Lybra - jak sprawdzić oryginalność przebiegu

Moderator: stabraf

Awatar użytkownika
Pilar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - jak sprawdzić oryginalność przebiegu

Post autor: Pilar » 30 cze 2009, 17:55

Witam przymierzam sie do zakupu lybry ale mam pewne pytanie ponieważ podoba mi się pewna lybra i jak mogę sprawdzić oryginalność przebiegu? Ponieważ książki serwisowej nie ma?
Pozdrawiam

bart.ek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Lybra pytanie oryginalność przebiegu

Post autor: bart.ek » 30 cze 2009, 18:41

książka serwisowa to nie jest wyznacznik przebiegu.
jest szansa, że w aso na podstawie vinu powiedzą coś na temat wcześniejszech historii serwisowej samochodu, poza tym możesz podpiąć komputer diagnostyczny, przy pomocy którego da się odczytać właściwy przebieg.

Awatar użytkownika
Pilar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Pilar » 30 cze 2009, 18:47

powiem tak dostałem kartkę z vinem jadę do ASO fiata w tychach a oni mi mówią że nie maja jakieś wspólnej centrali czy coś i oni nie mają jak zrobić żeby sprawdzić stan przebiegu który był w Niemczech ani nic?

bart.ek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: bart.ek » 30 cze 2009, 19:21

nigdy tego w lancii nie sprawdzałem, zawsze były to fiaty.

Poza tym niech podpowiedzią będzie zdrowy rozsądek - nikt nie kupuje nowego diesla klasy średniej żeby nim jeździć 15 tysięcy km/rok, kombi tym bardziej. A zdarzają się samochody jeżdżące po 50kkm.
Poza tym, jeśli to samochód sprowadzony - sprawdź ceny identycznych za granicą, zazwyczaj dobre samochody kosztują tam więcej niż w polsce, więc logiczne że handlarze ściągają największe padła ze sporymi przebiegami i po przygodach blacharskich.
Plus jeszcze "przebiegowy elementarz" - zużycie kierownicy, pedałów, siedzeń, przedniej szyby, reflektorów...

Awatar użytkownika
Pilar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Pilar » 30 cze 2009, 19:25

a to jak samochód ma na liczniku 140tyś to co powinno być wytarte i co zużyte a co nie powinno?
żebym miej więcej coś wiedział ;)

rain
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Piotrek

Post autor: rain » 30 cze 2009, 19:38

Skóra gładka na kierownicy jak pupcia niemowalaka. Albo przetarta. Zmechacone lub przetrarte boczki dolne foteli. Czarne kanty na podłokietniku (przetarte), w zależności jak ktoś trzyma kolano - wytarta tapicerka koło podnosników szyb. I nie wiem co jeszcze ;)

Awatar użytkownika
Wojtas_BB
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: Wojtas_BB » 30 cze 2009, 19:44

Pilar pisze:powiem tak dostałem kartkę z vinem jadę do ASO fiata w tychach a oni mi mówią że nie maja jakieś wspólnej centrali czy coś i oni nie mają jak zrobić żeby sprawdzić stan przebiegu który był w Niemczech ani nic?
Fiaty można sprawdzic w systemie w ktorym wpisywane sa naprawy gwarancyjne i przeglądy jak ktos robi. Myśle ze w lanci powinno byc podobnie ale pewności nie mam. W końcu w pewnym sensie to Fiat.
Fiat Punto II FL 1.2 8V
Będzie Lancia Lybra SW 1.8 lub 1.9..... któraś z nich, pewnie w przyszłym roku

Boorek

Post autor: Boorek » 30 cze 2009, 20:11

Pilar pisze:Witam przymierzam sie do zakupu lybry ale mam pewne pytanie ponieważ podoba mi się pewna lybra i jak mogę sprawdzić oryginalność przebiegu? Ponieważ książki serwisowej nie ma?
Pozdrawiam
Napisz PW albo skontaktuj się z janem123456- jeśli to da się sprawdzić myślę że on powie jak... Pozdrawiam i powodzenia

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 30 cze 2009, 20:28

rain pisze:Skóra gładka na kierownicy jak pupcia niemowalaka. Albo przetarta. Zmechacone lub przetrarte boczki dolne foteli. Czarne kanty na podłokietniku (przetarte), w zależności jak ktoś trzyma kolano - wytarta tapicerka koło podnosników szyb. I nie wiem co jeszcze ;)
Tak to chyba po 280 000km, nie po 140 000 :)
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
samuel
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Samuel

Post autor: samuel » 30 cze 2009, 20:41

Ja bym proponował skontaktować się z użytkownikiem Jarek_Jarecki. Ma dostęp do pewnej bazy danych.
Była Kappa 2.0 16VT
Był Citroën Xantia 1.9TD
Jest Renault Scenic 2.0 (115km)

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
jonio
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: jonio » 30 cze 2009, 22:13

Gdy ja nabywałem Lybre to na podstawie nr VIN uzyskałem od ASO wydruk z kompa gdzie były zawarte informacje na temat wyposażenia, koloru tapiserki etc. Czyli to co wyjechało z salonu. Było tam też nazwisko pierwszego właściciela. Ale o przebiegu zero informacji. Powodzenia życzę!! :)

Gość

Post autor: Gość » 30 cze 2009, 22:19

Kolego zrób jak radza bardziej doświadczeni,więcej na PW

Szukam mechanika ,który naprawi mi lybrę -najlepiej za free z dożywotnią gwarancją

szwagier

Post autor: szwagier » 30 cze 2009, 22:27

Powinien każdy ELEKTRYK sprawdzić. Podłączy pod Kompa i zdjagnozuje . Przynajmniej mi tak elektryk zrobił . Pozdrawiam .

Gość

Post autor: Gość » 30 cze 2009, 22:42

szwagier pisze:Powinien każdy ELEKTRYK sprawdzić. Podłączy pod Kompa i zdjagnozuje . Przynajmniej mi tak elektryk zrobił . Pozdrawiam .

Ciekawy jestem czy KAZDY elektryk potrafi sprawdzić 95P08 lub 29F800 i sprawdzić ?-no właśnie co sprawdzał ów kazdy elektryk?-Kol Szwagier powodzenia :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lybra/Lybra SW”