Lybra - Wskaźnik rezerwy w jtd

Awatar użytkownika
samuel
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Samuel

Odp: Lybra - Wskaźnik rezerwy w jtd

Post autor: samuel » 03 paź 2009, 9:43

Z tym palenie rezerwy to różnie bywa. Wystarczy mała górka i już błąd we wskazaniu. Po chwili gaśnie, a my myślimy że już rezerwa
Była Kappa 2.0 16VT
Był Citroën Xantia 1.9TD
Jest Renault Scenic 2.0 (115km)

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 03 paź 2009, 10:59

Sharuga pisze:
Codee pisze:Nie wiem ale mi dziś rezerwa się zapaliła i na kompie wskazało mi że jeszcze 135 km przejadę...
Kontynuując wątek różnic w oprogramowaniu kompa Lyberek: mój po zapaleniu rezerwy wyświetla gwiazdki w miejscu możliwego do przejechania dystansu...
Gwiazdki są gdy na paliwie pozostałym nie przejedziesz więcej niż 50km (ze średnim spalaniem, które w danym momencie pokazuje komp).

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 03 paź 2009, 11:41

Możliwe, że i u mnie tak jest. Poobserwuję czy aby na pewno. Wydaje mi się, że zanim zapali się rezerwa jest czasami ponad stówka a zaraz potem gwiazdki, razem z kontrolką. Ale nie będę się upierał :)
Niemniej NA PEWNO nigdy nie podaje dystansu do przejechania, gdy świeci się rezerwa. Zawsze, razem z zapaleniem się kontrolki wyskakują gwiazdki.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Lechu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Lechu » 03 paź 2009, 16:02

Według instrukcji rezerwa zapala się gdy jest 8 litrów, ja już liczyłem kilka razy i wychodzi mi 10l w baku.

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 03 paź 2009, 17:11

Sharuga pisze:Możliwe, że i u mnie tak jest. Poobserwuję czy aby na pewno. Wydaje mi się, że zanim zapali się rezerwa jest czasami ponad stówka a zaraz potem gwiazdki, razem z kontrolką. Ale nie będę się upierał :)
Niemniej NA PEWNO nigdy nie podaje dystansu do przejechania, gdy świeci się rezerwa. Zawsze, razem z zapaleniem się kontrolki wyskakują gwiazdki.
No to masz coś nie tak ;) :roll:
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

feros
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: feros » 11 paź 2009, 19:13

Ja na 30 litrach, z popsutym termostatem przejechałem 540 km, przy średniej prędkości 80 km/h.
Ale faktem jest, że jeździłem na tempomacie i ustawiałem na te "80" (do pracy i z powrotem - 70 km).

Co do lampki rezerwy, to bywa różnie. Zaświeci się w mieście, podjadę do domu, rano wsiadam w auto i lampka się nie pali:) Miałem tak parę razy. Dopiero jak przejadę parę kilometrów, to z powrotem się zapala.
Lancia Lybra 1.9JTD SW '00 / 105KM

Osobiście nie naprawiam, ale samodzielna diagnoza usterki w samochodzie przynosi wiele satysfakcji.
Sam zamawiam części.

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 11 paź 2009, 21:32

feros pisze:Co do lampki rezerwy, to bywa różnie. Zaświeci się w mieście, podjadę do domu, rano wsiadam w auto i lampka się nie pali:) Miałem tak parę razy. Dopiero jak przejadę parę kilometrów, to z powrotem się zapala.
Ja mam tak samo. Wydaje mi się, że po prostu wynika to z faktu, że poziom paliwa jest uśredniany w czasie, a ponieważ paliwo w baku podczas jazdy lata w każdym możliwym kierunku, to pomiar jest z lekka zaniżony.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Vit
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: Vit » 11 paź 2009, 22:57

w mojej 2.4jtd zapala sie w okolicach wartosci ksiazkowej. 8L

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”