Lybra 1.9 jtd - demontaż reflektora przedniego

Awatar użytkownika
olobus
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra 1.9 jtd - demontaż reflektora przedniego

Post autor: olobus » 19 paź 2009, 19:52

Witam serdecznie

Ostatnio cos mnie podkusiło i postanowiłem wyczyścić przedni reflektor od strony pasażera - był lekko zabrudzony.
Chciałem zrobić to porządnie wiec należało wykręcić cala lampę i dokładnie ją w domu wymyć.
Niestety nie udało sie. Lampa trzyma sie na dwóch śrubach jednak moje śruby kręcą sie pięknie i w nieskończoność jednak żadna nie chce wyjść z gwintu. Czy ktoś miał podobny problem ?

Dla jasności dodam instrukcje i opis demontażu, w sumie banalna sprawa, gdyby nie te felerne sruby :-)

Obrazek

Obrazek
Lancia Lybra 1.9jtd

Codee

Odp: Lybra 1.9 jtd - wymiana reflektora przedniego

Post autor: Codee » 19 paź 2009, 20:07

nie przejmuj się u mnie jak i pewno u większości to samo jest.

Od strony kierowcy ktoś już wyciągał reflektor przede mną więc tam mi się na tej pseudo zapince ściągającej trzyma plus jedna śruba ta obok regulacji ( tej drugiej już nie było )
Od strony pasażera sam wyciągnąłem reflektor ale q : cenzura : rwy poleciały bo tę śrubę przy regulacji kulturalnie wykręciłem a tę drugą jak u Ciebie wyrwało z tym gwintem zatopionym w plastiku reflektora - dupiata włoska robota - więc odgiąłem ten element z tą śrubą i gwintem aby nie blokował wyjścia reflektora, jak zrobiłem co zamierzałem ( odkręcałem zderzak żeby cooler wyczyścić )to lampę z powrotem zamontowałem a tę uwaloną śrubę z blaszką dogiąłem i tyle w temacie

lupus

Odp: Lybra 1.9 jtd - wymiana reflektora przedniego

Post autor: lupus » 19 paź 2009, 21:18

Codee pisze:nie przejmuj się u mnie jak i pewno u większości to samo jest.

Od strony kierowcy ktoś już wyciągał reflektor przede mną więc tam mi się na tej pseudo zapince ściągającej trzyma plus jedna śruba ta obok regulacji ( tej drugiej już nie było )
Od strony pasażera sam wyciągnąłem reflektor ale q : cenzura : rwy poleciały bo tę śrubę przy regulacji kulturalnie wykręciłem a tę drugą jak u Ciebie wyrwało z tym gwintem zatopionym w plastiku reflektora - dupiata włoska robota - więc odgiąłem ten element z tą śrubą i gwintem aby nie blokował wyjścia reflektora, jak zrobiłem co zamierzałem ( odkręcałem zderzak żeby cooler wyczyścić )to lampę z powrotem zamontowałem a tę uwaloną śrubę z blaszką dogiąłem i tyle w temacie
Czyli kombinować z odgięciem obu tych elementów? Jak długa jest mniej więcej ta śruba?
http://www.lidersc.pl - kolektory słoneczne, kolektory próżniowe, systemy solarne

Codee

Odp: Lybra 1.9 jtd - demontaż reflektora przedniego

Post autor: Codee » 19 paź 2009, 21:31

wiesz ja nie miałem jednej śruby w reflektorze od strony kierowcy to tę jedną blaszkę z drugiej strony odgiąłem - druga śruba była OK więc obecnie reflektory obydwa mi się trzymają na jednej śrubce plus "ściągacz" dodatkowo od strony pasażera "trzyma" blaszka z wyrwaną z reflektora śrubą z gwintem do jej wkręcenia.

Jak chcesz odginać te blaszki obie w jednym reflektorze to sobie jakiś dobry klej od razu załatw żeby jakoś zamontować te gwinty w reflektorze bo na bank na samym "ściągaczu" Ci się to nie utrzyma, a odgięte blaszki nie będą trzymać jak trzeba - więc jak już to chcesz odgiąć to potem to zrób jak należy a nie spapraj bo następnym razem będzie tylko gorzej

długość śruby z wyrwanym gwintem na blaszce to ok 1 cm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”