Lybra 1.9 JTD - drgania silnika podczas jazdy

czerwony3248
Dopiero zaczyna na naszym forum

Odp: Lybra - Drgania w 1,9 Jtd

Post autor: czerwony3248 » 14 sty 2010, 13:41

Panowie więc zrobiłem następny krok w kierunku wyeliminowania tego buczenia mojego silnika, zresztą kolega Macioba może potwierdzić że nie jest to przyjemne uczucie jadąc samochodem słuchać buczenia samochodu podczas jazdy więc do rzeczy wczoraj wymieniłem wszystkie poduchy pod silnikiem tzn. trzy jedna pod silnikiem ta najdroższa i dwie pod skrzynią biegów + drążek reakcyjny znajdujący się na górze silnika i co powiecie na to silnik teraz drży jakby to powiedzieć mocniej niż na tych starych poduszkach powiem tylko że poduszka pod silnikiem była wybita najbardziej w mniejszym stopniu poduszka pod skrzynią biegów a ta z tyłu skrzyni biegów prawie wcale ale jak już miałem nową to też ja wymieniłem a drążek reakcyjny rozleciał się jak wymieniłem te poduszki więc też go wymieniłem pytanie nasuwa się takie więc prawdopodobnie mam wywalone sprzęgło ewentualnie koło dwumasowe bo objawy teraz po wymianie poduszek są takie auto juz tak bardzo nie szarpie przy ruszaniu, ale szarpanie pozostało ale w mniejszym stopniu odczuwalne, pedał sprzęgła wchodzi ciężko nadal bo nic też z nim nie robiłem, i najważniejsze teraz jest bardziej odczuwalne drżenie karoserii samochodu które najbardziej odczuwalne jest na kierownicy z tymże że poduszki wymienione, więc jeśli po zdemontowaniu skrzyni okaże się sprzegło do wymiany a koło dwumasowe będzie ok to czy wymieniać komplet czy zostawić koło dwumasowe w spokoju co myslicie o tym? :|

Awatar użytkownika
MacioBA
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: MacioBA » 16 sty 2010, 11:26

odnośnie sprzęgła, zerknij jeszcze na ten topic:
viewtopic.php?f=14&t=27496&hilit=lybra+ ... 99g%C5%82a

czerwony3248

Post autor: czerwony3248 » 16 sty 2010, 11:43

Dzięki Maćku za podpowiedź temat juz przejrzałem i zaraz idę obadać czy ta sprężyka jest na miejscu czy juz jej dawno nie ma. Ale podejrzewam że to chyba mam w porządku przyczyna mojego problemu tkwi w czymś innym.

glad
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: glad » 08 mar 2010, 17:44

mam podobne objawy, napierdziela poduszka silnika po prawej stronie.
Mogę prosić o namiary i jaka jest cena takiej poduszki ? ona jest olejowa ?
Straszny hałas w kabinie widziałem coś na allegro ale cena 215 złoty ! 8-O 8-O 8-O Horror ! 200 zloty , boże święty wszytko do Lybry kosztuje 200-400 złoty to jakiś koszmar

filipssc
Imię: Karol

Re: Lybra - 1,9 Jtd - Drgania silnika podczas jazdy

Post autor: filipssc » 22 paź 2010, 10:29

odświeże temat...

Mam dokładnie to samo co czerwony3248 tylko silnik 2.4
Co to może być??
Umnie od jakiegoś czasu dzwięk silnika się zmienił (tak jakby coś w nim klekotało) a później te drgania...i na postoju i w jeździe...Macie pomysłty co to jest??

I jak sięskończyla sprawa u czerwony3248 ??

Pozdrawiam
Lancia Lybra 2.4JTD 136KM

pietras
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra 1.9 JTD - drgania silnika podczas jazdy

Post autor: pietras » 25 paź 2010, 13:34

Ja mam takie doświadczenia ale nie z włoszką tylko z fordem 1.8 dtci.Było identycznie jak u was tylko dodatkowo odczuwalne były jeszcze uderzenia na sprzęgle jak się lekko nogę położyło nie wciskając go. Okazało się że to koło dwumasowe i znajomy mechanik (swoją drogą Lucynki też robi) polecił wymienić odrazu ze sprzęgłem bo to dość droga operacja i nie ma co ryzykować że jedno z drugim nie zagra.Koszt to około 2000zł w fordzie.W Lucynie pewnie troszkę taniej.

Awatar użytkownika
markiz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Jerzy

Re: Lybra - 1,9 Jtd - Drgania silnika podczas jazdy

Post autor: markiz » 25 paź 2010, 19:34

filipssc pisze:odświeże temat...

Mam dokładnie to samo co czerwony3248 tylko silnik 2.4
Co to może być??
Umnie od jakiegoś czasu dzwięk silnika się zmienił (tak jakby coś w nim klekotało) a później te drgania...i na postoju i w jeździe...Macie pomysłty co to jest??

I jak sięskończyla sprawa u czerwony3248 ??

Pozdrawiam
Też chciałbym wiedzieć jak zakończyła się sprawa u czerwonego3248
Nie lubię niedokończonych tematów,jednak większość prosi o pomoc a potem cisza : czerwona :
Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia

czerwony3248

Re: Lybra 1.9 JTD - drgania silnika podczas jazdy

Post autor: czerwony3248 » 03 lis 2010, 13:35

Przepraszam za nie dokończony temat ale niestety sprzedałem samochód ale przedtem wymieniłem poduszki pod silnikiem, skrzynią biegów i drążek reakcyjny, poduszka pod skrzynią była ok ale jak juz miałem to też wymieniłem, niestety zakupiłem zamienniki nie pamietam jakiej firmy ale jakieś chyba włoskie i powiem tak było jescze gorzej ale po przejechanych kilkuset kilometrach wszystko się dopasowało i było o wiele lepiej, więc jeśli mogę doradzić to kupujcie lepiej orginały jakie idą na pierwszy montaż dlatego iż podejrzewam że są one wykonane z lepszej gumy która lepiej odbiera drgania silnika, u mnie również prawdopodobnie było sprzęgło do roboty ponieważ pedał sprzęgła strasznie ciężko i twardo chodził, ktos pytał czy są poduszki olejowe nie wiem jak w 2,4JTD ale w 1,9JTD były zwykłe gumowe, no i tak szczerze powiem jeśli odczuwacie silne drgania samochodu to zapewne poduchy pod silnikiem są do wymiany u mnie jak wyciągnołem to były sklepane na około 2 cm i przez to drgania silnika przenosiły się na karoserię, a drugą niestety gorsza sprawą jest koło dwumasowe które również generuje takie objawy tylko bardziej jak buczenie w samochodzie aniżeli drgania chociaz różnie z tym bywa, no i generalnym objawem kończenia się dwumasy jest przy wyłączaniu samochodu stuknięcie metaliczne przy wciśniętym sprzęgle brak tego metalicznego stuknięcia, poza tym szarpanie podczas ruszania jest również odczuwalne chociaż jest to zależne od stopnia zużycia koła dwumasowego, myslę że pewne wątpliwości rozwiałem forumowiczom w tej kwestii choć przyczyn może być wiele, choć nie posiadam już Lancii byłem z niej bardzo zadowolony i jeśli bedę mógł pomóc w jakiejś sprawie to napewno dodam swoje przemyslenia na dany temat. Pozdrawiam wszystkich i życzę bezawaryjnej eksplaatacji swoich samochodów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”