Co Was najbardziej wkurza w Lybrach
Moderator: stabraf
Odp: Co Was najbardziej wkurza w Lybrach
a mnie wkurza pozycjia podłokietnika zdezydowanie za wysko
a i ciągłe awarie strasznie kapryśna mi sie trafiła włoszka
schodzi kolorek ze znaczka ? ten niebieski
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Heh podłokietnik jest ok, tylko co najwyzej Ci się zblokował. Znajdż na forum jak to naprawić (chyba nawet ja kiedys opisywalem).pms24 pisze:a mnie wkurza pozycjia podłokietnika zdezydowanie za wysko
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

ja mam z przodu juz biały, tylko jak woda się dostanie pod plastik to znów niebieski sie robi....glad pisze:schodzi kolorek ze znaczka ? ten niebieski
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Ciesze sie Lybra dopiero od miesiaca ale juz kilka rzeczy mnie drazni...
M.in. to ze wczoraj wymienialem zarowke w lewym przednim swietle mijania a dzisiaj kolej na przednie prawe swiatlo postojowe...
Najchetniej juz bym tego nie wymienial bo mi jakos szczegolnie nie jest potrzebne ale ten CHECK mnie denerwuje... :/
Mam oryginalne kluczyki (3 szt.) ale chyba jakies dziwne bo inne niz w instrukcji - maja tylko dwa przyciski: centralny i bagaznik.
Moje pytanie brzmi: czy w kazdej Lybrze jest opcja domykania szyb z pilota, bo u mnie chyba to nie dziala???
Dz
M.in. to ze wczoraj wymienialem zarowke w lewym przednim swietle mijania a dzisiaj kolej na przednie prawe swiatlo postojowe...
Najchetniej juz bym tego nie wymienial bo mi jakos szczegolnie nie jest potrzebne ale ten CHECK mnie denerwuje... :/
Mam oryginalne kluczyki (3 szt.) ale chyba jakies dziwne bo inne niz w instrukcji - maja tylko dwa przyciski: centralny i bagaznik.
Moje pytanie brzmi: czy w kazdej Lybrze jest opcja domykania szyb z pilota, bo u mnie chyba to nie dziala???
Dz
kluczyki są ok, opcja domykanie nie wszędzie jak składanie lusterek - opcja.
z tymi żarówkami to jakiś feler, odpukać u mnie ok
z tymi żarówkami to jakiś feler, odpukać u mnie ok
- bravomeksyk
- Dopiero zaczyna na naszym forum
czy tuleje wahaczy zużywają się szybko? nie wiem - moje zużyły się przy 180 tysiącach (przednie), a auto mam kupione z przebiegiem 60 tysięcy, więc zapewne nie były wcześniej wymieniane...Simon pisze:Pozwole sobie odgrzebać stary temat. Czytam o tych "wadach" i smiać mi sie chce. Powiedzcie mi, że to prawda, że największym problemem posiadaczy Lybry jest parowanie szyb i niepraktyczna roletka bagażniku. Poza tym nic? tuleje wahaczy nie zużywaja sie zbyt szybko? termostaty nie padają?sprzęgła się nie zużywają?
jak już jesteśmy przy wadach:
1. Czytam to forum i już nie kumam jak to jest z tą polską navi - jest w końcu czy nie ma i nie bedzie. Coś ktoś wspominał o jakieś adaptacji VDO czy oplowskiej...?
2. Nikt nie próbował założyć roletki zwijanej z jakiegoś innego auta?
PS. Czujnik parkowania można dokupić i założyć niewielkim kosztem. Ktoś próbował?
w zawieszeniu tylnym nie robiłem do tej pory NIC (nawet łączniki stabilizatora), tak samo autko śmiga wciąż na fabrycznych amortyzatorach i przechodzi "od ręki" badania techniczne...
w tej chwili ma przejechane 220 tysięcy - głównie Kraków-Warszawa i rożne dziwne wyprawy wakacyjne.
z rzeczy, które są rzeczywiście w/g moich doświadczeń wadliwe w tym aucie to psujące się zbyt szybko sprzęgiełko kółka pasowego alternatora (2.4 JTD - słychać taki charakterystyczny wysoki dźwięk w momencie włączenia i wyłączenia silnika, jakby pisk trącej gumy), drobiazg a kosztuje prawie 300 zł, wyjęcie i włożenie alternatora też do najtańszych nie należy...
odparowywanie przedniej szyby i ogrzewanie - fatalne, aż nie przystoi w aucie tego segmentu
kłopotliwa wymiana żarówek i wlewanie płynu do spryskiwaczy (trzeba jeździć z lejkiem pod maską)
duży pobór prądu gdy auto nie jeździ
zła widoczność do tyłu w czasie cofania (sedan)
głośno pracujący mechanizm wycieraczek
zbyt delikatne alufelgi jak na tak obciążony przód w dieslu 2.4 JTD
wycierająca się alcantara
generalny problem - usterki może niezbyt kosztowne, ale niestety nie ma wielu fachowców, którzy potrafiliby je znaleźć - kończy się tak, że wymienia się mnóstwo rzeczy dobrych na dobre, a przyczyna nie znika, jak się ją znajdzie, okazuje się, ze to koszt do półtora stówki... z moich złych doświadczeń mogę szczerze nie polecić serwisu na Grochowskiej w Warszawie i mechanika z Okrzeszyna
poza tym autko ok, ma je już parę lat i zdecydowanie nie warto sprzedawać, a w sumie nie dokłada się zbyt wiele do codziennej eksploatacji
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
to brzmi dośc niepowaznie, ale serio jest problemem.kłopotliwa wymiana żarówek i wlewanie płynu do spryskiwaczy (trzeba jeździć z lejkiem pod maską)
Kiedyś dolewajac płynu przez lejek doszedłem do wniosku, że po prostu projektant założył, że w tej klasie auta by wymienic żarówkę/dolać płynów kierowca zajrzy do ASO

