Thema - wymiana oleju w skrzyni biegów
Całkiem niedawno miałem zamiar wymienić olej w skrzyni biegów(Temka 2.0 16V turbo). Wchodzę ci ja pod autko już odkręcam korek spustowy i coś minie tknęło, gdzie jest wlew. Może źle patrzyłem, ale za żadną cholerę nie mogę go mamierzy. Wielu autkach wymiany robiłem i z takim problemem się nie spotkałem. A i jeszcze jedno, jako że miałem problemy ze zmianą biegów w zimowe mrozy chcę jej zafundować syntetyk (już go nawet mam), tylko nie wiem czy nie zrobię jej tym prezentem ałała.
Proszę więc porady i sugestie co do wymiany i oleju.
Proszę więc porady i sugestie co do wymiany i oleju.
Temka 2.0 16V ie turbo
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Witam,
Wlew przez otwór na miarkę poziomu, taką strzykawą z zakrzywioną końcówką. Było na forum.
Pozdrawiam
Wlew przez otwór na miarkę poziomu, taką strzykawą z zakrzywioną końcówką. Było na forum.
Pozdrawiam
Dziękuje wujek za szybką odpowiedź. Poszperałem trochę w starych postach i co prawda większość tyczyła się innych modeli to wnioskuję:
1. z syntetyku powinna być zadowolona
2.wlew gdzieś z tyłu skrzyni (bagnet) dojście z kanału
Skoro to już wiem jeszcze jedno pytanko ? mam dojście do oleju którym są zalewane nowe skrzynie idące na hamownie, (olej ten ma za zadanie między innymi wypłukać ewentualne zanieczyszczenia pozostałe po procesie produkcyjnym) może warto by przepłukać takim olejkiem skrzynkę przed wlaniem roboczego.
1. z syntetyku powinna być zadowolona
Skoro to już wiem jeszcze jedno pytanko ? mam dojście do oleju którym są zalewane nowe skrzynie idące na hamownie, (olej ten ma za zadanie między innymi wypłukać ewentualne zanieczyszczenia pozostałe po procesie produkcyjnym) może warto by przepłukać takim olejkiem skrzynkę przed wlaniem roboczego.
Temka 2.0 16V ie turbo
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Z kanalu ciezko sie dostac, najlepiej sciagnij lewe kolo i od nadkola jest najlepszy dostep.
Lancia Thema 2.0 16v LE VIS - sprzedana
Yamaha FZS600 Fazer 98r - sprowadzony z włoch, więc też makaron
Yamaha FZS600 Fazer 98r - sprowadzony z włoch, więc też makaron
Dzięki Qba
Temka 2.0 16V ie turbo
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
u mnie w alfie jest z boku skrzyni od strony koła taka sruba na impuls, moze u was tez tak jest??
dodam ze impuls trzeba uciąc zeby tam sie dostac..
ja zalałem platinum GL5 skrzynia i super chodzi

ja zalałem platinum GL5 skrzynia i super chodzi

- mario09
- Klubowicz
"osjane" pisze:...
Oczywiscie, ze jest, ale u nas to od przudu auta, na imbusa, mniej wiecej pod przeplywomierzem (trzeba popatrzec). U Ciebie Osjane moze byc troszke trudniejszy dostep bo jest duzo wezy od turbo. Pozostaje tak, jak Wujek sugeruje."Alfista" pisze:u mnie w alfie jest z boku skrzyni od strony koła taka sruba na impuls, moze u was tez tak jest?? Wink
Z tym plukaniem skrzyni, to nie bardzo widze sens. Jesli jej nie rozbierales, nie naprawiales i byl juz w niej olej, to po co ja plukac? Wyplukal ja ten olej, ktory teraz jest zalany."osjane" pisze:Skoro to już wiem jeszcze jedno pytanko ? mam dojście do oleju którym są zalewane nowe skrzynie idące na hamownie, (olej ten ma za zadanie między innymi wypłukać ewentualne zanieczyszczenia pozostałe po procesie produkcyjnym) może warto by przepłukać takim olejkiem skrzynkę przed wlaniem roboczego.
Co do tego syntetycznego oleju, to ja bym smialo zalal, bez specjalnych obaw.
Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
Dzięki za rady i porady.
Dlaczego myślę o przepłukaniu:
właścicielem jestem od trzech lat, lecz bardzo mało Temką jeździłem, myślę że przez cały ten okres zrobiłem około 5 tys.(eksploatowałem inne auta) przed kupnem stała trzy lub cztery lata dokładnie by musiał sprawdzić ( zajęta przez prokuraturę), i nie wiem co tam jest w skrzyni, ale obawy mam jak najgorsze
; (trudno nawet określić jej wiek z VIN wynika niby że 89 a serwis twierdzi że wyposażenie silnik buda do tego rocznika nie pasują); tak że nie wiadomo czy był kiedykolwiek wymieniany i czy obecnie nie ma konsystencji mazutu, jeżeli tak będzie to z takich zakamarków np. jak synchronizatory ciężko mu będzie spłynąć
Myślę więc że zrobię tak zleję olej wsadzę magnesik neodymowy jak będą na nim opiłki to przepłuczę jak nie to zaleję od razu świeżyzną .
Gdyby ktoś miał pomysł jak ustali rocznik to będę wdzięczny, ale to już osobny temat
Dlaczego myślę o przepłukaniu:
właścicielem jestem od trzech lat, lecz bardzo mało Temką jeździłem, myślę że przez cały ten okres zrobiłem około 5 tys.(eksploatowałem inne auta) przed kupnem stała trzy lub cztery lata dokładnie by musiał sprawdzić ( zajęta przez prokuraturę), i nie wiem co tam jest w skrzyni, ale obawy mam jak najgorsze

