Zeta - 2.1 TD - temperatura silnika
Zeta - 2.1 TD - temperatura silnika
Witam!
Przegrzebałem co nieco forum, ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na problem mnie nurtujący.
Otóż zastanawiam się czy "tak ma być" czy jednak coś jest nie tak (tej wersji jestem bliższy) w temperaturą silnika w mojej Zecie z silnikiem 2.1 TD.
Otóż nie zależnie czy lato czy zima, czy klimatronik działa czy nie - temperatura jest praktycznie taka sama w zakresie 70-80 stopni przy czym 80 stopni to "rekord" w upalny dzień letni w miejskim korku ... dlatego na logikę termostat to to nie jest, bo w tym ostatnim "przypadku" auto by się na 100% zagrzało ...
Proszę o jakieś sugestie, bo wydaje mi się, że "stała" temperatura na poziomie 75st to jednak za mało ...
Przegrzebałem co nieco forum, ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na problem mnie nurtujący.
Otóż zastanawiam się czy "tak ma być" czy jednak coś jest nie tak (tej wersji jestem bliższy) w temperaturą silnika w mojej Zecie z silnikiem 2.1 TD.
Otóż nie zależnie czy lato czy zima, czy klimatronik działa czy nie - temperatura jest praktycznie taka sama w zakresie 70-80 stopni przy czym 80 stopni to "rekord" w upalny dzień letni w miejskim korku ... dlatego na logikę termostat to to nie jest, bo w tym ostatnim "przypadku" auto by się na 100% zagrzało ...
Proszę o jakieś sugestie, bo wydaje mi się, że "stała" temperatura na poziomie 75st to jednak za mało ...
- solarzmr
- Moderator
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Re: Zeta - 2.1 TD - temperatura silnika
Może o być problem ze wskaźnikiem temperatury. Najlepiej podjechać do jakiegoś warsztatu który ma termometr do mierzenia temperatury na wężu od chłodnicy i porównać wskazania z zegarem na desce.
WR7- fotografia motoryzacyjna
Lanciastory - czyli wszystko o Lancii
Jest:Lancia Delta 1.6 HF Turbo 1991 r.
Alfa Romeo Mito 1.6 JTDM 2010 & Alfa Romeo 159 2.0 JTDM 2011
Była:Lancia Lybra 2,4 JTD Intensa 2002 r.
Lancia Lybra 2,4 JTD 2000 r.
Odp: Zeta - 2.1 TD - temperatura silnika
Witam!
A jaka powinna być prawidłowa temperatura tego silnika?
Pozdrawiam
A jaka powinna być prawidłowa temperatura tego silnika?
Pozdrawiam
- solarzmr
- Moderator
- Kontakt:
Dla każdego silnika prawidłowa temperatura to około 90 stopni. Na wskaźniku temperatury masz napewno zaznaczone 90 i tyle powinno być.
Zastanawiam się, gdzie by to w Wawie podjechać na taki pomiar ... bo ja sam mam myślę sporo umiejętności technicznych, ale tego sam sobie raczej nie zmierzę ...
- solarzmr
- Moderator
- Kontakt:
Zapytaj Argenta67, podejrzewam że u niego możesz taki pomiar zrobić.
Witam. Ja mam podobny problem ale z silnikiem 2.0 turbo benzyna. Na podzialce wskazowka pokazuje tak jak u Kolegi cos w przedziale 70-80 ze wskazaniem na te nizsza. Doczytalem w internecie, ze producenci tak konstruuja wskazniki temp. by wskazowka pokazywal temperature mniej wiecej w srodku pola podzialki- czyli u mnie 85 stopni. Moze termostat sie za szybko otwiera? A moze tak ma byc ? Prosze o jakie slowo na niedziele...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Właśnie "na logikę" masz uwalony termostat. Nie zamyka się i stąd problem. Wymień i powinno być po kłopocie. Pod warunkiem oczywiście, że wskaźnik jest OK. Innego wyjścia nie ma.YAQB pisze:Otóż nie zależnie czy lato czy zima, czy klimatronik działa czy nie - temperatura jest praktycznie taka sama w zakresie 70-80 stopni przy czym 80 stopni to "rekord" w upalny dzień letni w miejskim korku ... dlatego na logikę termostat to to nie jest, bo w tym ostatnim "przypadku" auto by się na 100% zagrzało ...
