Zeta - 2.1 TD - temperatura silnika

YAQB
Dopiero zaczyna na naszym forum

Zeta - 2.1 TD - temperatura silnika

Post autor: YAQB » 28 gru 2009, 10:14

Witam!

Przegrzebałem co nieco forum, ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na problem mnie nurtujący.

Otóż zastanawiam się czy "tak ma być" czy jednak coś jest nie tak (tej wersji jestem bliższy) w temperaturą silnika w mojej Zecie z silnikiem 2.1 TD.

Otóż nie zależnie czy lato czy zima, czy klimatronik działa czy nie - temperatura jest praktycznie taka sama w zakresie 70-80 stopni przy czym 80 stopni to "rekord" w upalny dzień letni w miejskim korku ... dlatego na logikę termostat to to nie jest, bo w tym ostatnim "przypadku" auto by się na 100% zagrzało ...

Proszę o jakieś sugestie, bo wydaje mi się, że "stała" temperatura na poziomie 75st to jednak za mało ...

Awatar użytkownika
solarzmr
Moderator
Moderator
Imię: Marcin
Kontakt:

Re: Zeta - 2.1 TD - temperatura silnika

Post autor: solarzmr » 28 gru 2009, 10:25

Może o być problem ze wskaźnikiem temperatury. Najlepiej podjechać do jakiegoś warsztatu który ma termometr do mierzenia temperatury na wężu od chłodnicy i porównać wskazania z zegarem na desce.

YAQB

Odp: Zeta - 2.1 TD - temperatura silnika

Post autor: YAQB » 29 gru 2009, 10:08

Witam!

A jaka powinna być prawidłowa temperatura tego silnika?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
solarzmr
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: solarzmr » 29 gru 2009, 10:42

Dla każdego silnika prawidłowa temperatura to około 90 stopni. Na wskaźniku temperatury masz napewno zaznaczone 90 i tyle powinno być.

YAQB

Post autor: YAQB » 29 gru 2009, 14:21

Zastanawiam się, gdzie by to w Wawie podjechać na taki pomiar ... bo ja sam mam myślę sporo umiejętności technicznych, ale tego sam sobie raczej nie zmierzę ...

Awatar użytkownika
solarzmr
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: solarzmr » 29 gru 2009, 15:17

Zapytaj Argenta67, podejrzewam że u niego możesz taki pomiar zrobić.

Messer74

Post autor: Messer74 » 01 sty 2010, 20:28

Witam. Ja mam podobny problem ale z silnikiem 2.0 turbo benzyna. Na podzialce wskazowka pokazuje tak jak u Kolegi cos w przedziale 70-80 ze wskazaniem na te nizsza. Doczytalem w internecie, ze producenci tak konstruuja wskazniki temp. by wskazowka pokazywal temperature mniej wiecej w srodku pola podzialki- czyli u mnie 85 stopni. Moze termostat sie za szybko otwiera? A moze tak ma byc ? Prosze o jakie slowo na niedziele...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 02 sty 2010, 18:43

YAQB pisze:Otóż nie zależnie czy lato czy zima, czy klimatronik działa czy nie - temperatura jest praktycznie taka sama w zakresie 70-80 stopni przy czym 80 stopni to "rekord" w upalny dzień letni w miejskim korku ... dlatego na logikę termostat to to nie jest, bo w tym ostatnim "przypadku" auto by się na 100% zagrzało ...
Właśnie "na logikę" masz uwalony termostat. Nie zamyka się i stąd problem. Wymień i powinno być po kłopocie. Pod warunkiem oczywiście, że wskaźnik jest OK. Innego wyjścia nie ma.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Awatar użytkownika
solarzmr
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: solarzmr » 02 sty 2010, 23:16

