Lybra - którędy odwadnia się parownik klimy?
Lybra - którędy odwadnia się parownik klimy?
Bo jakoś nie zauważyłem nigdzie pod autem kapiącej wody i zastanawiam się, czy skropliny nie lecą gdzieś w wygłuszenia albo zostają w parowniku. Szczególnie, że klima była niedawno odgrzybiana i pomogło na krótko. Znowu zalatuje bagienkiem. Szczególnie, po włączeniu "Econ". Dlaczego?
Ostatnio zmieniony 23 sie 2009, 12:07 przez Sharuga, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Odp: Lybra - którędy odwadnia sie parownik klimy?
A filtr przeciwpyłkowy też był wymieniany?? Jak nie to możliwe że tego jest wina,warto też przetrzeć miejsce tego filtra mokra szmatką.
Oczywiście, że filtr wymieniony. Niemniej nie zaobserwowałem kapania wody pod autem, a to raczej nie z powodu filtra PP 

Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Odwodnienie parownika jest na ścianie grodziowej /część oddzielająca silnik od kabiny pasażerskiej-tuż nad przekładnią kierowniczą/.Dostep do niej jest więcej niż zły.
A zdarzaja się zapchania lub innego rodzaju przypadłości powodujące złe odprowadzenie wody?
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
To jest nagminne,brak odprowadzenia wody zapchana "drena"
"Drena" czyli rurka odprowadzająca wodę pod podwozie? Wystarczy ją przepchać? Jak najlepiej to zrobić? Sprężonym powietrzem, drutem czy trzeba ją wymontować?jan123456 pisze:To jest nagminne,brak odprowadzenia wody zapchana "drena"
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Odp: Lybra - którędy odwadnia się parownik klimy?
To nie do końca ta rurka... U mnie problem występował ale zapchało się gdzieś "wyżej".Dużo roboty mięli i nie wiadomo na jak długo starczy.Jeśli chciałoby się to zrobić porządnie, trzeba podobno(opinia ludzi z servisu klimatyzacji polecanego na forum) wyjąć parownik, pewnie wymienić go i wyczyścić obudowę.A w tym celu trzeba zdjąć deskę rozdzielczą...Cena całej operacji z parownikiem jakieś 650 zł , z czego 500 zł za demontaż i następnie montaż deski...Podobnow Lybrach właśnie niestety zapycha się nie ta rurka tylko przy parowniku.Tak mi tłumaczyli w piątek,kiedy próbowali w serwisie właśnie odprowadzenie skroplin udrożnić.Chyba pomogło, bo wody w kabinie pod dywanikami nie ma ale jeszcze pojeźdze i zobaczymy...
Czy poza wodą pod dywanikami miałeś jak ja - zapaszek nawet krótko po odgrzybianiu?
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Nie, zapachu jakiegoś nie było ale to naturalne,że się pojawi taki zapach. Od wody zaczyna śmierdzieć,bo te maty wygłuszające pod dywanikami nasiąkną.Problem polega u mnie na tym, że trzeba taką awarie usunąć raz a dobrze.Niestety spece od klimy raczej rozkładają ręce.Boję się naprawiać to za ponad 600 złotych, bo może się okazać,że sobie nie poradzą z tym w serwisie i już nie wiem co z tym gównem robić.
-- 25 Sie 2009, 13:53 --
Patrzyłem za tylne siedzenie rano i woda była.Więc ich dłubanie(panów w serwisie) nic nie dało.
-- 25 Sie 2009, 13:53 --
Patrzyłem za tylne siedzenie rano i woda była.Więc ich dłubanie(panów w serwisie) nic nie dało.
Eee... gdzie patrzyłeś?STOD pisze:Patrzyłem za tylne siedzenie rano i woda była.Więc ich dłubanie(panów w serwisie) nic nie dało.
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Woda u mnie leci za przednie siedzenie(nie tylne , pochrzaniło mi się
) Cieknie prosto pod nogi przy miejscu pasażera za siedzeniem kierowcy...