Dedra - brak oświetlenia bagażnika i tylnych siedzeń

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Post autor: aro » 23 kwie 2008, 21:01

Witajcie!

Mam następujący problem, otóż od czerwca 2007 r. jestem pozbawiony oświetlenia bagażnika i tylnych siedzeń. Prawdopodobnie blacharze coś spiepszyli, ale nie jestem pewien. I w związku z tym mam do was kilka pytań:
1. Czy są gdzieś jakieś czujniki włączenia światła w lampie oświetlającą tylne siedzenia?
2. Czy światło w lampie na tylnych siedzeniach zapala się po otwarciu tylnych drzwi, bo już nie pamiętam?
3. Światło w tylnej lampie nie zapala się nawet po jego włączeniu, czyli nacisnieciu na włącznik lampy.
4. Jak można znaleźc tego przyczynę, że ani światło w bagażniku nie świeci, ani na tylnej kanapie?

Wymieniłem już żarówki na nowe, sprawdziłem przewody oraz bezpieczniki i dalej nie świecą :(

Pomóżcie! :wink:
Posiada ktoś może schemat instalacji oświetlenia wnętrza do Dedry?

Awatar użytkownika
Watazka
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Maciej

Post autor: Watazka » 23 kwie 2008, 23:03

Masz sedana czy sw?

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 24 kwie 2008, 8:03

Oczywiscie, że sedana. Rocznik 1991. Rozebrałem już pół wnętrza i nic. :(

Awatar użytkownika
bolek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Piotr

Post autor: bolek » 24 kwie 2008, 8:20

Miałem podobne problemy z oświetleniem. Za pierwszym razem dokładnie to samo co u cibie, za drugim nie świeciła się sygnalizacja otwarcia lewych tylnych drzwi na pulpicie.
Problem z oświetleniem tyłu i bagażnika leżał w utlenionym rdzeniu przewodu wspólnego dla oświetlenia bagażnika i tylnej części kabiny. Nie pamiętam koloru, ale był to cienki przewód w wiązce po lewej stronie bagażnika, z pozoru cały bo izolacja była ok, natomiast przerwany czy utleniony był rdzeń. Trochę ciężko ustalić w którym miejscu jest przerwa, ale za pomocą miernika można spokojnie dać radę, a jak kabel ma sie na wierzchu wystarczy mocniej pociągnąć i przerwie się w tym miejscu.
Z drugą usterką było to samo, tylko w innym miejscu.
Światło z tyłu zaświeca się bezpośrednio po otwarciu drzwi, bez znaczenia cz z przodu czy z tylu.

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 24 kwie 2008, 8:31

bolek - czy opisywałeś ten problem na forum? Jeśli tak to daj do niego linka.

Do oświetlenia bagażnika idą chyba przewody czerwony i czarny? Więc to one mogą byc gdzieś utlenione?
Natomiast z lampki oświetlającej tył biegną przewody czerwony, czrny i chyba biały?

trk0
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: trk0 » 28 lut 2009, 22:30

witam odswieze troche temat. mam wlasnie te same objawy, swiatlo w bagazniku sie nie swieci, a na tylnich siedzeniach kiedys sie swiecilo (ale nie pamietam, czy przy otwieraniu drzwi tez) a ostatnio przestalo sie zapalac. zarowki wymienione i kable sprawdzone. zastanawia mnie takie male pudeleczko plastikowe pod tylnim siedzeniem, co to jest?

Awatar użytkownika
bolek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bolek » 28 lut 2009, 22:41

Jakaś plaga chyba. Przedwczoraj znowu miałem to samo, ale nie świeciło tylko oświetlenie tyły kabiny, bagażnik był.
Znowu skorodowała żyła przewodu w wiązce w bagażniku. Przewody od tylnej lampki lecą po tylnym lewym słupku do bagażnika, gdzie wchodzą w kolejną wiązkę.
Ja po prostu wyjąłem wtyczkę z lampki, rozbebeszałem wiązki co pewien czas i sprawdzałem przejście. na szczęście poszło szybko, za drugim razem trafiłem. W połowie wysokości bagażnika.

