Lybra 2,0 - gaśnie w trakcie jazdy

amaru
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Kontakt:

Lybra 2,0 - gaśnie w trakcie jazdy

Post autor: amaru » 18 sty 2010, 17:35

Witam,

Mam problem z moją lybrą 2,0benzyna z LPG.
Otóż 3 razy miałem sytuację, że w trakcie jazdy zgasł mi silnik. Było to np po przejechaniu kawałka autostrady na LPG na wyższych obrotach, ale rytmem jednostajnym i zjechaniu na zjazd z autostrady i jednoczesnym zdecydowanym zmniejszeniem obrotów. Innym razem było podobnie - najpierw trochę silnik popracował na wyższych obrotach a później zrobilem redukcję biegu i też dynamicznie zmniejszyłem obroty. Innym razem zgasł mi gdy musiałem nieprzewidzianie natychmiast zachamować,( mimo iż mała prędkość -było to na parkingu przed marketem). Po tym nie mogłem jednak odpalić auta. rozrusznik się kręci ale tak jakby iskra na świece nie szła i/lub pompa nie podawała paliwa. Odpalił dopiero po jakichś 10 minutach nic nierobienia.
Mam wrażenie że to tak jakby świece się zalewały, że się auto jakby "zachłystnęło" paliwem i zalało właśnie te świece.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Czy to awaria instalacji lpg a może pompa paliwa?
Finezja Smaku... Poczuj Smak Wyjątkowości...

argenta67

Odp: Lybra 2,0 - gaśnie w trakcie jazdy

Post autor: argenta67 » 19 sty 2010, 19:33

Sam sobie odpowiedziałeś, silnik po prostu może się zalewać, aby to sprawdzić trzeba wtedy wykręcić 1-ą świece i biedzisz widział czy jest sucha czy zalana.

skinner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra 2,0 - gaśnie w trakcie jazdy

Post autor: skinner » 22 sty 2010, 4:10

Mam to samo, zauwazylem ze obroty jak spadaja to zgasnie, nie zawsze, i nie wazne czy na benzynie czy na lpg, sugeruje czujnik obrotu walu. Jak naprzyklad jade i mam 5000 obrotow wcisne sprzeglo to wskazowka spadnie ponizej 400 i silnik tegeo nie podniesie. Zaznacze ze wskazowka faluje w gornych granicach obrotow.

skinner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: skinner » 22 sty 2010, 4:12

Druga sprawa, tez nie moglem kiedys przez pare minut odpalic auta po zgasnieciu, immobilizer mi trzymal nie wiem czemu.

Awatar użytkownika
ESSOX
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Robert

Post autor: ESSOX » 22 sty 2010, 13:42

Amaru............................. sprawdź czujnik prędkości obrotowych wału.
Objawy masz takie jak ja miałem . Czujnik poszedł do wymiany i jest ok.
Lybra SW 2,4JTD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”