Lybra - temperatura silnika
Witam,
Nie dawno kupiłem Lybre 2.4JTD i mam taki problem. Odrazu po odpaleniu silnika, wskaznik temperatury silnika jest pomiedzy kreska pierwsza (50) a druga kreska, okolo 60-65 C. Po godzinie pracy silnika temperatura na wzazniku siega ~110 C . I to kiedy na dworze jest -5C. Wskaznik zle pokazuje? czy cos jest z chlodzeniem silnika?
Nie dawno kupiłem Lybre 2.4JTD i mam taki problem. Odrazu po odpaleniu silnika, wskaznik temperatury silnika jest pomiedzy kreska pierwsza (50) a druga kreska, okolo 60-65 C. Po godzinie pracy silnika temperatura na wzazniku siega ~110 C . I to kiedy na dworze jest -5C. Wskaznik zle pokazuje? czy cos jest z chlodzeniem silnika?
LANCIA Lybra 2.4 JTD '01 103kW SW Executive
Zacznij od wymiany czujnika temperatury (około 50zł) i sprawdzenia wtyczki wtykanej do czujnika (prawdopodobnie zaśniedziałe styki).
- proximus23
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Miałem podobny problem i to właśnie był czujnik.
Pamiętaj także że czujnik powinien być tylko i wyłącznie oryginalny.
Pamiętaj także że czujnik powinien być tylko i wyłącznie oryginalny.
Lancia Lybra 2.4 JTD SW 140 KM '01
Re: Lybra - temperatura silnika
Co prawda jeszcze nie wymienilem czujnika temperatury, ale zauwazylem ze jak wskaznik pokazuje ~110 C i wyzej niewlaczaja sie wentylatory chlodnicy. Moze cos jest nie tak z wentylatorami a nie z czujnikiem. Z tego co czytalem na forum, to wentylatory zalaczaja sie przy 90C. Czy ten czujnik wlacza wentylatory?"krisk" pisze:Witam,
LANCIA Lybra 2.4 JTD '01 103kW SW Executive
Wina może również leżeć po stronie zestawu wskaźników - u mnie po naprawie zestawu (po awarii świateł) źle założyli wskazówki - teraz poprostu błędnie wskazuje paliwo i temperaturę ...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- proximus23
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Ja miałem taki przypadek że po osiągnięciu temp.90C auto gasło i wentylatory tez sie nie załączały i przyczyną był czujnik położenia wału a co do temp. to może być czujnik który jest w termostacie.
Lancia Lybra 2.4 JTD SW 140 KM '01
Odp: Lybra - temperatura silnika
Hej! Mam podobny problem, z tym że prawdopodobnie mam padnięty termostat bo cięzko było zimą dogrzać silnik do 90C. Ostatnio kiedy na dworze zrobiło sie cieplej ok 21-23C auto zaczęło mi bez powodu gasnąć. Nie ważne czy podczas wyprzedzania, jednostajnej jazdy czy ruszania. Przy zegarach zapala się tylko kontrolka silnika, obroty spadają do zera no i bez hamulca oraz wspomagania szukamy miejsca do bezpiecznego zaparkowania:] Auto udaje sie odpalić po ok 10-15 minutach. Wcześniej auto w ogóle nie zaskakuje. Z tego co zaobserwowałem dzieje sie to tylko w dzień kiedy temp są powyżej 20C oraz (ale nie jestem pewien) kiedy temp silnika osiąga 90C. Jutro postaram się podjechać na kompa. Macie jakies pomysły? Lybra 1.9, 2000r, 105HP.proximus23 pisze:Ja miałem taki przypadek że po osiągnięciu temp.90C auto gasło i wentylatory tez sie nie załączały i przyczyną był czujnik położenia wału a co do temp. to może być czujnik który jest w termostacie.
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Czujnik położenia wału korbowego wyzionął ducha. Jeśli w zimie się nie dogrzewał to prawdopodobnie też termostat.jonio pisze:Hej! Mam podobny problem, z tym że prawdopodobnie mam padnięty termostat bo cięzko było zimą dogrzać silnik do 90C. Ostatnio kiedy na dworze zrobiło sie cieplej ok 21-23C auto zaczęło mi bez powodu gasnąć. Nie ważne czy podczas wyprzedzania, jednostajnej jazdy czy ruszania. Przy zegarach zapala się tylko kontrolka silnika, obroty spadają do zera no i bez hamulca oraz wspomagania szukamy miejsca do bezpiecznego zaparkowania:] Auto udaje sie odpalić po ok 10-15 minutach. Wcześniej auto w ogóle nie zaskakuje. Z tego co zaobserwowałem dzieje sie to tylko w dzień kiedy temp są powyżej 20C oraz (ale nie jestem pewien) kiedy temp silnika osiąga 90C. Jutro postaram się podjechać na kompa. Macie jakies pomysły? Lybra 1.9, 2000r, 105HP.proximus23 pisze:Ja miałem taki przypadek że po osiągnięciu temp.90C auto gasło i wentylatory tez sie nie załączały i przyczyną był czujnik położenia wału a co do temp. to może być czujnik który jest w termostacie.
Gdzie jest czujnik temperatury silnika w 2,4JTD? Łatwo mozna przeczyścić te śniedziejące styki? Czy później jest konieczna wizyta w serwisie i kasownie ewentualnych błędów w ICS?
Czujnik temperatury masz w termostacie, z prawej strony miedzy akumulatorem a silnikiem.
Wymieniłem czujnik położenia wału korbowego i autko śmiga jak należyDudi pisze:Czujnik położenia wału korbowego wyzionął ducha. Jeśli w zimie się nie dogrzewał to prawdopodobnie też termostat.jonio pisze:Hej! Mam podobny problem, z tym że prawdopodobnie mam padnięty termostat bo cięzko było zimą dogrzać silnik do 90C. Ostatnio kiedy na dworze zrobiło sie cieplej ok 21-23C auto zaczęło mi bez powodu gasnąć. Nie ważne czy podczas wyprzedzania, jednostajnej jazdy czy ruszania. Przy zegarach zapala się tylko kontrolka silnika, obroty spadają do zera no i bez hamulca oraz wspomagania szukamy miejsca do bezpiecznego zaparkowania:] Auto udaje sie odpalić po ok 10-15 minutach. Wcześniej auto w ogóle nie zaskakuje. Z tego co zaobserwowałem dzieje sie to tylko w dzień kiedy temp są powyżej 20C oraz (ale nie jestem pewien) kiedy temp silnika osiąga 90C. Jutro postaram się podjechać na kompa. Macie jakies pomysły? Lybra 1.9, 2000r, 105HP.proximus23 pisze:Ja miałem taki przypadek że po osiągnięciu temp.90C auto gasło i wentylatory tez sie nie załączały i przyczyną był czujnik położenia wału a co do temp. to może być czujnik który jest w termostacie.

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Cieszę się, że pomogło. Życze dalszej bezawaryjnej jazdy