Lybra-cykanie z silnika 2,4 jtd
Lybra-cykanie z silnika 2,4 jtd
Witam ostatnio zaobserwowałem dziwne objway dzwiekowe wydobywające sie z okolic paska klinowego, na wolnych obrotch slychać cos w rodzaju cykania przerywanego, dodajac gazu i utrzymujac auto na obrotach tego nie ma. Czy ktos miał doczynienia z takimi odgłosami? Czego mogą dotyczyć? Pasek klinowy? Rolika jakaś? Dodam ze dzwiek jest metaliczny. Pozdrawiam
Odp: Lybra-cykanie z silnika 2,4 jtd
Metaliczny dźwięk daje kończące swój żywot koło pasowe. Obadaj sprawę czym prędzej, bo rozleci się w najmniej oczekiwanym momencie !
-
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Kontakt:
Mi cyka juz poltora roku
To moze byc lancuszek od pompy oleju, stanardowe niedomaganie tego silnika. Ale tu jest pewna prawidlowosc - cykanie tylko na cieplym silniku. Na zimnym, kiedy olej jest jeszcze gesty, cykania nie ma.
pozdro,
mp

pozdro,
mp
Nie da się tak czy siak dobrze opisać co komu jak cyka bo każdy inaczej może ten sam dźwięk opisać. Mój 2.4 cyka zawsze na luzie, zimny i gorący, i nie metalicznie. Jak dla mnie. Poł roku tak ma, i na razie żaden mechanik nie stwierdził nieprawidłowości.
Mi cyka na zimnym jak jest goracy to trzeba sie mocno postarać zeby to usłyszeć. Cz w lewym górnym rogu silnika, tam cyka, sa jakies przekazniki za silnikiem? Za tydzien wyjazd wakacyjny troszke mnie to martwi. Ten dzwiek jest "obcy" nie bylo go wczesniej pojawił sie po wymianie oleju i czujnika wału korbowego, choc pewnie zwiazku tu raczej nie ma. Pozdrawiam
czasem ten czujnik wału który jest za kołem na głowicy z lewej strony za bardzo się opuści i cyka
jak się rozbierze tylko tę górną osłonę rozrządu to widać go - taki plasticzek przyczepiony do metalowego elementu trzymającego i idzie do niego kabelek - jak go się odepnie to na tablicy wskaźników symbol czerwony silnika się zapala i nie gaśnie.
Chyba to jest czujnik położenia wału - nie jestem pewien
jak się rozbierze tylko tę górną osłonę rozrządu to widać go - taki plasticzek przyczepiony do metalowego elementu trzymającego i idzie do niego kabelek - jak go się odepnie to na tablicy wskaźników symbol czerwony silnika się zapala i nie gaśnie.
Chyba to jest czujnik położenia wału - nie jestem pewien
To jest czujnik faz rozrządu sterujący zapłonem, czyli wtryskiem. Czujnik położenia wału jest sterowany od wału korbowego. Silniki czterosuwowe potrzebują dwóch czujników do jednoznacznego określenia w którym cylindrze aktualnie ma nastąpić zapłon.
G.Furtak
Ducati ST-2 /Lancia Lybra SW 2.4 JTD /Saab 90016v
Lancia. Il Granturismo.
Ducati ST-2 /Lancia Lybra SW 2.4 JTD /Saab 90016v
Lancia. Il Granturismo.