Kappa 2,0 20v - docieranie silnika po remoncie
Kappa 2,0 20v - docieranie silnika po remoncie
Jakie macie metody na docierane silnika po remoncie (wymiana panewek korbowych, głównych, pierścieni).? Czy nalepiej jest odpalić auto i niech sobie chodzi jakiś czas czy tylko trochę i zacząć jeździć? Ja dzisiaj poskładałem silnik i w końcu odpalił, jednak po chwili zgasł gdyż jak podejżewam dostał temp. i panewki napuchły i troszkę zblokowały wał. Za chwile jednak odpaliłem i już chodził dłużej.
Odp: Kappa 2,0 20v - docieranie silnika po remoncie
jak chcesz to moge ci przepisac sposob z ksiazki o 125p ,bo ciezko gdzies dostac inne materialy ,
jezeli uda ci sie zdobyc sposob na ten silnik to dobrze ,a jezeli nie to kazde wskazowki czasowo-obrotowe sie przydadza
jezeli uda ci sie zdobyc sposob na ten silnik to dobrze ,a jezeli nie to kazde wskazowki czasowo-obrotowe sie przydadza
Jeśli mógłbyś to był bym wdzięczny, a co do sposobów to rzeczywiście ciężko doszukać się jakichś jednoznaczny informacji.
Przede wszystkim nie dawać gazu do oporu.Na "pierwsze" odpalenie to niech silnik chodzi aż złapie 90 potem wyłącz i czekaj aż przestygnie. A po tym to normalna jazda tylko delikatnie na zimnym silniku i bez wysokich obrotów.
jezeli czesci nie byly nasmarowane olejem ,to wpuscic olej co magistrali pod cis. przed uruchomieniem silnika,
tutaj mam ten problem z glowy ,bo juz silnik byl odpalony,
cykl wstepnego docierania silnika :
pozniej jezdzic pierwsze 500km nie przekraczajac 3000 i na malych obciazeniach ,kolejne 500km nie przekraczajac 3500 ,
pozniej trzeba wymienic olej i jezdzic delikatnie nie przekraczajac 4000 przez kolejny 1000 i dopiero pozniej stopniowo zwiekszac obroty i obciazenie silnika
tutaj mam ten problem z glowy ,bo juz silnik byl odpalony,
cykl wstepnego docierania silnika :
Kod: Zaznacz cały
czas pracy (min) predkosc obrotowa (obr/min)
2 800
3 1200
5 1600
5 2000
5 2500
dla tego silnika dodalbym jeszcze
5 3000
pozniej trzeba wymienic olej i jezdzic delikatnie nie przekraczajac 4000 przez kolejny 1000 i dopiero pozniej stopniowo zwiekszac obroty i obciazenie silnika