Kappa - dziwny problem z zapalaniem.

Awatar użytkownika
Gronibart
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - dziwny problem z zapalaniem.

Post autor: Gronibart » 15 sty 2010, 21:58

Dzisiaj pierwszy raz przejechałem dłuższą trasę moją K. (2.0 VIS)
Wszystko byłoby pięknie gdyby nie dziwny problem... mianowicie po przejechaniu ok 90km wyskoczyłem na 5 min do sklepu a jak wróciłem to pomimo, że rozrusznik kręcił jak szalony samochód nie chciał zapalić. Silnik trochę ostygł (do ok 70 st C) i samochód odpalił na dotyk.
To samo powtórzyło się jeszcze kilkakrotnie - robiłem kontrolne postoje co ok 50km.
Co dziwne jak odpalałem auto zaraz po zgaszeniu silnika wszystko było ok, ale jak już odczekałem 2 minuty problem powracał i znów musiałem czekać 10 min aż ostygnie.
Najdziwniejsze jest to, że po czwartym takim postoju wszystko wróciło całkowicie do normy.
Mogę stawać i po 3-5 minutach odpala od ręki?!?!?!
Ma ktoś pomysł co to może być???
8-O 8-O 8-O POMOCY!!! 8-O 8-O 8-O
Z góry dziękuję!

wega
Klubowicz
Klubowicz

Odp: Kappa - dziwny problem z zapalaniem.

Post autor: wega » 15 sty 2010, 22:08

Gronibart pisze:Dzisiaj pierwszy raz przejechałem dłuższą trasę moją K. (2.0 VIS)
Wszystko byłoby pięknie gdyby nie dziwny problem... mianowicie po przejechaniu ok 90km wyskoczyłem na 5 min do sklepu a jak wróciłem to pomimo, że rozrusznik kręcił jak szalony samochód nie chciał zapalić. Silnik trochę ostygł (do ok 70 st C) i samochód odpalił na dotyk.
To samo powtórzyło się jeszcze kilkakrotnie - robiłem kontrolne postoje co ok 50km.
Co dziwne jak odpalałem auto zaraz po zgaszeniu silnika wszystko było ok, ale jak już odczekałem 2 minuty problem powracał i znów musiałem czekać 10 min aż ostygnie.
Najdziwniejsze jest to, że po czwartym takim postoju wszystko wróciło całkowicie do normy.
Z góry dziękuję!

SZUKAJ :nono: Problem był już opisywany ;)

Awatar użytkownika
Gronibart
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gronibart » 16 sty 2010, 13:33

wega pisze:
Gronibart pisze:Dzisiaj pierwszy raz przejechałem dłuższą trasę moją K. (2.0 VIS)
Z góry dziękuję!
SZUKAJ :nono: Problem był już opisywany ;)
Szukałem i wydaje mi się, że opisywane przez innych objawy były podobne lecz nie identyczne.
...no chyba, że źle szukam

Radinho
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Kappa - dziwny problem z zapalaniem

Post autor: Radinho » 16 sty 2010, 14:36

Sugeruję na początek sprawdzić jakość przewodów WN. Kiedyś też miałem takie zagadki, że motor nie chciał zaskoczyć (niezależnie od temperatury), a problemem okazało się właśnie przebicie na jednym z kabli.

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 16 sty 2010, 14:49

Radinho pisze:Sugeruję na początek sprawdzić jakość przewodów WN. Kiedyś też miałem takie zagadki, że motor nie chciał zaskoczyć (niezależnie od temperatury), a problemem okazało się właśnie przebicie na jednym z kabli.
Będzie trudno. Kappa nie ma przewodów WN ;)

argenta67

Post autor: argenta67 » 16 sty 2010, 15:29

Radinho pisze:Sugeruję na początek sprawdzić jakość przewodów WN. Kiedyś też miałem takie zagadki, że motor nie chciał zaskoczyć (niezależnie od temperatury), a problemem okazało się właśnie przebicie na jednym z kabli.
Popisowa podpowiedz, gdzie szukać :hmmm: kabli WN :gazeta: punkt za pomysł

Radinho
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Radinho » 16 sty 2010, 16:33

Ok, przepraszam, : gafa : powinienem nie zabierac glosu, bo w sumie, to nie znam kwestii konstrukcyjnych tego motoru :|

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 16 sty 2010, 22:32

wega pisze:
Będzie trudno. Kappa nie ma przewodów WN ;)
2.0T 4.16 ma. Ale chyba tylko ta wersja.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
Gronibart
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gronibart » 17 sty 2010, 20:46

a ja nadal nic nie wiem... no poza tym, że nie ma przewodów WN :-?

argenta67

Post autor: argenta67 » 17 sty 2010, 21:01

Gronibart pisze:a ja nadal nic nie wiem... no poza tym, że nie ma przewodów WN :-?
To tak na początek wykręć świece i sprawdź w jak wyglądają, przerwa, zużycie elektrody, połączenie kabli do kostek, itp, itd. :| pisz co wypatrzysz

Awatar użytkownika
Gronibart
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gronibart » 17 sty 2010, 21:11

argenta67 pisze:
Gronibart pisze:a ja nadal nic nie wiem... no poza tym, że nie ma przewodów WN :-?
To tak na początek wykręć świece i sprawdź w jak wyglądają, przerwa, zużycie elektrody, połączenie kabli do kostek, itp, itd. :| pisz co wypatrzysz
dzięki za trop ale to już muszę do mechanika jechać
ja niestety potrafię jedynie wentyle i ewentualnie koła odkręcić;)
dam znań co mechanik wypatrzył

Awatar użytkownika
Gronibart
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gronibart » 23 sty 2010, 21:32

okazało się, że przyczyną był czujnik położenia wałka rozrządu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”