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
- solarzmr
- Moderator
- Kontakt:
Gdyby termostat był cały czas otwarty to temperatura w zimie raczej by nie podchodziła do 70 stopni, tylko była bliżej 50. Dlatego lepiej wpierw sprawdzić wskaźnik.Sharuga pisze:Właśnie "na logikę" masz uwalony termostat. Nie zamyka się i stąd problem. Wymień i powinno być po kłopocie. Pod warunkiem oczywiście, że wskaźnik jest OK. Innego wyjścia nie ma.YAQB pisze:Otóż nie zależnie czy lato czy zima, czy klimatronik działa czy nie - temperatura jest praktycznie taka sama w zakresie 70-80 stopni przy czym 80 stopni to "rekord" w upalny dzień letni w miejskim korku ... dlatego na logikę termostat to to nie jest, bo w tym ostatnim "przypadku" auto by się na 100% zagrzało ...
Może to być podobna sytuacja jak powyżej, że wskaźnik coś wariuje. Generalnie raczej we wszystkich samochodach prawidłowa temperatura to 90 stopni z niewielkimi odchyłkami +-5 stopni.Messer74 pisze:Witam. Ja mam podobny problem ale z silnikiem 2.0 turbo benzyna. Na podzialce wskazowka pokazuje tak jak u Kolegi cos w przedziale 70-80 ze wskazaniem na te nizsza. Doczytalem w internecie, ze producenci tak konstruuja wskazniki temp. by wskazowka pokazywal temperature mniej wiecej w srodku pola podzialki- czyli u mnie 85 stopni. Moze termostat sie za szybko otwiera? A moze tak ma byc ? Prosze o jakie slowo na niedziele...
Pozdrawiam
Wszystkie termostaty, które mi padły nie dogrzewały silnika a wrażenie miałem takie, jakby się otwierały za wcześnie, bo miałem dokładnie taki objaw jak YAQB. W Lybrze też wymieniałem latem, bo temp podchodziła do ~80 st. max. Jeśli byłby cały czas na full otwarty - to masz rację, ale jeśli nie zamyka się całkowicie lub otwiera za wcześnie - to jest właśnie tak, że temp nie ustala się na tych 90 st.solarzmr pisze:Gdyby termostat był cały czas otwarty to temperatura w zimie raczej by nie podchodziła do 70 stopni, tylko była bliżej 50.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
-
- Forumowicz/ka
- Imię: sebastian
- Kontakt:
skoro tak ma być niech sobie i będzie -mam taką samą sytuacje-ale niech z nawiewów przy temp. ustawionej na max faktycznie leci gorące a nie letnie powietrze -szlag mnie z tym trafia
U mnie leci gorące, a temperatura nie przekracza 80
605-365-315 od świtu do zmierzchu 

Witam. Wymienilem moj termostat w mojej Zet´cie (benzyna 2.0 turbo) i temperatura skoczyla z 75 do okolo 85 i wiecej. Wtedy dogrzewal kabine i teraz tez ale silnik bierze o jakies litr paliwa mniej, co jest logiczne. Nie zapala mi sie tez kontrolka chek angeen - czy jakos tak, gdy przeciagam go na niskich obrotach i wysokich biegach- mysle, ze to bylo naturalne zabezpieczenie silnika przed zbyt forsowna jazda w temperaturze nizszej od wymaganej. Poza tym, nawiazujac do tego co wczesniej napisalem: wskaznik temperaturu znajduje sie teraz dokladnie posrodku skali na wskazaniu deski rozdzielczej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forumowicz/ka
- Imię: sebastian
- Kontakt:
możesz napisać jaki był koszt tego termostatu i ile paliwa pali twoja zetka
pozdrawiam
pozdrawiam