Jak dbać o silnik diesla?
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Jak dbać o silnik diesla?
Witam,
Potrzebuje porad jak dbac o silnik wysokoprężny (diesel). Zaznaczam, że raczej jeźdze spokojnie. Zależy mi raczej na ekonomice. Szukałem podobnych tematów, ale niektóre gdzieś wcieło.
Potrzebuje porad jak dbac o silnik wysokoprężny (diesel). Zaznaczam, że raczej jeźdze spokojnie. Zależy mi raczej na ekonomice. Szukałem podobnych tematów, ale niektóre gdzieś wcieło.
Odp: Jak dbac o silnik diesla?
Przede wszystkim nie butowac jak zimny, pilnowac temperatury- wszak turbina.
Akumulator musi byc wysokiej klasy, co by zimą się nie prosic o kable, albo nie tłuc się komunikacją miejską- przy zimie wspomniec też trzeba, że dobrze wlewac odpowiednie dodatki do ropy lub denaturat, żeby parafina się nie wykrystalizowała- kasza w przewodach przy dużych mrozach.
Reszta analogicznie jak w benzyniakach- trzeba też pamiętac o świecach żarowych aby je wymieniac- jeśli przed uruchomieniem silnika w zapłonie długo się świeci ich kontrolka tzn że proszą się o wymianę.
Oczywiście lac na renomowanych stacjach- commonrail nie znosi paliwowych eksperymentów.
No i przy spokojnej jeździe dwumasa wytrzymac powinna dłuzej.
Akumulator musi byc wysokiej klasy, co by zimą się nie prosic o kable, albo nie tłuc się komunikacją miejską- przy zimie wspomniec też trzeba, że dobrze wlewac odpowiednie dodatki do ropy lub denaturat, żeby parafina się nie wykrystalizowała- kasza w przewodach przy dużych mrozach.
Reszta analogicznie jak w benzyniakach- trzeba też pamiętac o świecach żarowych aby je wymieniac- jeśli przed uruchomieniem silnika w zapłonie długo się świeci ich kontrolka tzn że proszą się o wymianę.
Oczywiście lac na renomowanych stacjach- commonrail nie znosi paliwowych eksperymentów.
No i przy spokojnej jeździe dwumasa wytrzymac powinna dłuzej.
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
No faktycznie były kiedyś dosyć rozbudowane tematy jak dbać o silnik Diesla, może jeszcze się gdzieś znajdą.
Od siebie tylko dodam (ponadto co kolega fiergloo napisał), żeby po ostrej jeździe dać silnikowi jeszcze 15-20 sek na spadek obrotów turbiny. Mimo, że silnik pracuje już na biegu jałowym, to turbina niekoniecznie i tak w prosty sposób można ją zarżnąć.
Podstawa to szczelność wszystkich przewodów do turbo i dobry olej (ja stosuje pełny syntetyk mimo przebiegu 230 tys. km i nie zamierzam przechodzić na półsyntetyk).
W zimie żadnych dodatków do paliwa nie stosuje. Tankuje też zawsze zwykły ON, ale tylko na Statoil, Shell i BP. Z układem wtryskowym nigdy nie miałem żadnych problemów. Zresztą z turbiną też.
-- 08 Lip 2009, 21:44 --
)
Od siebie tylko dodam (ponadto co kolega fiergloo napisał), żeby po ostrej jeździe dać silnikowi jeszcze 15-20 sek na spadek obrotów turbiny. Mimo, że silnik pracuje już na biegu jałowym, to turbina niekoniecznie i tak w prosty sposób można ją zarżnąć.
Podstawa to szczelność wszystkich przewodów do turbo i dobry olej (ja stosuje pełny syntetyk mimo przebiegu 230 tys. km i nie zamierzam przechodzić na półsyntetyk).
W zimie żadnych dodatków do paliwa nie stosuje. Tankuje też zawsze zwykły ON, ale tylko na Statoil, Shell i BP. Z układem wtryskowym nigdy nie miałem żadnych problemów. Zresztą z turbiną też.
-- 08 Lip 2009, 21:44 --
I jeszcze jedno. Na tej ekonomice niech ci tak bardzo nie zależy. Diesla z turbiną należy od czasu do czasu odpowienio przegonić (oczywiście gdy osiągnie odpowiednią temp. pracyaro pisze: Zaznaczam, że raczej jeźdze spokojnie. Zależy mi raczej na ekonomice

A no tak- turbina rozkręca się do zniacznie wyższych obrotów niż silnik, a póki silnik pracuje jest obieg oleju- przy jego wyłączeniu olej spływa z silnika a turbina dalej się kręci.Od siebie tylko dodam (ponadto co kolega fiergloo napisał), żeby po ostrej jeździe dać silnikowi jeszcze 15-20 sek na spadek obrotów turbiny. Mimo, że silnik pracuje już na biegu jałowym, to turbina niekoniecznie i tak w prosty sposób można ją zarżnąć.
