nas nie jest wyrocznią, mnie natomiast drażni ton niektórych postów pomijając stylistykę i użyte słowa lecz to są wyjątki, większość jest super i dbajmy o klasę forum
bo Lancia jest jej podłożem.
Pozbyc sie głupich myśli nie jest trudno , ale szkoda . Nic dodać nic ująć . Święta racja -Lancia to klasa sama w sobie-wrazliwa na dobro i zło i na kazde pierdu pierdu w tym temacie :roll: Chyba znowu mnie ponioslo:) Niestety czlowiek nie jest kasą fiskalna , zdolną do zapisywania, zapamiętywania i rejestrowania :)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2009, 23:05 przez bufi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 15 sty 2009, 23:01

"wujekp" pisze: Na Twoim miejscu wymieniłby olej :wink:
Też mam takie zboczenie że wszystko notuję, tylko jeszcze nie udostępniam w necie :lol:
no właśnie najwyższy czas, ale nie mam kiedy, w tą albo następną sobotę zmieniam.
Ja normalnie też nie udostępniam, teraz wrzuciłem na potrzeby dyskusji.
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

Marc_B
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Marc_B » 16 sty 2009, 0:22

Dobra wszyscy się chwalą co zrobili i tak dalej :)
To ja też napiszę.Niestety, ale to będzie z głowy :)
Jakoś nie mam ochoty tego zapisywać :)
1.Termostat-dostałem gratis od LT
2.Przepływomierz- 259 w LT
3.Sprzęglo-Valeo 550 w LT(przy kupnie wiedziałem że jest do wymiany)
4.Obudowa filtra powietrza - 360 w LT
5.Klimatyzacja - 650 (regeneracja sprężarki,która notabene według Damiana z LT była świeżo sprawdzana,do dzisiaj mam wydruk z ich maszynki,że szczelna i tak dalej)
6.Rura od intercoolera do silnika(EPER nazywa to "Tuleja Giętka")-jakies 70 w ASO
7.Wentylator na chłodnicy-50 (padł bezpiecznik)
8.Pierdoły typu:
-światełko wewnętrzne 70 w ASO
-dekielki do zamknięcia reflektorów-komplet 100 w ASO
9.Wahacze-560 komplet TRW
10.Czujnik ciśnienia na pompie paliwa-bodaj 350
11.Koło pasowe alternatora plus rolki plus docisk-650
12.Skrzynia biegów(tak tak :) )- z wymianą 1100
13.Pompa wspomagania-350
14.Połamany był reflektor-nie można było ustawić wiązki światła-trzeba było rozbierać i kleić

Ceny samych części, prócz skrzyni biegów i klimy :). gdzie policzyłem z robocizną bo to akurat pamiętałem.
Oleju nie liczyłem,ale właśnie zbliżam się do 3 wymiany(oczywiście komplet filtrów i tak dalej)

kupione w kwietniu, przejechane na dzień dzisiejszy 28 tysięcy km
A no, kupione w LT :)

Awatar użytkownika
larry123
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

....

Post autor: larry123 » 16 sty 2009, 8:33

w myśl zasady
"... jeszcze się taki nie urodził, aby wszystkim dogodził ... "

Ja w LT oglądałem kappe coupe czerwoną w białych skórach, chyba demo car LT, oglądałem ją 30 sekund, podjechałem informacyjnie ponieważ byłem w Zgierzu. Nie podobała mi się wiec nie marudziłem Damianowi z teściem na tylnej kanapie ...

Zaznaczam że nie maiłem i nie mam nic wspólnego z firmą LT, chociaż nie wykluczam że może kupie od nich auto, które będzie mi się podobało ...

moderatora proszę o zamkniecie tematu ...

