Lybra - przygasanie oświetlenia
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: artur
Lybra - przygasanie oświetlenia
Jak w temacie. Koledzy, może wiecie co moze być powodem delikatnego przygasania kontrolek wszystkich zegarów i wskazników nawiewu i klimy, nie jest to stały objaw, ale wystepuje też delikatny spadek mocy swiateł drogowych, pozdrawiam
Odp: lancia lybra przygasanie oswietlenia
mam to samo, a zauważ czy ten objaw pojawia się jak przejeżdżasz np. pod latarnią po ciemku.. czy raptem nie zajarzą się bardziej? myślę że główną rolę odgrywa tu czujnik zmierzchu..artg1 pisze:jak w temacie koledzy moze wiecie co moze byc powodem delikatnego przygasania kontrolek wszystkich zegarow i wskaznikow nawiewu i klimy,nie jest to staly objaw ale wystepuje tez delikatny spadek mocy swiatel drogowych,pozdrawiam
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: artur
tak naprawde to nie wiem czy mam ten czujnik,jakie ma dokladnie zadanie za co odpowiada
Czy wy
nie rozumiecie? wszelkie problemy z podświetleniem nalezy zacząć od sprawdzenia zasilania licznika.Temat wałkowany non stop.Proszę poszukać-użyć przycisku szukaj jak to zrobić.

Odp: Lybra - przygasanie oswietlenia
A ja szukalem i nic nie znalazlem, a temat rowniez mnie interesuje. Wpisywalem rozne slowa do wyszukiwania ale albo nic nie znalazl, albo wywalil 1 752 345 znalezionych. Tak wiec do szanownych, wszystkowiedzacych i umiejacych szukac kolegow prosba - zamiasta sie wymadrzac i obrazac innych uzytkownikow po prostu wklejcie link i po sprawie. Dziekuje.
To żebyś nie szukał ja ci odpowiem: światła mijania i długie nie mają prawa zmieniać swojego natężenia, świecą zawsze tą samą mocą, czujnik zmierzchu(jeśli jest w danym modelu) służy do załączenia tych świateł ale zawsze do pełnej mocy, natomiast oświetlenie deski, przycisków, itp wewnątrz auta jeśli jest czujnik zmierzchu działają w zależności od natężenia światła zewnętrznego, jeśli nie ma to świecą pełnym światłem lub tak jak go sobie ustawi kierowca typowym do tego potencjometrem. Wszystkie inne przypadki to problem dla ewentualnego przypadku.kubi2 pisze:A ja szukalem i nic nie znalazlem, a temat rowniez mnie interesuje. Wpisywalem rozne slowa do wyszukiwania ale albo nic nie znalazl, albo wywalil 1 752 345 znalezionych. Tak wiec do szanownych, wszystkowiedzacych i umiejacych szukac kolegow prosba - zamiasta sie wymadrzac i obrazac innych uzytkownikow po prostu wklejcie link i po sprawie. Dziekuje.
Ale wlasnie oto chodzi, ze nie maja prawa sie sciemniac, a sie sciemniaja (tzn nia zauwazylem, czy swiatla rowniez, ale kokpit zaczyna mi - rzadko ale jednak - mrugac jak stroboskopy
). Z tego co wiem to moj model nie posiada czujnika zmierzchu, ma tylko potencjometr na desce rozdzielczej. Wiec moje pytanie to czy po prostu potencjometr sie wyciera i czasami cos mu nie styka, czy problem jest bardziej zlozony i powazny???

- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Uprzejmie proszę. Pierwsze co mi przyszło do głowy to hasło: Lybra AND mruga. Czas poszukiwania: 4,5 sekundy.kubi2 pisze:A ja szukalem i nic nie znalazlem, a temat rowniez mnie interesuje. Wpisywalem rozne slowa do wyszukiwania ale albo nic nie znalazl, albo wywalil 1 752 345 znalezionych. Tak wiec do szanownych, wszystkowiedzacych i umiejacych szukac kolegow prosba - zamiasta sie wymadrzac i obrazac innych uzytkownikow po prostu wklejcie link i po sprawie. Dziekuje.
efekt:

Zachęcam do dalszych experymentów.
P.S. Niemerytoryczne wycieczki wydzieliłem. Proszę, bądźcie dla siebie łagodniejsi

Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

A może macie taki problem jak ja w tym wątku >viewtopic.php?f=14&t=34329&start=15 ?
Panowie już wam odpowiadam co jest na pewno przyczyną przygasania kontrolek ..
Miałem ten sam problem i rozwiązał się sam
mianowicie przez dwa lata odkąd posiadam moją lucynkę te kontrolki właśnie zachowywały się tak jak opisaliście.Kiedyś w pracy wsiadam do lucynki rano a tu prtzy odpaleniu dym spod maski i koniec z marzeniami o dalszej jezdzie.Jako że byłem w Dani w tej chwili,szef mój zadzwonił po servis iveco i uszkodzeniu uległ alternator.Wymiana na nowy + robocizna 3000zł heh ale to w Dani
Dodam jeszcze że miałem cęsto problem z akumulatorem teraz śkmiga wszystko jak ta lala
potrzeba wymienić alternator
Miałem ten sam problem i rozwiązał się sam

mianowicie przez dwa lata odkąd posiadam moją lucynkę te kontrolki właśnie zachowywały się tak jak opisaliście.Kiedyś w pracy wsiadam do lucynki rano a tu prtzy odpaleniu dym spod maski i koniec z marzeniami o dalszej jezdzie.Jako że byłem w Dani w tej chwili,szef mój zadzwonił po servis iveco i uszkodzeniu uległ alternator.Wymiana na nowy + robocizna 3000zł heh ale to w Dani

Dodam jeszcze że miałem cęsto problem z akumulatorem teraz śkmiga wszystko jak ta lala
potrzeba wymienić alternator
Re: Lybra - przygasanie oswietlenia
Witam. A ja mam następujące pytanie które tutaj podczepie. Co jest odpowiedzialne za nastrojowe przygaszanie świateł w środku pojazdu po jego zamknieciu (światło wyłącza się stopniowo, nie odrazu) ? Ponieważ kupiłem sobie podwieszane DVD i chcialem podlaczyc do niego lampy, ale + jest cały czas na kablu czerwonym prądowym i czarno zielonym od włącznika otwartych drzwi i lampa na DVD świeci cały czas
jakaś podpowiedź?
jakaś podpowiedź?
Lancia Lybra SW 2.0 20V
Re: Lybra - przygasanie oświetlenia
Prąd jest odłączany natychmiast ale są tam kondensatory które się wyładowują i wyniku tego światełko przygasa.Chyba musisz znaleźć jakiś plusik po stacyjce.
http://www.afczwa.com Czestochowskie Forum Akwarystyczne
Re: Lybra - przygasanie oświetlenia
Miałem ten sam problem z przygasaniem oświetlenia tablicy i świateł. Wszystko ustąpiło po wymianie regulatora napięcia na alternatorze. Regulator kosztował 70 zł ale wyjęcie alternatora w 1,9 jtd graniczy z psychozą. Ostatecznie regulator był wymieniony w odkręconym alternatorze ale nie wyjętym na zewnątrz.
Lancia- wyższa kultura samochodu