Kappa - Padła Luci :(( bez przyczyny?! - rozwiązanie zagadki
Kappa - Padła Luci :(( bez przyczyny?! - rozwiązanie zagadki
Cześć,
wymieniłem dzisiaj w mojej Luci V6 olej silnikowy i w skrzyni automatycznej. Przy okazji mając auto na podnośniku przejrzałem stan paska wieloklinowego i stan paska rozrządu oraz kół prowadzących bez żadnej ingerencji typu rozkręcanie, przekrecanie itp...
Niestety po wymianie olejów Luci nie odpaliła - ewidentny brak sprężania - mam obawę czy czasem nie przeskoczył pasek o ząbek ponieważ próbowałem ręcznie (w nastepstwie braku rozruchu silnika) obrócić wałem i w pewnym momencie napotykam opór. Mam wrażenie że zawór blokuje.
Czy jest w stanie ktoś z Was coś mi poradzić, tak żeby w miarę bezinwazyjnie wyjść z tej opresji?
Z góry dziękuję:) , nawet za zainteresowanie.
Karol
wymieniłem dzisiaj w mojej Luci V6 olej silnikowy i w skrzyni automatycznej. Przy okazji mając auto na podnośniku przejrzałem stan paska wieloklinowego i stan paska rozrządu oraz kół prowadzących bez żadnej ingerencji typu rozkręcanie, przekrecanie itp...
Niestety po wymianie olejów Luci nie odpaliła - ewidentny brak sprężania - mam obawę czy czasem nie przeskoczył pasek o ząbek ponieważ próbowałem ręcznie (w nastepstwie braku rozruchu silnika) obrócić wałem i w pewnym momencie napotykam opór. Mam wrażenie że zawór blokuje.
Czy jest w stanie ktoś z Was coś mi poradzić, tak żeby w miarę bezinwazyjnie wyjść z tej opresji?
Z góry dziękuję:) , nawet za zainteresowanie.
Karol
Ostatnio zmieniony 02 cze 2009, 16:11 przez Nat, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączylem 2 posty na ten sam temat w jeden
Powód: Połączylem 2 posty na ten sam temat w jeden
Karol
nie ma jak LANCIA:)
Luci K.V6 AUTOMAT, ur.1999, temperamentna i delikatna zarazem.
- makary
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Odp: Padła Luci:(( bez przyczyny?! POMOCY
Witaj to wszystko jest jakies nie prawdopodobne ze cos takiego moglo sie stać a w ktora strone kreciles tym kolem jak zgodnie z ruchem to wszystko powinno byc ok ale do tylu obracajac silnik to roznie moze byc pozdrawiam i zycze powodzenia
Odp: Padła Luci:(( bez przyczyny?! POMOCY
Dzięki, niestety blokuje w jednym położeniu walu i już niezależnie od tego w która stronę próbuję kręcic wałem. 

Karol
Padła Luci:(( bez przyczyny?! pomoc - rozwiązanie zagadki.
Ku przestrodze
.
Już znalazłem - piątek,24:00 - winną. Okazała się nią drobna gumowa nakładka na zewnętrznej osłonie paska rozrządu (od strony nadkola). Swołocz ma taką samą długość, jak szerokość koła zębatego ukrytego za kołem pasowym pompy wodnej - przy ściąganiu osłony zsuneła się i wpadła prościutko na zęby, tam się bez problemu wbiła na jeden ponieważ firmowo posiada nacięcie na całej długości , a następnie każdy obrót wału powodował przesunięcie rozrządu o jeden ząb. W tej chwili mam na pewno do wymiany 12 zaworów ssących i zapewne 12 wydechowych, uszczelki pod głowicę itp.
Jednym słowem kapitalny remont/przegląd silnika:))

Już znalazłem - piątek,24:00 - winną. Okazała się nią drobna gumowa nakładka na zewnętrznej osłonie paska rozrządu (od strony nadkola). Swołocz ma taką samą długość, jak szerokość koła zębatego ukrytego za kołem pasowym pompy wodnej - przy ściąganiu osłony zsuneła się i wpadła prościutko na zęby, tam się bez problemu wbiła na jeden ponieważ firmowo posiada nacięcie na całej długości , a następnie każdy obrót wału powodował przesunięcie rozrządu o jeden ząb. W tej chwili mam na pewno do wymiany 12 zaworów ssących i zapewne 12 wydechowych, uszczelki pod głowicę itp.
Jednym słowem kapitalny remont/przegląd silnika:))
Karol
Odp: Padła Luci:(( bez przyczyny?! POMOCY - ROZWIĄZANIE ZAGA
Wyrazy współczucia 
Chyba wiem coś o tym...

Chyba wiem coś o tym...

