papiery na instalacje gazowa
papiery na instalacje gazowa
witam. mam pytanie, moze dziwne, ale musze sie upwenic. kupilem auto z instalacja gazowa, jednak byly wlasciciel nie ma zadnego dokumentu ani homologacji (przy poprzednim samochodzie mialem cos takiego i bylo potrzebne przy rejestracji i przy przegladzie). powiedzial, ze on niemial zadnego problemu przy rejestracji bo tez kupil w ten sposob ten samochod. instalacja jest juz w bita w dowod. kolega mi powiedzial, ze mozna gdzies zadzwonic i podac numer butli i oni przysylaja jakies papiery i kosztuje to malo. moze mi ktos podpowiedziec cos w tym temacie?
Odp: papiery na instalacje gazowa
W Katowicach bez papierów na butlę itd. nie przeszedł byś przeglądu.
- Krzys
- Forumowicz/ka
- Imię: Krzysztof
Nie musisz posiadać papierka potwierdzającego homologację. Nie powinieneś mieć problemu przy rejestracji i przeglądzie. Na przeglądzie gość spisze sobie tylko numery butli. Tak było u mnie.
Na przeglądzie jest potrzebne poświadczenie badania zbiornika, numer tego poświadczenia i numer zbiornika diagnosta wpisuje w swoje tabelki. Od chyba dwóch lat tak jest.
Duplikat tego dokumentu można zamówić w TDT.
>www.tdt.pl
Trzeba podać parametry zbiornika, numer homologacji itp. - wszystko to należy odczytać z tabliczki zbiornika.
>www.tdt.pl
Trzeba podać parametry zbiornika, numer homologacji itp. - wszystko to należy odczytać z tabliczki zbiornika.
Jutro Ci odpowiem ze 100% wiarygodnością zapytam na stacji kontroli pojazdów.
Pozdrawiam Dziadek
Lancia Delta 1.8 8V+LPG BRC
- Swiety
- Klubowicz
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
dokładnie, bez tego papierka w krakowie nie podbiją przedlądubolek pisze:Na przeglądzie jest potrzebne poświadczenie badania zbiornika, numer tego poświadczenia i numer zbiornika diagnosta wpisuje w swoje tabelki. Od chyba dwóch lat tak jest.
>www.tdt.pl
-
- Forumowicz/ka
Jeszcze ani razu nie pokazywalem papierow od gazu przy robieniu przegladu.
Nigdy mi jakos do glowy nie przyszlo, zeby je wziac jadac na przeglad (mam je w domu). To juz 3 samochod na gazie jaki mam, ale w tym sam zalozylem dopiero wiec jeszcze nie zdazylem robic przegladu.
Nigdy mi jakos do glowy nie przyszlo, zeby je wziac jadac na przeglad (mam je w domu). To juz 3 samochod na gazie jaki mam, ale w tym sam zalozylem dopiero wiec jeszcze nie zdazylem robic przegladu.
Mialem podobna historie. U mnie skonczylo sie na wymianie butli na nowa, wiec ze wszystkimi papierami. Stara butla miala juz prawie 10 lat, wiec trzeba by ja bylo i tak legalizowac (badac) ponownie albo wymienic rok pozniej.trk0 pisze: kupilem auto z instalacja gazowa, jednak byly wlasciciel nie ma zadnego dokumentu ani homologacji
Z nowa butla i jej papierami oczywiscie nie ma problemow na przegladach - ale za kazdym razem na przegladzie chcieli odemnie te papiery.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
Jeszcze nigdy w życiu nikt na przeglądzie nie wołał odemnie papierów na instlacje gazową, wbita w dowód to znaczy że jest ok.
butla formalnie żyje 10 lat i oto im głównie chodzi, diagnosta może przeczytac termin końca homologacji z butli i to może mu wystarczyć.
Wbite w dowód rejestracyjny wystarczy,wszystko można wyczytać na zbiorniku gazu!Ci co żądają jakiś papierków mocno przeginają.
Pozdrawiam Dziadek
no to widze, ze zdania sa podzielone i to mocno. narazie nic nie bede robil w tym temacie, pojde zarejestrowac auto w wydziale komunikacji i zobaczymy czy ktos cos bedzie mowil.