Pozdrawiam
Nat
Nat

Zaczynacie przesadzać.
Podejrzewam, że to Wasz pierwszy lepszy wóz tak jak i w moim przypadku.
Spójrzcie teraz na samochody jakie są produkowane.
Nat żartuje, że trzeba jeździć do ASO z tymi pierdółkami ale posiadaczowi np. nowego Renault Megane nie jest do śmiechu bo w tej drugiej sprawie na prawdę musi jechać do ASO.
W Lybrze wymiana każdej żarówki to dzisiaj dla mnie 5-10 minut po ciemku - i wcale nie ćwiczyłem wiele razy bo spaliły mi się na razie 1 tył i 1 pozycyjna przód.
A raz sobie wymieniałem drogowe oraz mijania na silniejsze i problemu już nie było bo gdy się wie jak zaczepy są skonstruowane to połowa roboty już za nami.
Lejek rzeczywiście ciężar swój ma i spadają osiągi samochodu zatem można to uznać za upierdliwość ze strony Lancii, że nie zrobiła dziury aby można lać z powietrza z wysokości 20 cm.
Ale wątek ciekawy przynajmniej się zrobił
Podejrzewam, że to Wasz pierwszy lepszy wóz tak jak i w moim przypadku.
Spójrzcie teraz na samochody jakie są produkowane.
Nat żartuje, że trzeba jeździć do ASO z tymi pierdółkami ale posiadaczowi np. nowego Renault Megane nie jest do śmiechu bo w tej drugiej sprawie na prawdę musi jechać do ASO.
W Lybrze wymiana każdej żarówki to dzisiaj dla mnie 5-10 minut po ciemku - i wcale nie ćwiczyłem wiele razy bo spaliły mi się na razie 1 tył i 1 pozycyjna przód.
A raz sobie wymieniałem drogowe oraz mijania na silniejsze i problemu już nie było bo gdy się wie jak zaczepy są skonstruowane to połowa roboty już za nami.
Lejek rzeczywiście ciężar swój ma i spadają osiągi samochodu zatem można to uznać za upierdliwość ze strony Lancii, że nie zrobiła dziury aby można lać z powietrza z wysokości 20 cm.
Ale wątek ciekawy przynajmniej się zrobił

kaeres
bo w Lybrach to najbardziej wkurzaja kierowcy,
jakowi
sorki za pustosłowie
podro
bo w Lybrach to najbardziej wkurzaja kierowcy,
jakowi

podro
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
Za pierwszym razem jak wymieniałem żarówkę mijania na orlenie przy wlocie do A4 to tak zakląłem, że kobieta przechodząca niedaleko obok mnie po prostu się przestraszyła !!
ale jak już się człowiek nauczy to idzie jak po maśle a wymieniałem na przodzie juz chyba z 4 razy. Z wlewem do pojemnika od płynu nie przesadzajcie, że jest tak tragicznie, da się wlać bez problemu nie rozlewając więcej niż 50ml płynu....

- Wojtas_BB
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Czytając o tragicznym wlewie do spryskiwaczy widze, że żaden z narzekających nie mial nigdy malucha, CC,SC, Punta ani innego Fiatowatego auta ;]bravomeksyk pisze:kłopotliwa wymiana żarówek i wlewanie płynu do spryskiwaczy (trzeba jeździć z lejkiem pod maską)
Mój ojciec do malucha zrobił sobie długi wąż z lejkiem, potem skrócil go na potrzeby CC, a 2 wersję zrobil dla mnie do punta. Także taki problem to żaden problem, nie przesadzajcie, na pewno sa powazniejsze rzeczy do których w Lybrze można sie przyczepic

Fiat Punto II FL 1.2 8V
Będzie Lancia Lybra SW 1.8 lub 1.9..... któraś z nich, pewnie w przyszłym roku
Będzie Lancia Lybra SW 1.8 lub 1.9..... któraś z nich, pewnie w przyszłym roku
ja po drugiej butelce płynu zakupiłem w Ikea komplet lejków i jeden do auta zapodałem więc problem rozwiązany.
ps. a co chcielibyście jako akcesoria mieć do wyboru lejek z logiem lancia ????:D

ps. a co chcielibyście jako akcesoria mieć do wyboru lejek z logiem lancia ????:D

- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Hehe mistrzostwo świata komplikacji, to wlewanie płynu do spryskiwaczy w iontegralce.
Bez długaśnego elastycznego węża zakończonego lejkiem nie ma żadnej mozliwości dolewki.
Bez długaśnego elastycznego węża zakończonego lejkiem nie ma żadnej mozliwości dolewki.
Pozdrawiam
Nat
Nat

Mówisz i maszCodee pisze: ps. a co chcielibyście jako akcesoria mieć do wyboru lejek z logiem lancia ????:D![]()
![]()
![]()

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lybra SW 2,4JTD