Thesis - szarpie automatyczna skrzynia biegów

LUKI82

Odp: Thesis- szarpie automatyczna skrzynia biegów

Post autor: LUKI82 » 06 wrz 2009, 21:33

koledzy---
opiszę inaczej;

Odpalamy silnik ,odpuszczamy ręczny i jedziemy ,jedziemy ,jedziemy aż dojeżdżamy do skrzyżowania ,zapala się czerwone więc się zatrzymujemy wciskając hamulec, gdy już staniemy trzymamy nogę na hamulcu a dźwignia w pozycji "D" .w momencie całkowitego zatrzymania pojazdu odczuwam że następuje moment jakby skrzynia się odłączała i tak mocno nie ciągnęła .zapala się zielone zabieramy nogę z hamulca i samochód rusza z sekundowym opóźnieniem.

Hamulec ręczny trzyma do pierwszego momentu ruszenia po pierwszym odpaleniu silnika.

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska

Post autor: topcio » 06 wrz 2009, 21:34

co to jest EPB ?
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 06 wrz 2009, 21:37

EPB- Hamulec postojowy(ręczny automatyczny-elektryczny)

Awatar użytkownika
Themon
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Arek

Post autor: Themon » 06 wrz 2009, 21:52

Powiem Ci, że w wielu nowych (2008-09) automatach którymi jeździłem się z tym spotkałem - myślę że to coś w rodzaju "wyrzucenia na luz" podczas postoju na "D" z wciśniętym hamulcem. Mnie osobiście troszkę to irytowało, zwłaszcza to opóźnienie przy ruszaniu :) To pewnie ta opcja którą znalazłeś w instrukcji.
Pozdrawiam

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 06 wrz 2009, 22:21

Tak też myślałem(szwagier też mi o czymś takim wspomniał)ale chciałem się upewnić.
To faktycznie jest irytujące,no ale trzeba się przyzwyczaić bo autko jest kapitalne. :D

Tomkom
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Tomkom » 07 wrz 2009, 21:48

Mam to samo, zaczęło się od lekkich szarpnięć, następnie zaczął szarpać przy redukcji z 2 na 3. Co ciekawe to dzieje się to przy nagrzanym silniku. Na zimnym jest wszystko ok.
Sprawdziłem na komputerze Thesiskę i wyszło awaria zaworu hydraulicznego, awaria wiązki elektrycznej,lub błąd złączki.
Na 16 jestem umówiony z mechanikiem w Swadzimiu zobaczymy co wyjdzie po wyjęciu skrzyni.
Jest jeszcze opcja oleju, może wymiana coś zmieni, ale to tylko pobożne życzenia.
Czy po wymianie oleju masz cały czas to samo i czy na zimnym silniku również ci szarpie?

Może to też być wina wiązki przewodów, bo wraz z awarią comfortronik wyświetla awarię EBD i ABS, w tym momencie pomaga zgaszenie silnika i ponowne odpalenie, błędy znikają, ale nadal szarpie.

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 08 wrz 2009, 19:30

ja niedawno byłem w Moto-Transusie i podłanczali ją do kompa i nie było błędów ani usterek.
co do oleju to "wymieniali" mi w Samko na Połczyńskiej w Wawie-stwierdzili że olej nie był wymieniany od nowości bo był czarny jak smoła,a ma przejechane 180 tyś.-oczywiście skrytykowali to ale sami się do sprawy nie przyłożyli bo spuścili tyle ile się dało i wleli ok 4l. Nie przepłukali tylko doleli.
jutro jadę na konkretną wymianę oleju więc zobaczymy. Dam znać.

Awatar użytkownika
topcio

Post autor: topcio » 08 wrz 2009, 19:51

hym, a czy w ASB Thesis nie wymienia się oleju dynamicznie?
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

argenta67

Post autor: argenta67 » 08 wrz 2009, 20:10

Teoretycznie Tesis ma dextrona IV i nie trzeba w ogóle go wymieniać ale życie to jest życie i wiadomo, że każdy olej się zużywa.

