Lybra - Sensor poduszek powietrznych

Awatar użytkownika
Maly
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - Sensor poduszek powietrznych

Post autor: Maly » 20 mar 2009, 8:53

Witam.
Zacznę od początku. Od kupna mojej Lyberki, świeciła mi się poduszka powietrzna. Jako że nie jestem ekspertem w tych sprawach, zawiozłem ją do mechaniora, który stwierdził że najprawdopodobniej była stuknięta, i komputer nie jest w stanie mi usunąć tego błędu. Postanowił wyciągnąć z niej sensor poduszki powietrznej. Sytuacja miała miejsce jakiś miesiąc temu. Gdy odwiedziłem fachowca wczoraj, stwierdził że musi do pamięci sensora wgrać nowy program, którego niestety nie może zdobyć. Podpowiedzcie mi czy taka sytuacja jest normalna?, czy mechanik po prostu nie wie co zrobić i mnie czaruje?. Podpowiem że pan mechanior jest cenionym fachowcem w okolicy.
Mariusz - LYBRA 1,8

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Odp: Lybra - Sensor poduszek powietrznych

Post autor: Dudi » 20 mar 2009, 9:01

Trzeba było najpierw zapytać jaki błąd wyskoczył po podpięciu do kompa. Fakt mechanik może mieć rację, że centralka jest uszkodzona i trzeba wgrać nowy soft. Były już takie przypadki na forum (użyj opcji szukaj). Ale może być też tak, że jakieś połączenia się obluzowały i wystarczyło je ponownie połączyć i skasować błąd. Ja miałem ostatnio taki przypadek, że podczas jazdy wyskoczył błąd poduszki i okazało się, że rozłączyły się kable od bocznej kurtyny. Wystarczyło połączyć, wykasować błąd i po sprawie.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
PitchBlack
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: PitchBlack » 20 mar 2009, 23:42

Mialem podobny blad - zapalila mi sie kontrolka od poduszki, pojechalem do ASO powiedzieli ze nastapilo zwarcie i dlatego wyskoczyl blad. Usuneli zwarcie, wykasowali blad. Koszt 50zl - powiedzieli, ze to zwarcie, to czesty przypadek w librach.

Wachalive

Post autor: Wachalive » 26 mar 2009, 12:17

Hmmm, ja też kupiłem Lybre z błędem poduszek. W serwisie powiedzieli mi że błąd był spowodowany "chwilowym spadkiem ciśnienia proszku wybuchowego" (czy coś w tym stylu) i że później wszystko wraca do normy ale błąd zostaje widoczny i kole w oczy. Błąd wykasowali ale po jakimś czasie znów się pojawił. Zastanawia mnie czy przy zapalonym błędzie poduszek są one cały czas sprawne, tzn. czy w przypadku kolizji zadziałają prawidłowo?

dudekken

Post autor: dudekken » 26 mar 2009, 12:33

Wachalive pisze:... Zastanawia mnie czy przy zapalonym błędzie poduszek są one cały czas sprawne, tzn. czy w przypadku kolizji zadziałają prawidłowo?
Na 100% nie zadziałają.

Awatar użytkownika
Maly
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Maly » 26 mar 2009, 13:45

Czyli generalnie. Nawet jeżeli znajdę usterkę i ją "naprawię" ( np: połączę prawidłowo kabelki), to kontrolka i tak będzie świecić, aż do momentu jak usunie mi błąd, jakiś mechanior?
( pytam, bo wychodzi na to że nawet jak coś znajdę, to i tak nie będę wiedział, że udało mi się to usunąć?)
Mariusz - LYBRA 1,8

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 26 mar 2009, 14:02

jest dokładnie tak jak piszesz - aby zgasła kontrolka trzeba poi naprawie skasować bład.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”