Lybra - problemy z kluczykiem/nadajnik fal radiowych

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

[ Lybra ] problemy z kluczykiem, tematy połączone

Post autor: Dudi » 14 gru 2009, 13:14

Tutaj masz o kluczykach i wymianie baterii.

Co do samej baterii powinna być w każdym dobrym sklepie z zegarkami. Nie pamiętam konkretnie typu, ale jest produkowana przez praktycznie wszystkie firmy, które tego typu sprzęt produkują (np. Varta).
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Eleni
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Eleni » 15 gru 2009, 10:17

jan123456
masz wyłączoną opcję PW i nie mogę Ci odpisać.
Eleni

Eleni
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Eleni » 15 gru 2009, 17:50

Czy nikt nie może mi pomóc? Może dysponuje ktoś skanem wersji polskiej nt tego kluczyka (strony 18, 19...).
Niestety posiadam tylko wersję niemieckojęzyczną stąd nieco krucho u mnie z rozczytaniem się.

Jeszcze zatem mam dodatkowe pytanie. Czy istnieje możliwość wymiany tylko jednego zamka w aucie zamiast wszystkich? Jeśli tak to gdzie i za ile można dostać taką wkładkę?
Eleni

Gość

Post autor: Gość » 15 gru 2009, 18:54

Ja nie siędzę non stop na forum cierpliwości
12.JPG
Jaśniej nt. wymiany baterii w starym kluczyku już nie dam rady :?:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Gość

Post autor: Gość » 15 gru 2009, 19:38

Eleni pisze:Czy nikt nie może mi pomóc? Może dysponuje ktoś skanem wersji polskiej nt tego kluczyka (strony 18, 19...).
Niestety posiadam tylko wersję niemieckojęzyczną stąd nieco krucho u mnie z rozczytaniem się.

Jeszcze zatem mam dodatkowe pytanie. Czy istnieje możliwość wymiany tylko jednego zamka w aucie zamiast wszystkich? Jeśli tak to gdzie i za ile można dostać taką wkładkę?
Jesli masz wkładkę zamka w drzwiach pasażera /i eśli do niej wchodzi kluczyk/zamień stronami.Tylko proszę pamiętać dotyczy modeli sprzed liftu/ do 04.2001/Jednej wkładki do drzwi nikt tobie nie sprzeda z kluczykiem.

Eleni
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Eleni » 15 gru 2009, 19:56

Akurat mam auto z 04.2001 z zamkiem tylko od strony kierowcy :(
Czy na prawdę nie istnieje żaden inny sposób?
Eleni

Gość

Post autor: Gość » 15 gru 2009, 20:02

Eleni pisze:Akurat mam auto z 04.2001 z zamkiem tylko od strony kierowcy :(
Czy na prawdę nie istnieje żaden inny sposób?

Istnieje -zakup używanej wkładki plus kluczyk z rozbitka.Tylko zastanów się proszę ,który handlarz rozkompletuje :sterownik imo,sterownik silnika,kluczyk,wkładki/za które wezmie więcej niż za sam kluczyk z wkładką/a co potem zrobi z resztą-a wszystko po to aby ci sprzedać tylko kluczyk z wkładką.

Czy opis wymiaany baterii jest jasny?????

ZTwoich opisów wynika,że masz problem z pilotem w kluczyku?Zanieś kluczyk do elektronika niech przejrzy i wymieni mikroprzełączniki w pilocie.

Eleni
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Eleni » 15 gru 2009, 20:40

Problemu z układem elektronicznym nie mam. Chciałabym wymienić jedynie baterię żeby z tak błahego powodu nie mieć kłopotów z wejściem do samochodu.
Może zadam takie pytanie: Czy warto dorabiać drugi kluczyk (gdyż mam tylko jeden) czy może lepiej kupić cały komplet z działającymi zamkami i najzwyczajniej w świecie wymienić?
Eleni

Eleni
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Eleni » 15 gru 2009, 20:41

Co do wymiany baterii to brakuje mi informacji ile kluczyk może być bez baterii przy wymianie żeby się nie rozkodować, jaka bateria tam wchodzi oraz czy po wymianie samochód będzie się bez problemu zamykał.
Eleni