Awatar użytkownika
topcio

Post autor: topcio » 08 wrz 2009, 20:34

argenta67 pisze:Teoretycznie Tesis ma dextrona IV i nie trzeba w ogóle go wymieniać ale życie to jest życie i wiadomo, że każdy olej się zużywa.
jak to nie wymienia? 8-O i całe życie na jednym oleju? Może nie przewidzieli, że Thesis wytrzyma takie przebiegi :lol:
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 08 wrz 2009, 21:36

ha ha ha ;)

może i racja.

spiko
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: spiko » 11 wrz 2009, 19:56

LUKI82 pisze: Odpalamy silnik ,odpuszczamy ręczny i jedziemy ,jedziemy ,jedziemy aż dojeżdżamy do skrzyżowania ,zapala się czerwone więc się zatrzymujemy wciskając hamulec, gdy już staniemy trzymamy nogę na hamulcu a dźwignia w pozycji "D" .w momencie całkowitego zatrzymania pojazdu odczuwam że następuje moment jakby skrzynia się odłączała i tak mocno nie ciągnęła .zapala się zielone zabieramy nogę z hamulca i samochód rusza z sekundowym opóźnieniem.
Witam,

Thesis ma automat, który w czasie postoju wrzuca "luz". Służy to głównie zminimalizowaniu drgań podczas postoju. Samo wrzucanie na luz a potem ponownie załączanie nie powinno powodować drań. W sprawnie funkcjonującej skrzyni wszystko musi przebiegać płynnie. Jeżeli tak nie jest może to zwiastować jakieś uszkodzenie. Po puszczeniu hamulca auto rusza płynnie, opóźnienie jest powiedziałbym niezauważalne. Przynajmniej tak jest u mnie :)

Pozdrawiam

-- 11 Wrz 2009, 19:59 --
topcio1 pisze:hym, a czy w ASB Thesis nie wymienia się oleju dynamicznie?
Witam,

Można wymieniać statycznie. Skrzynia posiada korek spustowy. Olej wlewany jest prze miarkę.

-- 11 Wrz 2009, 20:01 --
argenta67 pisze:Teoretycznie Tesis ma dextrona IV i nie trzeba w ogóle go wymieniać ale życie to jest życie i wiadomo, że każdy olej się zużywa.
Olej TRZEBA WYMIENIAĆ. Generalnie powinno się to robić minimum co 80 tysięcy kilometrów. Wiem co pisze książka serwisowa ale w dobrym ASO powiedzą jaka jest prawda. Brak wymiany może doprowadzić do uszkodzenia skrzyni, szarpnięć itd. Za późna wymiana może wypłukać "syfy" które pozatykają w skrzyni wszystko co się da.
Pozdrawiam
SPIKO - Lancia Thesis z Alfowskim Sercem
Opel Signum

Poprzednio: [AR] 156 2.0 TS, [AR] 147 1.6 TS, [AR] 164 3.0 V6 24V, Fiat Tipo, Fiat Panda, Citroen ZX Volcane
W Rodzinie: Kappa, Bravo TJet, Alfa 164

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 11 wrz 2009, 20:07

olej w skrzyni w mojej Thesisce nie był wymieniany od 180 000 km ponieważ był czarny jak smoła .
nie wykluczam że coś jest w niej uszkodzone lub się przytyka ,za 1000 km wymienię ponownie z kilku krotnym płukaniem może coś się zmieni ponieważ w czasie jazdy biegi zmienia płynnie .
Na kompie nie było żadnych błędów.Mechanik twierdzi po taki zapuszczeniu skrzyni trzeba ją porządnie przepłukać i powinno pomóc-zobaczymy.

Awatar użytkownika
topcio

Post autor: topcio » 11 wrz 2009, 20:20

spiko pisze:Można wymieniać statycznie. Skrzynia posiada korek spustowy. Olej wlewany jest prze miarkę.

.
zawsze można, tylko ile oleju wyleje się przez korek?
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 11 wrz 2009, 20:29

no tak ale wylejesz ile się da-dolejesz-odpalisz żeby popracował ,spuścisz znowu -zalejesz i tak kilka razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”