Są: Lancia Musa 1,3 M-jet'06;Ypsilon 1.4 16V'04;Kappa 2.4jtd '99;Kappa 2.4TDS SW '98;Delta 1.6 GT i.e. '89
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95
Zapraszam do sklepiku!
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95
Zapraszam do sklepiku!
co za ból współczucia
Lybra 2.4 jtd. 99r
a jednak nie wszystko po oględzinach wróciło na miejsce
szkoda, cholera
odpocznij i do boju kolego,
pozdrawiam
trzymamy kciuki za powrót na trasę

szkoda, cholera

odpocznij i do boju kolego,
pozdrawiam

trzymamy kciuki za powrót na trasę

Jak wszystko będzie ok, a taką mam nadzieję, to w czwartek wstawiam LPG (świeże zawory, czysta głowica, nowe świece, pompa, rozrząd), więc może ta wpadka musiała nastąpić?:))
Kto to wie:)
Karol
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Odp: Padła Luci:(( bez przyczyny?! pomoc - rozwiązanie zagad
No cóz, wpieriod, shit happens.
Limit na ten rok- wyczerpałeś, możesz spać spokojnie(j).
Limit na ten rok- wyczerpałeś, możesz spać spokojnie(j).
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

-
- Dopiero zaczyna na naszym forum

podzielam twój bólwpieriod pisze:jutro zwożę "graty" i w środę powinienem już śmigać wraz z Luci K.
Jak wszystko będzie ok, a taką mam nadzieję, to w czwartek wstawiam LPG (świeże zawory, czysta głowica, nowe świece, pompa, rozrząd), więc może ta wpadka musiała nastąpić?:))
Kto to wie:)

- oswald
- Klubowicz
- Imię: Tomek
Również życzę szybkiego powrotu na drogę i liczę na relację z docierania
oraz opis co i ile Cię kosztowało
, a jestem tym żywotnie zainteresowany, bo planuję taki profilaktyczny "remoncik" mojemu wagonowi przy wymianie rozrządu za jakieś 25 tyś. km (czyli 02.2010).

były: 126p BIS '90, thema 2.0 16V VIS 155KM '94, seicento 900 39KM '00, kappa coupe 4.16 2000 turbo 205KM '98 nr 2013, kappa SW 2.4 20V 175KM '00.
są: punto 2FL 1.3 multijet 70KM '05, phedra platino 2.0 multijet chip:158KM '08
są: punto 2FL 1.3 multijet 70KM '05, phedra platino 2.0 multijet chip:158KM '08
Dzięki za solidarność:)
Myślę, że jak z Luci K. pojawimy się na zlocie to i Ona wdzięcznie na Was swym reflektorkowym oczkiem spojrzy:))
Relację z kosztów i jakości jazdy po naprawie, na pewno zamieszczę.
Bedzie to albo jutro wieczorem, albo pojutrze rankiem
.
I oby to - jak to Nat napisał - było kompletem nieszczęść jakie mogły się wydarzyć!
-- 04 Cze 2009, 20:38 --
Jak obiecałem podaję koszt takiej naprawy:
-2 x uszczelka pod głowicę,24 x uszczelniacze zaworów, 12 zaworów ssących - 560pln (wydechy przeżyły)
-2 x uszczelka pokrywy zaworów, filtr oleju - 240pln
-2 x rolka prowadząca, pasek rozrządu, rolka napinająca, pompa wody - 925pln
-6 x świece - 240pln
RAZEM MATERIAŁY - 1965pln
Do tego należy dodać płyn chłodniczy, do układu wspomagania, filtr powietrza + robocizna.
Jak Luci jeździ jeszcze nie wiem, ponieważ nakazałem bardzo solidnie potraktować tą operację na żywym organiźmie:)), więc chirug (nie "zimny" -
hah)wszystko czyni bardzo akuratnie
Jak dosiądę Luci K. wykonam następny wpis.
-- 07 Cze 2009, 20:38 --
Sobota , 23:55 odebrałem Luci K.
W poniedziałek zrobimy parę testów.
Na chwilę obecną mam wrażenie że poprzednio silnik pracował ciszej.
Poniedziałek powinien powiedzieć prawdę.
Myślę, że jak z Luci K. pojawimy się na zlocie to i Ona wdzięcznie na Was swym reflektorkowym oczkiem spojrzy:))
Relację z kosztów i jakości jazdy po naprawie, na pewno zamieszczę.
Bedzie to albo jutro wieczorem, albo pojutrze rankiem

I oby to - jak to Nat napisał - było kompletem nieszczęść jakie mogły się wydarzyć!

-- 04 Cze 2009, 20:38 --
Jak obiecałem podaję koszt takiej naprawy:
-2 x uszczelka pod głowicę,24 x uszczelniacze zaworów, 12 zaworów ssących - 560pln (wydechy przeżyły)
-2 x uszczelka pokrywy zaworów, filtr oleju - 240pln
-2 x rolka prowadząca, pasek rozrządu, rolka napinająca, pompa wody - 925pln
-6 x świece - 240pln
RAZEM MATERIAŁY - 1965pln
Do tego należy dodać płyn chłodniczy, do układu wspomagania, filtr powietrza + robocizna.
Jak Luci jeździ jeszcze nie wiem, ponieważ nakazałem bardzo solidnie potraktować tą operację na żywym organiźmie:)), więc chirug (nie "zimny" -

Jak dosiądę Luci K. wykonam następny wpis.
-- 07 Cze 2009, 20:38 --
Sobota , 23:55 odebrałem Luci K.
W poniedziałek zrobimy parę testów.
Na chwilę obecną mam wrażenie że poprzednio silnik pracował ciszej.
Poniedziałek powinien powiedzieć prawdę.
Karol