Kappa - sprzęgło szarpie
Kappa - sprzęgło szarpie
Witam. Kolejny temat. Nie wiem czy u was to występuje ale ja mam takie coś. Niezbyt płynnie działa moje sprzegło. Przy delikatnym ruszaniu szarpie autem. Jak dam więcej gazu jest lepiej.
Kappa sprzęgło szarpie przy delikatniejszym ruszaniu
Kończy się sprzęgiełko Łukaszku 
Miałem bardzo podobne objawy,tarcza była wytarta jak diabli...

Miałem bardzo podobne objawy,tarcza była wytarta jak diabli...
Była Lancia Delta Hpe 1.8 16v vvt
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6
Była Kappa 2.0 16v T.
Re: Kappa sprzęgło szarpie przy delikatniejszym ruszaniu
"SORIAN" pisze:Witam. Kolejny temat. Nie wiem czy u was to występuje ale ja mam takie coś. Niezbyt płynnie działa moje sprzegło. Przy delikatnym ruszaniu szarpie autem. Jak dam więcej gazu jest lepiej.
Nie wiem czy u Ciebie też to bedzie ale miałem to samo w swojej Themie, okazało sie że na tarczy sprzegłowej miałem po luzowane nity. Ale i tak wymieniłem całe bo kupiłem nowe zanim wyciągnołem stare.
Thema 3.0 v6 LS 94r-SPRZEDANA :/
Fiat Brava 1.2 16v 2000r
Pozdrawiam Gutek
Fiat Brava 1.2 16v 2000r
Pozdrawiam Gutek
I jak dodaje gazu na wolnych obrotach słychać ciche ,,terkotanie", jak wcisnę sprzęgło wszystko milknie... (Rozpina skrzynie wtedy)
Jeśli chodzi o terkotanie to wydaje mi sie że jest to łożysko oporowe, pewnie jest juz troche wydarte i ma luzu dla tego na wolnych obrotach je słychać,po wcisnieciu pedału dostaje obciążenia i milknie."SORIAN" pisze:I jak dodaje gazu na wolnych obrotach słychać ciche ,,terkotanie", jak wcisnę sprzęgło wszystko milknie... (Rozpina skrzynie wtedy)
Fiat Brava 1.2 16v 2000r
Pozdrawiam Gutek
Fiat Brava 1.2 16v 2000r
Pozdrawiam Gutek
W sumie ,powiem ci tak u mnie tak było,założyłem komplet valeo nowy , i wysprzęglik i niewiele sie zmieniło ,teraz to sie przyzwyczaiłem i sam nie wiem.
Alfa Romeo 159 1,9 16v
Mitsubishi ASX 1.8DID 4WD
Mitsubishi ASX 1.8DID 4WD
A masz może problem z ruszeniem jak stoisz na jakiejś górce????? Jeśli ś sie nie ślizga tylko rusza normalnie,to znaczy że tarcza jest jeszcze w miare ok.
Fiat Brava 1.2 16v 2000r
Pozdrawiam Gutek
Fiat Brava 1.2 16v 2000r
Pozdrawiam Gutek
a moje jakby takie bardziej miekkie się zrobiło jak je wciskam-chyba że to tylko wrażenie bo zbyt duzo jeżdże firmowym 

Lancia Phedra 2.0 desel...Auto na codzien mojej zonki
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki
Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki
Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd
Z terkotaniem (u mnie było takie poszarpywanie,takie żabie skoki"SORIAN" pisze:I jak dodaje gazu na wolnych obrotach słychać ciche ,,terkotanie", jak wcisnę sprzęgło wszystko milknie... (Rozpina skrzynie wtedy)

to tak jak kolega Gutek napisał łożysko oporowe.
Była Lancia Delta Hpe 1.8 16v vvt
Była Kappa 2.0 16v T.
Była Kappa 2.0 16v T.
No z tym łożyskiem oporowym to racja. Już 3 mechaników mi to potwierdziło.
A co do tej niepłynności w ruszaniu to nie mam pojęcia. Tu kolega zmienił na Valeo, z tego co wiem sprzęgła Valeo są przereklamowane i wypadają z nich sprężynki. Najlepszy SACHS. A jest raptem 100 zł droższy.

Valeo idzie na pierwszy montaż, oczywiście ze znaczkiem Lancii i w ASO kupisz takie samo sprzegło niby oryginalne ale jak sie przyglądniesz to Valeo."SORIAN" pisze:No z tym łożyskiem oporowym to racja. Już 3 mechaników mi to potwierdziło.A co do tej niepłynności w ruszaniu to nie mam pojęcia. Tu kolega zmienił na Valeo, z tego co wiem sprzęgła Valeo są przereklamowane i wypadają z nich sprężynki. Najlepszy SACHS. A jest raptem 100 zł droższy.
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM
Alfa Romeo 145 1.6 TS
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM

Alfa Romeo 145 1.6 TS
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
oznacza to że nowe sprzęgło było wadliwe lub krzywe koło zamachowe, osobiście zawsze unikałem Valeo, montuję Sachsa"fazi" pisze:W sumie ,powiem ci tak u mnie tak było,założyłem komplet valeo nowy , i wysprzęglik i niewiele sie zmieniło ,teraz to sie przyzwyczaiłem i sam nie wiem.
Sachs to Sachs i nie ma mocnych...