Kappa - dziwny problem z odpalaniem

Rafciu
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - dziwny problem z odpalaniem

Post autor: Rafciu » 02 kwie 2009, 18:31

Witam po raz kolejny :)

Moja Kappa od paru dni bardzo dziwnie sobie ze mną pogrywa :D Wszystko wydawało sie ok, odpalała momentalnie, trzymała obroty aż do pewnego dnia, w którym nie odpaliła wogule. Rozrusznik kręci, pompa paliwa podaje paliwo a silnik zachowuje sie jakby nie miał iskry. Po wyjęciu i naładowaniu akumulatora, złapał odrazu. Pojezdziłem troche, niby wszystko ok, a tu wczoraj znowu nie chciała odpalić. Sprawdziłem świece, kable, bezpieczniki ale Kappa potrafi odpalać cały dzień bez problemu aż jej sie "znudzi" i koniec. Wydaje mi sie, że pomaga odłączenie akumulatora na dłuższy czas. Zawiozłem dzisiaj auto do elektronika i nic nie znalazł... :/ Czy ktoś z Was spotkał sie z podobnym problemem? Może to wina alarmu? Ewentualnie czy jest w Poznaniu lub okolicach warsztat, który za podłącznie do kompa bierze mniej niż POL-CAR ;)

Pozdrawiam
Rafał
Kappa 2.4 20V V.I.S

dareklbn

Odp: Kappa - dziwny problem z odpalaniem

Post autor: dareklbn » 02 kwie 2009, 19:42

Witam od niedawna posiadam kappę 2,4 benzyna+LPG, kupiłem ją od znajomego, który od razu powiedział mi o takim problemie jaki masz ze swoim wozem. W moim przypadku jest tak, że komputer nałapał błedów i właśnie odłączenie akumulatora na dłuższy czas resetuje go i wtedy autko odpala bez problemu. Nie wiem czy kasowanie błędów komputera coś pomoże tego musisz dowiedzieć się od mechanika. Pozdrawiam.
była Lanicia Kappa 2,4benzyna+LPG
"lalunia" :)

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska
Prezes Lancia Klub Polska

Post autor: topcio » 02 kwie 2009, 19:48

dareklbn pisze:Witam od niedawna posiadam kappę 2,4 benzyna+LPG, kupiłem ją od znajomego, który od razu powiedział mi o takim problemie jaki masz ze swoim wozem. W moim przypadku jest tak, że komputer nałapał błedów i właśnie odłączenie akumulatora na dłuższy czas resetuje go i wtedy autko odpala bez problemu. Nie wiem czy kasowanie błędów komputera coś pomoże tego musisz dowiedzieć się od mechanika. Pozdrawiam.
zrób sobie zasilanie kompa ze stacyjki, wtedy każde gaszenie restartuje kompa ;)

dareklbn

Post autor: dareklbn » 02 kwie 2009, 19:51

Na szczęsćie nie mam tego problemu więc nie będę dłubał kumpel po prostu od razu powiedział co się może zdarzyć ale dzięki za podpowiedź :D
była Lanicia Kappa 2,4benzyna+LPG
"lalunia" :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”