A co do paliwa owszem- markowe stacje same zaopatrują się w zimowy ON, ale jak masz ograniczone zaufanie to dodatki tudzież filetowy uszlachetniacz szkody nie czynią.
- aro
- Klubowicz
A jeszcze mam takie głupie pytanko odnośnie oleju
Jeżeli nie wiem czym zalewał go poprzedni własciciel (wiem tylko, że AGIP), to co nalac? W książce napisane, że 10W40 - półsyntetyk.

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Jeśli to jest JTD, to raczej nie sądze, żeby poprzedni właściciel lał olej mineralny.
Na twoim miejscu zaryzykowałbym półsyntetyk, właśnie 10W40. Nie powienien narobić żadych szkód. Jeśli jeździsz mało i na krótkich dystansach, to wymieniaj częściej niż zaleca producent, czyli co jakieś 15tys. km lub raz w roku. Ja jeżdże dużo (około 3000km miesięcznie) i silnik pracuje przez dłuższy czas w optymalnej temp. w związku z tym nieco ten przebieg sobie wydłużam. No i jeżdże na pełnym syntetyku.
Na twoim miejscu zaryzykowałbym półsyntetyk, właśnie 10W40. Nie powienien narobić żadych szkód. Jeśli jeździsz mało i na krótkich dystansach, to wymieniaj częściej niż zaleca producent, czyli co jakieś 15tys. km lub raz w roku. Ja jeżdże dużo (około 3000km miesięcznie) i silnik pracuje przez dłuższy czas w optymalnej temp. w związku z tym nieco ten przebieg sobie wydłużam. No i jeżdże na pełnym syntetyku.
- aro
- Klubowicz
Prawdopodobnie był zalany półsyntetykiem, tyle można odczytac z nalepki, ale jest strasznie nieczytelna.
A o spokojną jazde chodziło mi raczej o zbędne nie piłowanie silnika jak to robią co poniektórzy.
A o spokojną jazde chodziło mi raczej o zbędne nie piłowanie silnika jak to robią co poniektórzy.
Koledzy mają rację.
W dieselach po zakończeniu jazdy KONIECZNIE należy dać turbinie odoczynek - słyszałem niejednorotnie, ze silnik powinien popracowac około 1 minutę po zakończeniu jazdy, na jałowym. To jest podstawa dobrej eksploatacji. oleje co 15 tys.
A propos emerytalnej jazdy - powiedzialbym, ze to grzech i robienie krzywdy lucynie, ona musi być czasami dobrze przegoniona.
oczyszcza to układy i katalizator.
ropa - ja osobiscie leję tylko droższa ropę, w zimie stosuje uszlachetniacze.
A propos paliwa: zdarzylo mi się w zyciu dwa razy wymieniac wtryski, poniewaz z baku mechanik odessał żur, nie ropę,
tankowałem wtedy na orlenie w oświęcimiu, drugim razem na statoilu w żorach.
Także miałem pecha. Teraz tylko Shell i BP.
W dieselach po zakończeniu jazdy KONIECZNIE należy dać turbinie odoczynek - słyszałem niejednorotnie, ze silnik powinien popracowac około 1 minutę po zakończeniu jazdy, na jałowym. To jest podstawa dobrej eksploatacji. oleje co 15 tys.
A propos emerytalnej jazdy - powiedzialbym, ze to grzech i robienie krzywdy lucynie, ona musi być czasami dobrze przegoniona.
oczyszcza to układy i katalizator.
ropa - ja osobiscie leję tylko droższa ropę, w zimie stosuje uszlachetniacze.
A propos paliwa: zdarzylo mi się w zyciu dwa razy wymieniac wtryski, poniewaz z baku mechanik odessał żur, nie ropę,
tankowałem wtedy na orlenie w oświęcimiu, drugim razem na statoilu w żorach.
Także miałem pecha. Teraz tylko Shell i BP.
Skoda Octavia 2,0 tdi 2010 kombi
Co do oleju, to myślę, ze dobry olej mineralny wystarczy. Trzeba tylko regularnie wymieniać wraz z filtrem oleju np. co 10 tys.km. Kolega leje zwykłego minerala do commom raila w Ducato i ma już przejechane 400 tys. bez problemu.
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Z turbo czy bez???misiekk pisze:Co do oleju, to myślę, ze dobry olej mineralny wystarczy. Trzeba tylko regularnie wymieniać wraz z filtrem oleju np. co 10 tys.km. Kolega leje zwykłego minerala do commom raila w Ducato i ma już przejechane 400 tys. bez problemu.