Thesis - szarpie automatyczna skrzynia biegów
Odp: Thesis- szarpie automatyczna skrzynia biegów
koledzy---
opiszę inaczej;
Odpalamy silnik ,odpuszczamy ręczny i jedziemy ,jedziemy ,jedziemy aż dojeżdżamy do skrzyżowania ,zapala się czerwone więc się zatrzymujemy wciskając hamulec, gdy już staniemy trzymamy nogę na hamulcu a dźwignia w pozycji "D" .w momencie całkowitego zatrzymania pojazdu odczuwam że następuje moment jakby skrzynia się odłączała i tak mocno nie ciągnęła .zapala się zielone zabieramy nogę z hamulca i samochód rusza z sekundowym opóźnieniem.
Hamulec ręczny trzyma do pierwszego momentu ruszenia po pierwszym odpaleniu silnika.
opiszę inaczej;
Odpalamy silnik ,odpuszczamy ręczny i jedziemy ,jedziemy ,jedziemy aż dojeżdżamy do skrzyżowania ,zapala się czerwone więc się zatrzymujemy wciskając hamulec, gdy już staniemy trzymamy nogę na hamulcu a dźwignia w pozycji "D" .w momencie całkowitego zatrzymania pojazdu odczuwam że następuje moment jakby skrzynia się odłączała i tak mocno nie ciągnęła .zapala się zielone zabieramy nogę z hamulca i samochód rusza z sekundowym opóźnieniem.
Hamulec ręczny trzyma do pierwszego momentu ruszenia po pierwszym odpaleniu silnika.
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
co to jest EPB ?
EPB- Hamulec postojowy(ręczny automatyczny-elektryczny)
Powiem Ci, że w wielu nowych (2008-09) automatach którymi jeździłem się z tym spotkałem - myślę że to coś w rodzaju "wyrzucenia na luz" podczas postoju na "D" z wciśniętym hamulcem. Mnie osobiście troszkę to irytowało, zwłaszcza to opóźnienie przy ruszaniu
To pewnie ta opcja którą znalazłeś w instrukcji.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Tak też myślałem(szwagier też mi o czymś takim wspomniał)ale chciałem się upewnić.
To faktycznie jest irytujące,no ale trzeba się przyzwyczaić bo autko jest kapitalne.
To faktycznie jest irytujące,no ale trzeba się przyzwyczaić bo autko jest kapitalne.

Mam to samo, zaczęło się od lekkich szarpnięć, następnie zaczął szarpać przy redukcji z 2 na 3. Co ciekawe to dzieje się to przy nagrzanym silniku. Na zimnym jest wszystko ok.
Sprawdziłem na komputerze Thesiskę i wyszło awaria zaworu hydraulicznego, awaria wiązki elektrycznej,lub błąd złączki.
Na 16 jestem umówiony z mechanikiem w Swadzimiu zobaczymy co wyjdzie po wyjęciu skrzyni.
Jest jeszcze opcja oleju, może wymiana coś zmieni, ale to tylko pobożne życzenia.
Czy po wymianie oleju masz cały czas to samo i czy na zimnym silniku również ci szarpie?
Może to też być wina wiązki przewodów, bo wraz z awarią comfortronik wyświetla awarię EBD i ABS, w tym momencie pomaga zgaszenie silnika i ponowne odpalenie, błędy znikają, ale nadal szarpie.
Sprawdziłem na komputerze Thesiskę i wyszło awaria zaworu hydraulicznego, awaria wiązki elektrycznej,lub błąd złączki.
Na 16 jestem umówiony z mechanikiem w Swadzimiu zobaczymy co wyjdzie po wyjęciu skrzyni.
Jest jeszcze opcja oleju, może wymiana coś zmieni, ale to tylko pobożne życzenia.
Czy po wymianie oleju masz cały czas to samo i czy na zimnym silniku również ci szarpie?
Może to też być wina wiązki przewodów, bo wraz z awarią comfortronik wyświetla awarię EBD i ABS, w tym momencie pomaga zgaszenie silnika i ponowne odpalenie, błędy znikają, ale nadal szarpie.
ja niedawno byłem w Moto-Transusie i podłanczali ją do kompa i nie było błędów ani usterek.
co do oleju to "wymieniali" mi w Samko na Połczyńskiej w Wawie-stwierdzili że olej nie był wymieniany od nowości bo był czarny jak smoła,a ma przejechane 180 tyś.-oczywiście skrytykowali to ale sami się do sprawy nie przyłożyli bo spuścili tyle ile się dało i wleli ok 4l. Nie przepłukali tylko doleli.
jutro jadę na konkretną wymianę oleju więc zobaczymy. Dam znać.
co do oleju to "wymieniali" mi w Samko na Połczyńskiej w Wawie-stwierdzili że olej nie był wymieniany od nowości bo był czarny jak smoła,a ma przejechane 180 tyś.-oczywiście skrytykowali to ale sami się do sprawy nie przyłożyli bo spuścili tyle ile się dało i wleli ok 4l. Nie przepłukali tylko doleli.
jutro jadę na konkretną wymianę oleju więc zobaczymy. Dam znać.
- topcio
hym, a czy w ASB Thesis nie wymienia się oleju dynamicznie?
Teoretycznie Tesis ma dextrona IV i nie trzeba w ogóle go wymieniać ale życie to jest życie i wiadomo, że każdy olej się zużywa.
- topcio
jak to nie wymienia?argenta67 pisze:Teoretycznie Tesis ma dextrona IV i nie trzeba w ogóle go wymieniać ale życie to jest życie i wiadomo, że każdy olej się zużywa.

