Delta II - Problem z ogrzewaniem
Delta II - Problem z ogrzewaniem
Witam, mam problem z ogrzewaniem w mojej Delcie - grzeje max na ok 18 stopni, nawet gdy na panelu ustawione jest HI. Co moze byc przyczyna i co w pierwszej kolejnosci sprawdzic? Domyslam sie, ze bede musial dobrac sie do nagrzewnicy - moze mi ktos napisac gdzie w tym modelu dokladnie sie ona znajduje? Zima idzie i ciezko bedzie bez ogrzewania.
Z gory dziekuje za pomoc.
Z gory dziekuje za pomoc.
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Odp: Delta II - Problem z ogrzewaniem
a jaka jest temp. silnika?
przewody wodne do nagrzewnicy ciepłe?
słychać, że silniczek klapy działa?
cięgło z klapy nie spadło?
przewody wodne do nagrzewnicy ciepłe?
słychać, że silniczek klapy działa?
cięgło z klapy nie spadło?
Temp silnika w normie - w okolicach 90-100*C.
Przyznam sie szczerze ze nie sprawdzalem przewodow do nagrzewnicy bo nie wiem gdzie ona sie znajduje.
Przyznam sie szczerze ze nie sprawdzalem przewodow do nagrzewnicy bo nie wiem gdzie ona sie znajduje.
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
dwa przewody wodne 16 wchodzą gdzieś w grodź, gdzie dokładnie nie wiem bo nigdy nie miałem pryszcza 

Bylem w aucie i zauwazylem jeszcze jedno - jezeli zmieniam temperature w zakresie od LOW do HIGH to praktycznie nie czuc zadnej roznicy i temperatura jest caly czas taka sama. Macie jakies pomysly co to moze byc?
Sprawdź tak jak Topcio napisał. Możesz mieć zapowietrzoną nagrzewnicę.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW

a moze byc to zawor nagrzewnicy albo silniczek ktory nim steruje?
za główną konsolą - ja bym szybko sprawdził bo jak Ci strzeli będziesz miał spory kłopot (czytaj - całe chłodziwo w środku wozu, dokładnie pod nogami kierowcy
) - a część nie jest droga ...
nie pamiętam szczerze mówiąc czy dostaniesz się tam od srodka czy tylko od dołu ...

nie pamiętam szczerze mówiąc czy dostaniesz się tam od srodka czy tylko od dołu ...
Pepe le Pew
Lybra SW 2.4 jtd / była Thema i.e. turbo i 2x Delta II HPE 1.8 GT
Lybra SW 2.4 jtd / była Thema i.e. turbo i 2x Delta II HPE 1.8 GT
trzeba zdemontować całą deskę rozdzielczą kupa roboty ktoś chyba już wymieniał.
Silniczek sterujacy zaworem dziala.
Węże do nagrzewnicy - jeden cieply, drugi chlodny.
Węże do nagrzewnicy - jeden cieply, drugi chlodny.
może nagrzewnica sie zapchała są takie preparaty do przeczyszczania i właśnie od tego bym zaczął np takie coś preparat
na pewnym forum czytałem, że takie coś pomogło.
na pewnym forum czytałem, że takie coś pomogło.
ten płyn naprawde dziala? bo na innych forach raczej sceptycznie sie wypowiadaja o tego typu plynach. jak mozna inaczej wyczyscic nagrzewnice? i jak sprawdzic czy jest zapowietrzona?
czytałem na forum omegi, że zadziałał tzn. ktoś 2 razy to stosował za pierwszym razem leciało mu już chłodne za drugim leciało gorące.
- sir-motorex
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Żeby sprawdzić czy nagrzewnica jest zapowietrzona musisz rozgrzać śilnik do temp po wyżej 80 stopni i dotknąc przewody biegnące do nagrzewnicy ...
Jeśli są ciepłe lub gorące (obydwa) to znaczy że jest wszystko ok.
Jeśli jeden jest ciepły/gorący a drugi jest zimny lub letni to znaczy, że jest zapchana
a jeśli obywdwa są zimniejsze od powiedzmy węża od chłodnicy to znaczy, że jest zapowietrzony układ...
Ale z tego co pamiętam z mojej delci to układ się sam odpowietrza...
Jeśli nie masz żadnych dodatkowych odpowietrzników to układ powinien być odpowietrzony ...
A nagrzewnica zapycha się najczęściej od proszków uszczelniających ktore stosuje się do uszczelnienia chłodnicy(chyba, że ktoś nalał brudnej wody zamiast czystego płynu do chłodnic)
Życzę miłego majsterkowania
Jeśli są ciepłe lub gorące (obydwa) to znaczy że jest wszystko ok.
Jeśli jeden jest ciepły/gorący a drugi jest zimny lub letni to znaczy, że jest zapchana
a jeśli obywdwa są zimniejsze od powiedzmy węża od chłodnicy to znaczy, że jest zapowietrzony układ...
Ale z tego co pamiętam z mojej delci to układ się sam odpowietrza...
Jeśli nie masz żadnych dodatkowych odpowietrzników to układ powinien być odpowietrzony ...
A nagrzewnica zapycha się najczęściej od proszków uszczelniających ktore stosuje się do uszczelnienia chłodnicy(chyba, że ktoś nalał brudnej wody zamiast czystego płynu do chłodnic)
Życzę miłego majsterkowania

Delta 1.6
Załatwiłem dyspensę od biskupa na seks przedmałżeński.Nie było to trudne.Zadzwoniłem do niego o trzeciej w nocy i spytałem co sądzi o materialistycznej wizji świata w świetle teorii tomistycznej.
Odp.-pier**l się i nie zawracaj głowy!
Załatwiłem dyspensę od biskupa na seks przedmałżeński.Nie było to trudne.Zadzwoniłem do niego o trzeciej w nocy i spytałem co sądzi o materialistycznej wizji świata w świetle teorii tomistycznej.
- sir-motorex
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Aha i co do płynu to jeszcze nie próbowałem używać tego typu specyfików...
Jeżeli do nas do warsztatu przyjeżdźało jakieś auto i okazywało się, że jest zawalona nagrzewnica to ją wyciągaliśmy i próbowaliśmy ją przeczyścić ... Jeśli to nie dawało efektów pozostawał tylko wariant kupna używanej lub nowej ...
Jeżeli do nas do warsztatu przyjeżdźało jakieś auto i okazywało się, że jest zawalona nagrzewnica to ją wyciągaliśmy i próbowaliśmy ją przeczyścić ... Jeśli to nie dawało efektów pozostawał tylko wariant kupna używanej lub nowej ...
Delta 1.6