Myślę więc że zrobię tak zleję olej wsadzę magnesik neodymowy jak będą na nim opiłki to przepłuczę jak nie to zaleję od razu świeżyzną .
Gdyby ktoś miał pomysł jak ustali rocznik to będę wdzięczny, ale to już osobny temat
Temka 2.0 16V ie turbo
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Jeszcze jedno pytanko z wymianą, ile oleju się mieści w skrzyni. Spotkałem się z różnymi danymi na ten temat to znaczy 1.75 i 2.3, różnica jest spora i nie chciałbym popełni babola.
Silnik w Temce 834F2000
A i jeszcze jedno do czego służy ?sprzęgło lepkościowe? (jakie ma zadanie)
Silnik w Temce 834F2000
Temka 2.0 16V ie turbo
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
- mario09
- Klubowicz
Z moich materialow (dane katalogowe) nalezy wlac 1,8l"osjane" pisze:Jeszcze jedno pytanko z wymianą, ile oleju się mieści w skrzyni. Spotkałem się z różnymi danymi na ten temat to znaczy 1.75 i 2.3, różnica jest spora i nie chciałbym popełni babola.
Silnik w Temce 834F2000
Witam,
Choćbyś strząsał trzy tygodnie, i tak ..., chodzi oto, że trochę starego oleju zostanie na ściankach, trybach, ok. 100-150ml. Wlej 1.5l i sprawdź stan. Jeżeli wlejesz zbyt dużo to może wywalić uszczelniacze w skrzyni i będzie zbędny kłopot, połączony z kosztami. Katalogowo jest tak, jak napisał Mario09, czyli 1.8l.
Pozdrawiam
Choćbyś strząsał trzy tygodnie, i tak ..., chodzi oto, że trochę starego oleju zostanie na ściankach, trybach, ok. 100-150ml. Wlej 1.5l i sprawdź stan. Jeżeli wlejesz zbyt dużo to może wywalić uszczelniacze w skrzyni i będzie zbędny kłopot, połączony z kosztami. Katalogowo jest tak, jak napisał Mario09, czyli 1.8l.
Pozdrawiam
- mario09
- Klubowicz
Oczywiscie popelnilem blad, Wujek ma racje. Miesci sie 1,8l, a ile nalezy wlac to trzeba wedlug opisu powyzej."wujek" pisze:Witam,
Pozdrawiam
Witam,
, podałeś oczekiwane dane katalogowe. Do suchej skrzyni wchodzi właśnie tyle i jest wtedy "górny na bagnecie".
Pozdrawiam
Nie trujOczywiscie popelnilem blad,

Pozdrawiam
Dzięki wiem już prawie wszystko, gdyby jeszcze wujek mógł jako dobry wujek i główny mechanik wyjaśnił oco chodzi ztym sprzęgłem lepkościowym...pomijając,że "przwglądarka internetowa jest największą skarbnicą wiedzy" 

Temka 2.0 16V ie turbo
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Witam,
Udokładnij pytanie, plizzz.
Pozdrawiam
Udokładnij pytanie, plizzz.
Pozdrawiam