-- 17 Maj 2009, 10:33 --
mam jeszcze jedno pytanie. wiec jesli trzeba zglosci chec otrzymania duplikatu, to do kogo trzeba sie zglosic? do Transportowego Dozoru Technicznego, czy do producenta butli? kontaktowalem sie i z jedna instytucja i z druga i w TDT wydanie duplikatu wynosi 50 zlotych a u producenta 41. i teraz pytanie, co wybrac zeby nie placic dwa razy, tzn. czy papier od producenta bedzie cos wart, czy trzeba bedzie z nim jeszcze gdzies isc? i odwrtonie, czy dokument od TDT bedzie jednym wymaganym, czy bedzie do niego cos jeszcze potrzebne?
pozatym zauwazylem dopiero teraz, ze w dowodzie nie mam wbitaj masy wlasnej...... mozna tak wogole?
-- 17 Maj 2009, 10:33 --
mam jeszcze jedno pytanie. wiec jesli trzeba zglosci chec otrzymania duplikatu, to do kogo trzeba sie zglosic? do Transportowego Dozoru Technicznego, czy do producenta butli? kontaktowalem sie i z jedna instytucja i z druga i w TDT wydanie duplikatu wynosi 50 zlotych a u producenta 41. i teraz pytanie, co wybrac zeby nie placic dwa razy, tzn. czy papier od producenta bedzie cos wart, czy trzeba bedzie z nim jeszcze gdzies isc? i odwrtonie, czy dokument od TDT bedzie jednym wymaganym, czy bedzie do niego cos jeszcze potrzebne?
pozatym zauwazylem dopiero teraz, ze w dowodzie nie mam wbitaj masy wlasnej...... mozna tak wogole?

- Swiety
- Klubowicz
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
a ja robiłem przedlad 2 dni temu i chcieli ode mnie papiery na gaz.marcoos_bpik pisze:Jeszcze ani razu nie pokazywalem papierow od gazu przy robieniu przegladu.
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Jak masz wbite w dowód to jak ci nie podbike przeglądu to po prostu jeć do konkurencji.Jego strata.Ja nigdy nie miałem na żadne auto papierów i nikt się nawet o nie nie pytał.
-- 27 Wrz 2009, 00:45 --
Certfikatu nikt ci nie zdubluje ,wydaje się go tylko raz w życiu i to dozywotnio na określoną butlę,na parownik nie ma takiego obowiązku.
-- 27 Wrz 2009, 00:52 --
To o czym piszesz to nie jest wydanie duplikatu na homologację ,ale zrobienie przeglądu tak jak sie go robi po okresie wygaśnięcia przeglądu producenckiego (10 lat),dostaniesz wówczas przegląd na jakieś 3-5 lat.Po mojemu to nie ma sensu.Jeć normalnie na przegląd a jak będą robić problemy to po prostu ich o......j.ciepłym porannym.
-- 27 Wrz 2009, 00:45 --
Certfikatu nikt ci nie zdubluje ,wydaje się go tylko raz w życiu i to dozywotnio na określoną butlę,na parownik nie ma takiego obowiązku.
-- 27 Wrz 2009, 00:52 --
To o czym piszesz to nie jest wydanie duplikatu na homologację ,ale zrobienie przeglądu tak jak sie go robi po okresie wygaśnięcia przeglądu producenckiego (10 lat),dostaniesz wówczas przegląd na jakieś 3-5 lat.Po mojemu to nie ma sensu.Jeć normalnie na przegląd a jak będą robić problemy to po prostu ich o......j.ciepłym porannym.
i tu zdziwienie bo wydają -producent butli go wydaje na twoja prośbe -mówissz że zagubiłes podajesz dane z butli i wystawiaja ci duplikat ważny od momentu produkcji butli-wiem bo sam widziałóem takie coś jak kumpel kupił auto bez homologacji butli a gaz był załozony nw auciewezuwiusz3 pisze:Certfikatu nikt ci nie zdubluje ,wydaje się go tylko raz w życiu i to dozywotnio na określoną butlę
nma przeglad nie trzeba iec homologacji-wbite w dowód przez urząd z data wystarczy-chyba że minie 10 lat od wbicie-tyle butla jest ważna co dalej nie wiem
Lancia Phedra 2.0 desel...Auto na codzien mojej zonki
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki
Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki
Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd