Lybra - Klimatyzacja

zoltar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - Klimatyzacja

Post autor: zoltar » 31 mar 2009, 20:12

Robi się ciepło dziś włączyłem klimatyzacje a tu niespodzianka, nie działa obroty nie spadaja tem powietrza bez zmian tylko cos w podobie do lekkiego gwizdu po właczeniu klimy, dodam ze nie załaczył sie rowniez wentylator. Jaka moze byc przyczyna dodam ze w zeszłym roku wiosną robiłem przeglad klimy i wymiane czynniki. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krzysiek_79
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Klimatyzacja-Lybra

Post autor: Krzysiek_79 » 31 mar 2009, 20:34

ja też czyściłem klime w zeszłym roku no i działa bez zarzutu, kiedyś gdzieś na form czytałem że takie coś może by właśnie przyczyną wiatraczka, który jest dosyc drogim wydatkiem ! ale nie jestem pewnien !
może będzie.....Thesis, ale upragnione Volovo C30 :)
jest.....2007 Lyberka 2.4 jtd :D Czarna Błyskawica
była....2006 Vectra Złota Strzała :)

Awatar użytkownika
miszaa
Dopiero zaczyna na naszym forum
Kontakt:

Odp: Klimatyzacja-Lybra

Post autor: miszaa » 31 mar 2009, 20:54

hehe... widze że większość dzisiaj testowała klime ja również, odrazu mi sie zimno zrobiło jest to mój pierwszy sezon w lybrze więc byłem zdziwiony wydajnością klimy.

A co do waszego problemu koledzy to być może problem tkwi w połączeniach elektrycznych na sprężarce klimy, skoro obroty nawet nie spadają tzn, że sygnał elektryczny nie dochodzi do sprężarki. Po długim okresie zimowym miało prawo sie to stać. Proponuje sprawdzić połóczenie na sprężarce być może wystarczy tylko przeczyścić.
LANCIA Lybra 1.9JTD 105KM 2000 rok.

zoltar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Lybra - Klimatyzacja

Post autor: zoltar » 31 mar 2009, 22:16

W zeszły roku miałem to samo wtedy podjechałem do serwisu klimy i powiedzieli ze skonczył sie gaz, napelnili i po problemie, lato mineło zima nastała klimatyzacji nie uzywałem i problem powrocił. Moze jest jakas nieszczelnosc i ucieka? Sprawdzałem to odkrecajac ten mały czarny koreczek po docisnieciu tego małego bolca gaz ucieka jak szalony wiec chyba jest, chyba ze cisnienie małe???

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 03 kwie 2009, 16:11

Masz wyciek i kiedy ciśnienie za bardzo spada to czujnik nie pozwala włączyć sprężarki.Trzeba "nabić" klimę.

rw73rw

Post autor: rw73rw » 04 kwie 2009, 20:07

witam wszystkich!!!
u mnie też klima zaniemogła-wsiadam do do lucynki na panelu 27 stopni więc klima na low i auto no i klops! zamiast przyjemnego chłodu z nawiewów piec.klima świeżo nabita ,sprężarka ok.,silnik reaguje na zmiany temp.pokrętłami na konsoli ale zero poprawy.przewody od sprężarki wporzo tzn. gruby ciepły, cienki zimny i za zaworem dwa cienkie zimne.po godzinie grzania silnika rozbieram konsole i przednie środkowe nawiewy może jakiś kabelek się wypiął ale tam też ok. składam wszystko do kupy parę razy zamykam i otwieram nawiewy ręcznie pokrętłami i nagle bęc od strony kierowcy jakby coś puściło w środku i jest zimne powietrze reaguje płynnie na nastawy temp.,lecz po stronie pasażera nadal leci żar -na regulację temp. auto reaguje lecz powietrze z kratki gorące w zeszłym roku sytuacja była podobna lecz wszystko na odwrót ręce mi opadają co to może być!!! bardzo proszę o jakieś sugestie może ktoś już to przerabiał:)

dudekken

Post autor: dudekken » 06 kwie 2009, 5:02

rw73rw pisze:witam wszystkich!!!
u mnie też klima zaniemogła-wsiadam do do lucynki na panelu 27 stopni więc klima na low i auto no i klops! zamiast przyjemnego chłodu z nawiewów piec.klima świeżo nabita ,sprężarka ok.,silnik reaguje na zmiany temp.pokrętłami na konsoli ale zero poprawy.przewody od sprężarki wporzo tzn. gruby ciepły, cienki zimny i za zaworem dwa cienkie zimne.po godzinie grzania silnika rozbieram konsole i przednie środkowe nawiewy może jakiś kabelek się wypiął ale tam też ok. składam wszystko do kupy parę razy zamykam i otwieram nawiewy ręcznie pokrętłami i nagle bęc od strony kierowcy jakby coś puściło w środku i jest zimne powietrze reaguje płynnie na nastawy temp.,lecz po stronie pasażera nadal leci żar -na regulację temp. auto reaguje lecz powietrze z kratki gorące w zeszłym roku sytuacja była podobna lecz wszystko na odwrót ręce mi opadają co to może być!!! bardzo proszę o jakieś sugestie może ktoś już to przerabiał:)
Chyba będzie coś z klapkami od rozdziału powietrza.... Tak mi się wydaje przynajmniej...

