Kappa- falowanie obrotów, strzały, brak mocy.

Awatar użytkownika
Skalniak71
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa- falowanie obrotów, strzały, brak mocy.

Post autor: Skalniak71 » 27 sty 2010, 12:35

Witam ponownie. Mam wielki problem. Odpalam samochód (-18*C) kręci od razu. Po jakimś kilometrze jazdy zauważam brak mocy. Włączając się do ruchu wciskam awaryjne bo po prostu auto nie chce jechac. Gdy daje mu w pedał obroty wcale nie chcą rosnąć, a wręcz przeciwnie spadają poniżej 1k, dopiero gdy puszcze pedał to obroty wskakują do właściwej pozycji.

Gdy jadę czuję wyraźny brak mocy i i brak przyspieszenia. Samochód jest dosłownie mułem do 3k obrotów. Czasem jak mu się depnie to wskakuje wyżej ale do rzadkość. Na wolnych obrotach jest w miare ok, trochę faluje, czasami zgaśnie. Gdy się rozgrzeje problemy znikają. To samo mam na gazie jak i na benzynie. Odpalam oczywiście na benzynie. Dziękuje bardzo za wszelką chęć pomocy :)

P.S. Od ostatnich mrozów wyje mi okrutnie wspomaganie(tak sądze). Gdy ruszę kierownicą wycie się nasila. Dolewałem płynu ale to nie pomogło. Tuż po odpaleniu słychać baardzo głośny i charakterystyczny dźwięk.

Będe wdzięczny za pomoc. Dawid
Bella !Lancia Kappa 3.0 V6 95' Bella#2 Alfa Romeo 166 2.4 jtd 05'
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Odp: Kappa- falowanie obrotów, strzały, brak mocy.

Post autor: Marcin_D » 27 sty 2010, 13:27

Posprawdzaj dolot pod względem szczelności, może brać "lewe powietrze" i dlatego tak się zachowuje.
Mnie pękł wąż pomiędzy tłumikiem szmerów a przepustnicą to silnik chodził jak chciał - muł, na gaz nie reagował, strzelał itp.

Awatar użytkownika
DeviLL
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Re: Kappa- falowanie obrotów, strzały, brak mocy.

Post autor: DeviLL » 27 sty 2010, 15:08

Ja tak mialem w jtd jak egr padl , zmienili mi tez przeplywke wtedy ... obadaj te sprawy (odczep kabel od przeplywomierza i sprawdz jak jedzie , najlepiej na jakiejs nieruchliwej drodze)

jarecki82
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jarecki82 » 27 sty 2010, 16:36

mi wspomaganie tez wyje ale od -10
przy -24 wyje okolo 30 sek po czy miarowo ustaje i tak po kolejnych 30 sek jest cisza...
z tego co czytalem na forum to czesto spotykana doleglosc...

jezeli chodzi o jazde to tak jak pisal marcin moze to byc wina lewego powietrza...
u mnie byla peknieta rura harmonijkowa... :)

a to ze reaguje po jakims czasie to moze dlatego ze puszcza mroz i powstaja szczeliny :)

uciekinier1453
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Kappa- falowanie obrotów, strzały, brak mocy.

Post autor: uciekinier1453 » 27 sty 2010, 18:41

to raczej będzie dziura charmonijce miałem ten objaw
w sobote wymieniłem i silnik chodzi równiutko nie trzesie i nie strzela

Awatar użytkownika
Skalniak71
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Skalniak71 » 27 sty 2010, 21:39

Dzięki za sugestie. Trochę się ociepli to sprawdze ponieważ nie mam do dyspozycji żadnego cieplejszego kąta do majsterkowania :(

Nawiązując do wspomagania. Taki sam problem miałem w Cromie ale wtedy płynu ubyło i po dolaniu wszystko się uspokoiło. W Kapiszonie jak odpalam po pracy (godzina 16-18, temp -10*) wspomaganie się nie odzywa.

Kolejna pierdółka nie działająca, którą wyszukałem w aucie... oświetlenie podłoża z drzwi pasażera z przodu + oświetlenie podłogi wewnątrz nie działa. Żarówka ( taka jak postojówki) wymieniona i dalej nie trybi. Bez rozbierania plastików drzwi nie dojdę do sedna sprawy? Również ogrzewanie siedzenia pasażera nie działa ale to na 99% bezpiecznik.

10 pytanie :D czy po wymianie filtra kabinowego znacznie zwiększa się jakość grzania wewnątrz? Mam wrażenie jakby nawiewy na tylną kanape prawie nie działały. Mam porównanie z innymi autami i tutaj Lusi wypada baaardzo nie korzystnie. W dodatku wychodząc z auta słyszę dmuchawę spod maski, nie jest to wentylator chłodniczy, dźwięk dochodzi z półki z bezpiecznikami na podszybiu. Może to być jakaś nie szczelność w "układzie wentylacji"?
Bella !Lancia Kappa 3.0 V6 95' Bella#2 Alfa Romeo 166 2.4 jtd 05'
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”