Lybra - temperatura silnika

Awatar użytkownika
krisk
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: krisk » 21 lut 2009, 11:01

Witam,
Nie dawno kupiłem Lybre 2.4JTD i mam taki problem. Odrazu po odpaleniu silnika, wskaznik temperatury silnika jest pomiedzy kreska pierwsza (50) a druga kreska, okolo 60-65 C. Po godzinie pracy silnika temperatura na wzazniku siega ~110 C . I to kiedy na dworze jest -5C. Wskaznik zle pokazuje? czy cos jest z chlodzeniem silnika?
LANCIA Lybra 2.4 JTD '01 103kW SW Executive

dudekken

Post autor: dudekken » 21 lut 2009, 11:30

Zacznij od wymiany czujnika temperatury (około 50zł) i sprawdzenia wtyczki wtykanej do czujnika (prawdopodobnie zaśniedziałe styki).

Awatar użytkownika
proximus23

Post autor: proximus23 » 21 lut 2009, 15:50

Miałem podobny problem i to właśnie był czujnik.
Pamiętaj także że czujnik powinien być tylko i wyłącznie oryginalny.
Lancia Lybra 2.4 JTD SW 140 KM '01

Awatar użytkownika
krisk

Re: Lybra - temperatura silnika

Post autor: krisk » 06 mar 2009, 18:03

"krisk" pisze:Witam,
Nie dawno kupiłem Lybre 2.4JTD i mam taki problem. Odrazu po odpaleniu silnika, wskaznik temperatury silnika jest pomiedzy kreska pierwsza (50) a druga kreska, okolo 60-65 C. Po godzinie pracy silnika temperatura na wzazniku siega ~110 C . I to kiedy na dworze jest -5C. Wskaznik zle pokazuje? czy cos jest z chlodzeniem silnika?
Co prawda jeszcze nie wymienilem czujnika temperatury, ale zauwazylem ze jak wskaznik pokazuje ~110 C i wyzej niewlaczaja sie wentylatory chlodnicy. Moze cos jest nie tak z wentylatorami a nie z czujnikiem. Z tego co czytalem na forum, to wentylatory zalaczaja sie przy 90C. Czy ten czujnik wlacza wentylatory?
LANCIA Lybra 2.4 JTD '01 103kW SW Executive

JarekT
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: JarekT » 06 mar 2009, 18:52

Wina może również leżeć po stronie zestawu wskaźników - u mnie po naprawie zestawu (po awarii świateł) źle założyli wskazówki - teraz poprostu błędnie wskazuje paliwo i temperaturę ...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
proximus23

Post autor: proximus23 » 07 mar 2009, 12:26

Ja miałem taki przypadek że po osiągnięciu temp.90C auto gasło i wentylatory tez sie nie załączały i przyczyną był czujnik położenia wału a co do temp. to może być czujnik który jest w termostacie.
Lancia Lybra 2.4 JTD SW 140 KM '01

Awatar użytkownika
jonio

Odp: Lybra - temperatura silnika

Post autor: jonio » 22 kwie 2009, 23:13

proximus23 pisze:Ja miałem taki przypadek że po osiągnięciu temp.90C auto gasło i wentylatory tez sie nie załączały i przyczyną był czujnik położenia wału a co do temp. to może być czujnik który jest w termostacie.
Hej! Mam podobny problem, z tym że prawdopodobnie mam padnięty termostat bo cięzko było zimą dogrzać silnik do 90C. Ostatnio kiedy na dworze zrobiło sie cieplej ok 21-23C auto zaczęło mi bez powodu gasnąć. Nie ważne czy podczas wyprzedzania, jednostajnej jazdy czy ruszania. Przy zegarach zapala się tylko kontrolka silnika, obroty spadają do zera no i bez hamulca oraz wspomagania szukamy miejsca do bezpiecznego zaparkowania:] Auto udaje sie odpalić po ok 10-15 minutach. Wcześniej auto w ogóle nie zaskakuje. Z tego co zaobserwowałem dzieje sie to tylko w dzień kiedy temp są powyżej 20C oraz (ale nie jestem pewien) kiedy temp silnika osiąga 90C. Jutro postaram się podjechać na kompa. Macie jakies pomysły? Lybra 1.9, 2000r, 105HP.

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 24 kwie 2009, 8:40

jonio pisze:
proximus23 pisze:Ja miałem taki przypadek że po osiągnięciu temp.90C auto gasło i wentylatory tez sie nie załączały i przyczyną był czujnik położenia wału a co do temp. to może być czujnik który jest w termostacie.
Hej! Mam podobny problem, z tym że prawdopodobnie mam padnięty termostat bo cięzko było zimą dogrzać silnik do 90C. Ostatnio kiedy na dworze zrobiło sie cieplej ok 21-23C auto zaczęło mi bez powodu gasnąć. Nie ważne czy podczas wyprzedzania, jednostajnej jazdy czy ruszania. Przy zegarach zapala się tylko kontrolka silnika, obroty spadają do zera no i bez hamulca oraz wspomagania szukamy miejsca do bezpiecznego zaparkowania:] Auto udaje sie odpalić po ok 10-15 minutach. Wcześniej auto w ogóle nie zaskakuje. Z tego co zaobserwowałem dzieje sie to tylko w dzień kiedy temp są powyżej 20C oraz (ale nie jestem pewien) kiedy temp silnika osiąga 90C. Jutro postaram się podjechać na kompa. Macie jakies pomysły? Lybra 1.9, 2000r, 105HP.
Czujnik położenia wału korbowego wyzionął ducha. Jeśli w zimie się nie dogrzewał to prawdopodobnie też termostat.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

bartek42
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: bartek42 » 25 kwie 2009, 14:41

Gdzie jest czujnik temperatury silnika w 2,4JTD? Łatwo mozna przeczyścić te śniedziejące styki? Czy później jest konieczna wizyta w serwisie i kasownie ewentualnych błędów w ICS?

Awatar użytkownika
Moglaj
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Moglaj » 25 kwie 2009, 16:12

Czujnik temperatury masz w termostacie, z prawej strony miedzy akumulatorem a silnikiem.

Awatar użytkownika
jonio

Post autor: jonio » 20 maja 2009, 16:44

Dudi pisze:
jonio pisze:
Czujnik położenia wału korbowego wyzionął ducha. Jeśli w zimie się nie dogrzewał to prawdopodobnie też termostat.
Wymieniłem czujnik położenia wału korbowego i autko śmiga jak należy ;) dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 21 maja 2009, 22:18

Cieszę się, że pomogło. Życze dalszej bezawaryjnej jazdy :!:
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”