rw73rw

Post autor: rw73rw » 06 kwie 2009, 20:54

czyli pozostaje podłączyć kompa i kalibracja :-?

zoltar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: zoltar » 07 kwie 2009, 18:59

Dzis rano o 9 wskaznik tem wskazywał mi 3 st celcjusza a w poludnie tylko 10 skaczac co 2 stopnie Raczej nie działa prawidlowo a klima nie działa nadal moze to wina czujnika temp? Gdzie on sie znajduje? Co moze nawalic ze źle wskazuje?

rw73rw

Post autor: rw73rw » 07 kwie 2009, 22:25

witaj. czujników jest kilka ,informujący o temp.na zewnątrz znajduje się pod prawym lusterkiem taki cypelek jest tam sensor może to on ci szwankuje na forum jest gdzieś jak go samemu wymienić poszukaj,następny jest w sterowniku od klimy za tą dziurkowaną klapką jego wskazań nie widać monitoruje temp. w środku auta ,następne dwa są w nawiewach przednich pod radiem jak sam widzisz trochę tego jest wiem że każdy grosz się liczy lecz nasze lucynki są nieźle naszpikowane elektroniką i bez diagnostyki na kompie chyba się nie obejdzie

zoltar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: zoltar » 08 kwie 2009, 20:53

Dzis rano temp. sama sie naprawiala tzn. potarłem czujnik pod lusterkiem popukałem w kratke i nagle nawet nie wiem kiedy tem wrociła do normy. Natomiast klime musiałem nabic było ok połowy cisnienia po dobiciu jest ok, tem pow 8 st pow nawiewu przy Low. Smutna wiadomosc jest taka ze gdzies ucieka gaz, ale nie było czasu zeby to sprawdzic. pozdrawiam

Awatar użytkownika
cellny

Post autor: cellny » 09 kwie 2009, 9:58

Witam - ja mam inny problem - nie działa mi klimatyzacja - sprawdzalem poziom czynnika - i jest odpowiedni - wyslano mnie do elektryka - podpięcie komputera nic nie wskazalo - nie znam się na tych sprawach narazie wystarczająco - ale jeden z nich wskazal na magnes w sprężarce - nie wiem jak to opisac - ale mimo wszystko jego miernik wskazal tam jakis opór czy coś takiego , on twierdzil , że może być za niski - nie ufam jemu do końca - może Wy mi jesteśćie w stanie podpowiedzieć w co uderzyć i ewentualnie jakie to mogłyby byc koszty - a przy okazji komp wskazal mi uszkodzenie przeplywomierza - ale ja spadku mocy nie odczulem, wiec może to jakiś zadawniony błąd -ale kto wie:!!

-- 09 Kwi 2009, 10:18 --

jeszcze jedna sprawa - dioda na ECON świeci mi się tylko i wyłącznie na pomarańczowo? - może to być wina jakiegoś czujnika? ewentualnie , którego??

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 09 kwie 2009, 10:23

Mam zamiar skoczyć sobie na sprawdzenie klimy przed upałami.
Pracuje sprawnie, nic się nie dzieje ale chcę uniknąć problemów jak będzie najbardziej potrzebna.
Ile kosztuje średnio taki przegląd wraz z powiedzmy nabiciem klimy i wymianą filtra pyłkowego ?

zoltar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: zoltar » 09 kwie 2009, 19:24

Mi dzis znów błędnie pokazuje temp. zewnętrzną pewnie uszkodzony jest czujnik. Przeglad klimy od 15 d0 250 zł Ja za nabicie zaplaciłem 100 w Łodzi.

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 22 kwie 2009, 18:44

Obdzwoniłem kilka punktów w Wodzisławiu i okolicach.
Rozrzut cenowy to po prostu kosmos.
Od darmowego przeglądu (jeżeli nic nie trzeba dobić, temp przy nawiewach będzie OK) do 300zł (bez filtra).
Pojechałem oczywiście do warsztatu gdzie miałem możliwość najtańszego załatwienia sprawy i jak się okazało dobrze zrobiłem bo czynnik miałem na odpowiednim poziomie ale dobił do pełna chyba 100g za 30zł.
A odgrzybiania nie chciałem bo powiedział, że nic mi w środku nie śmierdzi i jak chcę to środkiem grzybo i bakteriobójczym mogę sobie oszczędniej to zrobić.
I faktycznie kupiłem sobie środek z długą rurką i napsikałem do kratek.
Jest miły zapach, filtr nowy założony.
Całość zamknęła się w kwocie 100zł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”