Sharuga pisze:
YAQB pisze:Otóż nie zależnie czy lato czy zima, czy klimatronik działa czy nie - temperatura jest praktycznie taka sama w zakresie 70-80 stopni przy czym 80 stopni to "rekord" w upalny dzień letni w miejskim korku ... dlatego na logikę termostat to to nie jest, bo w tym ostatnim "przypadku" auto by się na 100% zagrzało ...
Właśnie "na logikę" masz uwalony termostat. Nie zamyka się i stąd problem. Wymień i powinno być po kłopocie. Pod warunkiem oczywiście, że wskaźnik jest OK. Innego wyjścia nie ma.
Gdyby termostat był cały czas otwarty to temperatura w zimie raczej by nie podchodziła do 70 stopni, tylko była bliżej 50. Dlatego lepiej wpierw sprawdzić wskaźnik.
Messer74 pisze:Witam. Ja mam podobny problem ale z silnikiem 2.0 turbo benzyna. Na podzialce wskazowka pokazuje tak jak u Kolegi cos w przedziale 70-80 ze wskazaniem na te nizsza. Doczytalem w internecie, ze producenci tak konstruuja wskazniki temp. by wskazowka pokazywal temperature mniej wiecej w srodku pola podzialki- czyli u mnie 85 stopni. Moze termostat sie za szybko otwiera? A moze tak ma byc ? Prosze o jakie slowo na niedziele...
Pozdrawiam
Może to być podobna sytuacja jak powyżej, że wskaźnik coś wariuje. Generalnie raczej we wszystkich samochodach prawidłowa temperatura to 90 stopni z niewielkimi odchyłkami +-5 stopni.

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 02 sty 2010, 23:49

solarzmr pisze:Gdyby termostat był cały czas otwarty to temperatura w zimie raczej by nie podchodziła do 70 stopni, tylko była bliżej 50.
Wszystkie termostaty, które mi padły nie dogrzewały silnika a wrażenie miałem takie, jakby się otwierały za wcześnie, bo miałem dokładnie taki objaw jak YAQB. W Lybrze też wymieniałem latem, bo temp podchodziła do ~80 st. max. Jeśli byłby cały czas na full otwarty - to masz rację, ale jeśli nie zamyka się całkowicie lub otwiera za wcześnie - to jest właśnie tak, że temp nie ustala się na tych 90 st.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Awatar użytkownika
bobby123
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Robert

Post autor: bobby123 » 03 sty 2010, 22:51

Tak ma być :-)
605-365-315 od świtu do zmierzchu :-)

quick
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: sebastian
Kontakt:

Post autor: quick » 31 sty 2010, 21:37

skoro tak ma być niech sobie i będzie -mam taką samą sytuacje-ale niech z nawiewów przy temp. ustawionej na max faktycznie leci gorące a nie letnie powietrze -szlag mnie z tym trafia

Awatar użytkownika
bobby123
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Robert

Post autor: bobby123 » 31 sty 2010, 21:45

U mnie leci gorące, a temperatura nie przekracza 80
605-365-315 od świtu do zmierzchu :-)

Messer74

Post autor: Messer74 » 06 lut 2010, 13:52

Witam. Wymienilem moj termostat w mojej Zet´cie (benzyna 2.0 turbo) i temperatura skoczyla z 75 do okolo 85 i wiecej. Wtedy dogrzewal kabine i teraz tez ale silnik bierze o jakies litr paliwa mniej, co jest logiczne. Nie zapala mi sie tez kontrolka chek angeen - czy jakos tak, gdy przeciagam go na niskich obrotach i wysokich biegach- mysle, ze to bylo naturalne zabezpieczenie silnika przed zbyt forsowna jazda w temperaturze nizszej od wymaganej. Poza tym, nawiazujac do tego co wczesniej napisalem: wskaznik temperaturu znajduje sie teraz dokladnie posrodku skali na wskazaniu deski rozdzielczej.
Pozdrawiam

quick
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: sebastian
Kontakt:

Post autor: quick » 06 lut 2010, 14:06

możesz napisać jaki był koszt tego termostatu i ile paliwa pali twoja zetka
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”