Lybra - zapala się kontrolka silnika jtd
- niedxwiedx
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - zapala się kontrolka silnika jtd
Witam Serdecznie
Mam problem z moja lancią lybrą 2,4 JTD z 2000 roku
Problemem jest mianowicie to iż podczas przyśpieszania zapala się kontrolka z wizerunkiem komory Silnika >http://www.piskielce.com/mis.jpg[/img] dzieje się to powyżej 2500-3000 obrotów silnika.|
Byłem na komputerze elektryk podłączył samochód i wyskoczyły 3 Błedy
1.Zawór EGR
2.Świece Żarowe
3.Czujnik Doładowania
Pozycje 1 wymieniłem na nową ale problem pozostał
Proszę pomóżcie czym się kierowac aby usunąc ów wadę
Problemem jest mianowicie to iż podczas przyśpieszania zapala się kontrolka z wizerunkiem komory Silnika >http://www.piskielce.com/mis.jpg[/img] dzieje się to powyżej 2500-3000 obrotów silnika.|
1.Zawór EGR
2.Świece Żarowe
3.Czujnik Doładowania
Lancia Lybra 2,4 JTD 2001 r
- LybraSW
- Klubowicz
- Imię: Michal
- Kontakt:
Lybra - zapala się kontrolka
Cześć, ja też tak miałem niedawno. Okazało się że termostat się zawieszał. A w termostacie jest czujnik 

Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Ford Focus II FL 1.6 TDCI 2010r
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
- hornblower
Witam
Też kiedys miałem taki problem, przy przyspieszaniu zapalała się kontrolka silnika i traciłprzy tym trochę mocy, po zdjeciu nogi z gazu kontrolka gasła.
Pojechałem z tym do Autimu, się okzało że na łopatkach turbiny osadziła się duża ilość nagaru i przy zmianie geometri łopatki coś tam się blokowało. Turbinę trzeba było rozebrać, wyczyścić i nasmarować.
Też kiedys miałem taki problem, przy przyspieszaniu zapalała się kontrolka silnika i traciłprzy tym trochę mocy, po zdjeciu nogi z gazu kontrolka gasła.
Pojechałem z tym do Autimu, się okzało że na łopatkach turbiny osadziła się duża ilość nagaru i przy zmianie geometri łopatki coś tam się blokowało. Turbinę trzeba było rozebrać, wyczyścić i nasmarować.
I jest, jedyna upragniona, wyczekana piękna LL
Lancia Lybra SW 2,4 JTD 2003rok
- Dawka
- Forumowicz/ka
- Imię: Dawid
- Kontakt:
Kurcze ja mam podobnie z tym że w kappie 2.4jtd, tylko jak przekroczę 3500rpm i puszcze gaz żeby wrzucić następny bieg to zapala mi się check a na wyświetlaczu "Engine Control System Failure", gdy już wrzucę następny bieg i odrazu depnę mocniej gaz to mam brak mocy, muszę odpuścić i delikatniej wcisnąć. Nie dzieje się to zawsze ale trochę mnie to martwi, ile może kosztować czyszczenie turbiny ?? A co jak turbina wciąga olej ??
- niedxwiedx
Ok ale co zrobiłeś wymieniłeś termostat czy naprawili ci ów błąd.
Na komputerze nie wykazuje wcale problemu. Wydawało mi się iż komputer powinien wykazac check.
To powiedzcie mi koledzy co mam na początku zrobic wziąśc się za turbinę czy za termostat i co powiedziec mechanikowi aby od czego zaczął bo kuźwa niema czym jechac niby 2,4
Na komputerze nie wykazuje wcale problemu. Wydawało mi się iż komputer powinien wykazac check.
To powiedzcie mi koledzy co mam na początku zrobic wziąśc się za turbinę czy za termostat i co powiedziec mechanikowi aby od czego zaczął bo kuźwa niema czym jechac niby 2,4
Na dzień dobry wykręć czujnik doładowania i wyczyść .
- hornblower
W Autimie za rozebranie, wyczyszczenie, nasmarowanie, zapłaciłem 800 zł, ale to dlatego ze mieli problem ze śrubami i zamiast 2-3 h pracy mieli 6h.
I jest, jedyna upragniona, wyczekana piękna LL
Czujnik doładowania jest przykręcony jedną śrubką na klucz 10 do kolektora ssącego i cała "operacja trwa kilka minut
Czy masz zaślepiony EGR
Czy masz zaślepiony EGR
- LybraSW
- Klubowicz
- Imię: Michal
- Kontakt:
ja wymieniłem termostat i przestało, po za tym na komputerze też nic mi nie pokazywało
Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
jakie czyszczenie turbiny? kappa z 98 i lybra z 00 nie ma zmiennej geometrii, nie ma co czyścic
Lybra SW Lx 2.4 JTD , YZF 750 R

Wszystkie Jtd 2.4 mają turbiny zmienną geometrię
Re: Lybra - zapala się kontrolka
To jest przeładowanie punkt 3 czujnik do czyszczenia "zrób to sam" kilkanaście minut zabawy"niedxwiedx" pisze:Witam Serdecznie
Problemem jest mianowicie to iż podczas przyśpieszania zapala się kontrolka z wizerunkiem komory Silnika http://www.piskielce.com/mis.jpg[/img] dzieje się to powyżej 2500-3000 obrotów silnika.|
1.Zawór EGR
2.Świece Żarowe
3.Czujnik Doładowania
z tego co wiem 2,4jtd o mocy 135km -stała geometria, 140 i 150km zmienna, ale ekspertem nie jestem..."mirek0p" pisze:Wszystkie Jtd 2.4 mają turbiny zmienną geometrię
a wracając do głównego tematu - też miałem ten problem. mój mechanik przejrzał, przeczyścił cały układ powietrzny turbiny (tu przepraszam za nieprecyzyjny opis, ale nie wnikałem za mocno) i problemu nie było...
generalnie autim cen niskich nie ma, ale za to dobrą opinię..."hornblower" pisze: W Autimie za rozebranie, wyczyszczenie, nasmarowanie, zapłaciłem 800 zł, ale to dlatego ze mieli problem ze śrubami i zamiast 2-3 h pracy mieli 6h.
z tego co wiem 2,4jtd o mocy 135km -stała geometria, 140 i 150km zmienna, ale ekspertem nie jestem...harnas pisze:"mirek0p" pisze:Wszystkie Jtd 2.4 mają turbiny zmienną geometrię
Począwszy od 136 kM Jtd mają zmienną geometrię różnią się od pozostałych sterowaniem geometrii
- niedxwiedx
Byłem ponownie u mechanika i powiedział mi iż ów czujnik nie żyje i trzeba go wymienic na nowy. A co to egr również jest uszkodzony ale zrobił jakieś przejście i aby usunac błąd, gdyż nie dało się usunac go bez tego.
Lecz na następny dzień ponownie powrócił ów błąd dotyczący EGR.
Kupiłem 2 Świece oraz filtr paliwa i zamówiłem czujnik mam nadzieje, że to rozwiąże sprawę...
Lecz na następny dzień ponownie powrócił ów błąd dotyczący EGR.
Kupiłem 2 Świece oraz filtr paliwa i zamówiłem czujnik mam nadzieje, że to rozwiąże sprawę...