Witam,LUKI82 pisze: Odpalamy silnik ,odpuszczamy ręczny i jedziemy ,jedziemy ,jedziemy aż dojeżdżamy do skrzyżowania ,zapala się czerwone więc się zatrzymujemy wciskając hamulec, gdy już staniemy trzymamy nogę na hamulcu a dźwignia w pozycji "D" .w momencie całkowitego zatrzymania pojazdu odczuwam że następuje moment jakby skrzynia się odłączała i tak mocno nie ciągnęła .zapala się zielone zabieramy nogę z hamulca i samochód rusza z sekundowym opóźnieniem.
Thesis ma automat, który w czasie postoju wrzuca "luz". Służy to głównie zminimalizowaniu drgań podczas postoju. Samo wrzucanie na luz a potem ponownie załączanie nie powinno powodować drań. W sprawnie funkcjonującej skrzyni wszystko musi przebiegać płynnie. Jeżeli tak nie jest może to zwiastować jakieś uszkodzenie. Po puszczeniu hamulca auto rusza płynnie, opóźnienie jest powiedziałbym niezauważalne. Przynajmniej tak jest u mnie

Pozdrawiam
-- 11 Wrz 2009, 19:59 --
Witam,topcio1 pisze:hym, a czy w ASB Thesis nie wymienia się oleju dynamicznie?
Można wymieniać statycznie. Skrzynia posiada korek spustowy. Olej wlewany jest prze miarkę.
-- 11 Wrz 2009, 20:01 --
Olej TRZEBA WYMIENIAĆ. Generalnie powinno się to robić minimum co 80 tysięcy kilometrów. Wiem co pisze książka serwisowa ale w dobrym ASO powiedzą jaka jest prawda. Brak wymiany może doprowadzić do uszkodzenia skrzyni, szarpnięć itd. Za późna wymiana może wypłukać "syfy" które pozatykają w skrzyni wszystko co się da.argenta67 pisze:Teoretycznie Tesis ma dextrona IV i nie trzeba w ogóle go wymieniać ale życie to jest życie i wiadomo, że każdy olej się zużywa.
Pozdrawiam
SPIKO - Lancia Thesis z Alfowskim Sercem
Opel Signum
Poprzednio: [AR] 156 2.0 TS, [AR] 147 1.6 TS, [AR] 164 3.0 V6 24V, Fiat Tipo, Fiat Panda, Citroen ZX Volcane
W Rodzinie: Kappa, Bravo TJet, Alfa 164
SPIKO - Lancia Thesis z Alfowskim Sercem
Opel Signum
Poprzednio: [AR] 156 2.0 TS, [AR] 147 1.6 TS, [AR] 164 3.0 V6 24V, Fiat Tipo, Fiat Panda, Citroen ZX Volcane
W Rodzinie: Kappa, Bravo TJet, Alfa 164
olej w skrzyni w mojej Thesisce nie był wymieniany od 180 000 km ponieważ był czarny jak smoła .
nie wykluczam że coś jest w niej uszkodzone lub się przytyka ,za 1000 km wymienię ponownie z kilku krotnym płukaniem może coś się zmieni ponieważ w czasie jazdy biegi zmienia płynnie .
Na kompie nie było żadnych błędów.Mechanik twierdzi po taki zapuszczeniu skrzyni trzeba ją porządnie przepłukać i powinno pomóc-zobaczymy.
nie wykluczam że coś jest w niej uszkodzone lub się przytyka ,za 1000 km wymienię ponownie z kilku krotnym płukaniem może coś się zmieni ponieważ w czasie jazdy biegi zmienia płynnie .
Na kompie nie było żadnych błędów.Mechanik twierdzi po taki zapuszczeniu skrzyni trzeba ją porządnie przepłukać i powinno pomóc-zobaczymy.
- topcio
zawsze można, tylko ile oleju wyleje się przez korek?spiko pisze:Można wymieniać statycznie. Skrzynia posiada korek spustowy. Olej wlewany jest prze miarkę.
.
no tak ale wylejesz ile się da-dolejesz-odpalisz żeby popracował ,spuścisz znowu -zalejesz i tak kilka razy.