Skrzynka pod tylną kanapą z prawej to sterownik oświetlenia.

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 01 mar 2009, 9:52

Witam,

Jak się ociepli to tez ruszam z pracami elektrycznymi w moim wozie :D

Bolek, powiedz mi tylko, gdzie biegną przewody od oświetlenia bagażnika i tylnej lampki? Czy idą gdzieś w okolice skrzynki z bezpiecznikami, czy gdzie? Bo tak było by mi łatwiej wymienic cały przewód.

Awatar użytkownika
bolek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bolek » 01 mar 2009, 10:18

Nie doszedłem aż tak daleko za tymi przewodami, ale wydaje mi się, że całość zamyka się z tyłu, pomiędzy sterownikiem oświetlenia i lampkami. Jak znajdę chwilę to sprawdze czy jest zasilanie po odłączeniu sterownika oświetlenia i dam znać.
Też myślałem o wymianie wszystkich przewodów, bo są tragiczne, ale zabrakło chęci po szybkim zlokaliowaniu uszkodzenia.

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 04 mar 2009, 19:13

Dzis zacząłem to rozbebeszac i sobie odpusciłem - pokonało mnie to :evil: Sprawdzałem przewody biegnące do żarówki na tylnej kanapie i są tam kable koloru: czerwony, czarny i biało-czarny. Ustaliłem, że czarny biegnie gdzieś chyba do skrzynki bezpieczników, biało-czarny do tego sterownika oswietlenia, a czerwony (tu moje zdziwko) do bagażnika i kończy się jakąs wtyczką do niczego nie podpiętą (może do wysuwanej anteny).

Bolek powiedz mi na którym mam szukac napięcia? Bo na czerwonym raczej nie znajde??? Rozciąłem te 2 pozostałe przewody (gdzieś w połowie drogi) i sprawdziłem napięcie. Okazało się, że jest na nich UWAGA!!! 0,15v ??? Sprawdzałem to otwierając wszystkie drzwi i zawsze wynik był ten sam, nawet jak zamknąłem przednie drzwi.

Już sam nie wiem. Powoli się poddaje.

Jakie Ty miałes tam napięcia? Gdzie szukac przyczyny?

Awatar użytkownika
bolek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bolek » 04 mar 2009, 22:46

Jutro zmierzę i po południu napiszę. Nie badałem napięć - skupialem się na poszukiwaniu wadliwego kabla. U mnie przerwany czerwony powodował brak światła z tyłu zarówno przy otwieraniu drzwi jak i przez włączenie przełącznikeim - więc chyba na nim powinien być + non stop. Jutro powiem ci dokładnie, gdzie ma być prąd.

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 05 mar 2009, 8:19

Może masz jakiś schemat elektryczny z oświetleniem?

Awatar użytkownika
bolek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bolek » 05 mar 2009, 8:50

Jedyny schemat z tej książki którą ci wysyłałem, ale nie do końca chyba pasuje.

wg tamtego schematu

Czerwony - z centrali oświetlenia bezpośrednio do lampi z tyłu i bagażnika

2. koloru nie pamietam - z centrali do lampki z tyłu - włączanie od drzwi

3. Masa - bezpośrednio do lampki z tyłu i do lampki bagażnika przez włącznik w klapie. Być może ta sama masa jest w niewykorzystanej wtycze.

Tak mówi schamat z Tempry

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 05 mar 2009, 13:23

A odkąd biegnie ta masa, bo te dwa pozostałe przewody idą od tego sterownika oświetlenia, a przewód masowy biegnie gdzieś w okolice skrzynki bezpiecznikowej.

Jak ro rozwiązac inaczej :? Jak do tego dojśc? Dlaczego mam takie niskie napięcie na tym przewodzie? Za dużo pytań.....

Awatar użytkownika
bolek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: bolek » 05 mar 2009, 20:59

Zmierzyłem conieco. Napięcie mam na przewodzie czerwonym w tylnej lampce, masę na czarnym. W bagażniku są dwa przewody - czarny i szary, zasilanie na szarym.
Co gdzie idzie dokładnie nie wyśledziłem, bo musiałbym wypruć wiązki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”