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 16 sty 2009, 9:15

"Toper" pisze:Pozwolę sobie dorzucić kilka faktów do dyskusji. To będzie o mojej Lybrze kupionej w LT.
Lybra koszty

A poniżej dodatkowo bonus dla zainteresowanych spalaniem ;-), arkusz gdzie zapisuję każde tankowanie (zawsze tankuję do pełna) i liczę średnie spalanie:
Lybra - spalanie
Nie znasz czegoś takiego jak spritmonitor.de ? (patrz podpis)

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Sebastian

Post autor: Sebastian » 16 sty 2009, 9:55

"buzdo" pisze:Dokładnie w tym samym czasie auto kupił w LT Kolega Sebastian i jest z niego niezadowolny, czemu daje wyraz na forum stosunkowo często
Bez przesadyzmu. Od czasu do czasu dam wyraz, iż auto nie spełniło obietnic składanych między innymi przez pana Damiana, jednakże nie czynię tego ciągle i wciąż. Po prostu nie popieram hurra optymizmu pod adresem LT jaki czasami panuje tutaj u nas na forum. Nic więcej. Żadnych innych podtekstów/pyskówek - nie mam takiej natury i to nie mój styl działania.

Co do mojego przypadku - w ostatecznym rozrachunku LT nie dało rady doprowadzić auta do stanu pełnej sprawności (w końcowych już nerwowych momentach naszych spotkań (a było ich kilka - jeździłem z Wrocławia do Łodzi kilkukrotnie) zaproponowano mi zwrot auta - jednakże ja już w niego wtedy tyle zainwestowałem (pieniędzy, czasu), iż nie było to opłacalne dla mnie, nie mogłem się więc zdecydować na ten ruch) - a ja już niesprawnym autem wyjechałem prosto po kupnie auta w Łodzi (m.in. poduszki pod amortyzatorami z przodu były do natychmiastowej wymiany). A uwierz mi, że kupowałem auto w podobnym stylu do Ciebie - obejrzeliśmy go z żoną mocno oględnie (i nomen omen Teściami ;)), stwierdziłem że firma wygląda na poważną i uczciwą, sprzedawca poprawnie prowadził transakcję, auto bardzo się mojej Magdzie spodobało więc trzeba się decydować i nie tracić czasu. Jak się potem okazało tego czasu straciłem dużo więcej już po zakupie - jak już pisałem byłem kilkukrotnie z autem w Łodzi (raz auto stało w LT przez 2 tygodnie), 'walczyłem' u mechaników u mnie w mieście, traciłem czas, pieniądze i nerwy - a kupiłem drogie (w sensie wartości rynkowej - ta Intensa wtedy kosztowała prawie kilka tysięcy więcej aniżeli średnia cena rynkowa) auto, które miało być w pełni sprawne i sprawdzone przez fachowców w tej dziedzinie. Niestety rzeczywistość okazała się bardziej brutalna i odmienna.

Reasumując - z auta nie jestem/byłem zadowolony, ponieważ nie otrzymałem produktu jaki mi obiecywano. Musiałem 'włożyć' w nie naprawdę niemało pieniędzy i czasu aby doprowadzić je do stanu jakiego oczekiwałem i jaki był mi przedstawiany. Część z tych napraw zostało zrobionych w LT, jednakże zdecydowaną większość wykonałem u mechaników u siebie w mieście. Kosztowało to naprawdę niemało.

Na dzień dzisiejszy jestem w miarę stałym kontakcie z p. Damianem/LT (np. 99% części kupuję poprzez autosklep24 - żadnych zastrzeżeń nie mam, wszystko szybko i skutecznie mam dostarczone do domu, wygoda duża), nasze stosunki są w miarę poprawne (choć były momenty nerwowości), mam obiecaną pomoc w sprzedaży auta gdy się na to zdecyduję (co mi b. odpowiada), mam nadzieję iż w sytuacji jakiejś większej awarii mogę liczyć na fachową pomoc/doradztwo/załatwienie potrzebnych części, itd.

Tyle z mojej strony - dostałem po prostu nauczkę, z której wyciągnąłem już odpowiednie wnioski. I tyle.

Pozdrawiam
Sebastian
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Serwisy, sklepy, zamienniki i regeneracje :::”