Gość

Post autor: Gość » 15 gru 2009, 21:24

Eleni pisze:Co do wymiany baterii to brakuje mi informacji ile kluczyk może być bez baterii przy wymianie żeby się nie rozkodować, jaka bateria tam wchodzi oraz czy po wymianie samochód będzie się bez problemu zamykał.
WIEKI
Jeszcze raz powtarzam:
kluczyk w lybrze składa się z;
1....Nadajnika fal radiowych do wysterowania centralnym zamkiem,i,lub wł/wył autoalarmu zamontowanego fabrycznie/z diodą na osłonie kolumny kierowniczej/.nadajnik nie ma nic wspólnego z imobiliserem /pokutuje tu tekst kol.laminiarza : czerwona : /,oprócz tego,że znajduje się we wspólnej obudowie/tak samo jest w innych pojazdach stajni,ALFA,FIAT,LANCIA/
2....Transpondera imobilisera,który może byc zakodowany tylko raz do centralki imobilisera,przy pomocy testera i karty kodowej.Transponder można fizycznie oddzielić od pozostałości/grota i nadajnika fal radiowych/i przełożyć do innego grota i nadajnika
3....Grota,który służy do mechanicznego otwierania i zamykania drzwi ,jak i do włączenia stacyjki
Dochodząc do meritum sprawy;kluczyk bez baterii nie rozkoduje się sam/chyba,że będzie leżał w pobliżu:mikroweli.lodówki tv/Pilot raz zakodowany do odbiornika też się sam nie rozkoduje.
Kodujemy tylko i wyłącznie nowy kluczyk/fabryczny.dorabiany u znawców sztuki/ do imobilisera i do odbiornika sterownika centralnego zamka i lub alarmu.Koniec kropka tak jest było i będzie.Wszystkie inne dywagacje /np.kol laminiarza odłóżmy miedzy bajki/

P.S.
Nie zamierzam więcej polemizować z zadnym laminiarzem itp w tej sprawie.Swoje teorie niech dzieciom w domu opowiadaja na dobranoc
Ostatnio zmieniony 15 gru 2009, 21:46 przez Gość , łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 15 gru 2009, 21:39

Czyli podsumowując: wyjmij sobie sama baterię wg pokazanego skanu (oczywiście wcześniej otwórz samochód, jeśli masz problem żeby otworzyć bez pilota), podjedź do jakiegokolwiek sklepu z bateryjkami, kup taką samą jak wyjęta i załóż nową. W tym czasie z kluczykiem nic się nie stanie (w sensie rozkodowania czegokolwiek).
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Gość

Post autor: Gość » 15 gru 2009, 21:52

Eleni pisze:Problemu z układem elektronicznym nie mam. Chciałabym wymienić jedynie baterię żeby z tak błahego powodu nie mieć kłopotów z wejściem do samochodu.
Może zadam takie pytanie: Czy warto dorabiać drugi kluczyk (gdyż mam tylko jeden) czy może lepiej kupić cały komplet z działającymi zamkami i najzwyczajniej w świecie wymienić?
Podjedż do kol.argenty67/jest z Warszawy a on w realu naświetli Ci co jak,za najmniejszą kasę/Jakbys była z moich okolic to zapraszam do mnie.Jednak za daleko.

Awatar użytkownika
Moglaj
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Moglaj » 16 gru 2009, 13:34

Ja tylko dorzucę od siebie,że nie wszedzie mozna kupić tą baterie.Oznaczenie jakie musisz podac to 1632.

wuka99
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: wuka99 » 16 gru 2009, 14:04

Potwierdzam, w Opolu trochę zegarmistrzów musiałem poodwiedzać, aby znaleźć tą baterię. Jej cena to chyba 15 zł, więc nie jest to raczej ogromny wydatek ;)

Eleni
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Eleni » 17 gru 2009, 11:58

jan123456 pisze:Podjedż do kol.argenty67/jest z Warszawy a on w realu naświetli Ci co jak,za najmniejszą kasę/Jakbys była z moich okolic to zapraszam do mnie.Jednak za daleko.
Nie wiem dlaczego, nie znalazłam takiego użytkownika na forum w wyszukiwarce. Czy moglibyście dać mi jakiś namiar na niego?

Moglaj - dzięki za informacje - właśnie o to mi chodziło z tą baterią.
Eleni

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”