Delta 1.9 td - rozrząd, silnik - proszę o pomoc

assar
Dopiero zaczyna na naszym forum

Odp: Delta 1.9 td - rozrząd, silnik - proszę o pomoc

Post autor: assar » 14 lut 2010, 12:04

a jak szybko ci się grzeje? u mnie osiaga 50 stopni po 2 km przy obecnych temperaturach.
Lancia Delta HPE 1.9td
Ford Focus 1.8 tdci

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Delta 1.9 td - rozrząd, silnik - proszę o pomoc

Post autor: Gramatyk » 14 lut 2010, 14:54

no to u mnie temperature 90C osiągnął po jakichś maksymalnie 5km. Z czego na zewnątrz było jakieś -5C. Nigdy wcześniej się tak szybko nie nagrzewał a mam go od zimy.

Awatar użytkownika
dr_scott
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Scott

Post autor: dr_scott » 15 lut 2010, 10:31

Jak dla mnie to gość spier#olił Ci rozrząd...
Jest źle ustawiony, mam nadzieję, że zawory nie dostały tłokami po duupie.

Metaliczny dźwięk od spalania stukowego, dość niebezpieczne zjawisko dla silnika a szczególnie uszczelki pod głowicą. Stąd też wysoka temperatura i uniemożliwione bądź utrudnione uruchomienie silnika. W najgorszym przypadku przy krzywych zaworach - brak kompresji i niemożliwe uruchomienie silnika.

Pojedź do kogoś innego (najlepiej na holu) i sprawdź ustawienie rozrządu. Odradzam chałupnicze metody ustawiania rozrządu przez pseudomechaników!!
Alfa Romeo 159 SW ti 2.0jtdm '09
Lancia Ypsilon 1.4 16V '06

Lancia Lybra SW 1.9JTD LX '01
Lancia Dedra SW 1.9TDS LS '97
Opel Corsa 1.2i JOY '93
Fiat 125p '87 + Fiat Argenta 2.0i '82 --> FIAT 125 2000 iniezione eletronica
* * * OBERSCHLESIEN... mein Vaterland * * *

Pandanus

Post autor: Pandanus » 15 lut 2010, 17:55

hmmm
moim zdaniem spieprzony rozrząd niestety
jezeli silnik chodzi równo i ma metaliczny wydźwięk tak jakby twardo chodził to masz przyspieszony zapłon
w tym wypadku raczej nie powinno być problemów z rozruchem ( w moim przypadku delta paliła bezproblemowo przy najwiekszych mrozach )
ale regulacja jest również na pompie
luzujesz 2 lub 3 śruby i odsuwasz pompę od silnika i stukot ustaje :) tzw domowy sposób - niepolecany
ale wiekszość "fachowców" ustawia pracę silnika na słuch
jezeli nie chcesz narażać sie na dodatkowe koszty to odholowałbym auto do mechanika który przy nim grzebał
chociaz z własnych doswiadczeń to powiem ci ze jezeli spieprzył za pierwszym razem to za drugim teżm moze : czerwona :
najlepiej mieć zaufanego mechaniora który przyjedzie do ciebie i remont przeprowadzi na twoich oczach - mi się udało znależć takiego - przy okazji duzo się nauczyłem
a co do temp to sprawdż czy odczyt z czujnika jest prawdziwy bo mogłeś mieć pecha i czujnik temp ci nawalił
pożadny term do zbiorniczka wyrównawczego i sprawdz odczyt z czujnika bo przy 110 stopniach to juz nie jest ciekawie

Awatar użytkownika
dr_scott
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: dr_scott » 15 lut 2010, 21:24

Najważniejsze to teraz sprawdzić czy rozrząd jest dobrze ustawiony.
Po upewnieniu się że rozrząd jest 100% ok dopiero odpalał bym silnik i ew. brał się za jakieś regulacje pompy itp.

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 15 lut 2010, 22:11

Jeżeli chodzi o brak zapłonu to okazało się że 3 świece były spalone. Jeśli chodzi o hałas to inni mechanicy sprawdzili rozrząd i był dobrze ustawiony. Przyczyna znalazła miejsce niestety w silniku :/. Panewka od wału korbowego poszła(czy coś z korbowodem) i miska oleju przegnita co zawyrokowało wymianą silnika... Obecnie jestem na etapie szukania jakiegoś... :/
Chciałbym teraz zaholować auto do gościa co mi robił rozrząd bo wydaje mi się że to fachowiec(zwłaszcza że okazało się że to nie jego wina a robił mi wcześniej inne rzeczy przy aucie i było ok) a ci u których teraz jest auto to różne opinie o nich słyszałem... I teraz pytanie ile mogą sobie zażyczyć za rozłożenie, sprawdzenie w czym tkwi problem i złożenie silnika?
Ile może kosztować silnik bez osprzętu? Bo chyba nie opłaca kupować się kompletnego skoro części są w porządku?

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 15 lut 2010, 22:30

Gramatyk cóż wy tam macie za mechaników ?- wcześniej pisałeś,że wymieniałeś świece i auto odpaliło.Teraz piszesz ,że padły trzy świece.Przy okazji padły panewki na wale.

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 15 lut 2010, 22:50

Ten post był skierowany do Dr_scott żeby go wprowadzić w temat. Te 3 świece padły wcześniej i je wymienili jak auto odpaliło to się trzęsło, chodziło głośno itd(to co pisałem wcześniej) no i rozebrali silnik i to się okazało właśnie to... Co o tym myślicie? Opłacalna wymiana? Z drugiej zaś strony nie wyobrażam sobie żeby była nie opłacalna bo bardzo mi się podoba to auto

Awatar użytkownika
dr_scott
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: dr_scott » 15 lut 2010, 23:01

Dziwna historia...

Nie wiem jak bardzo zmasakrowany jest ten silnik wewnątrz.
Może wystarczą nowe panewki i szlif wału. Jeśli ma dobrą kompresję to reszty bym nie ruszał.
No a jeśli jest bardziej zmasakrowany to lepiej chyba kupić cały silnik w przyzwoitym stanie z dobrą kompresją. Do 1000 zeta powinno się udać coś ciekawego znaleźć.
Alfa Romeo 159 SW ti 2.0jtdm '09
Lancia Ypsilon 1.4 16V '06

Lancia Lybra SW 1.9JTD LX '01
Lancia Dedra SW 1.9TDS LS '97
Opel Corsa 1.2i JOY '93
Fiat 125p '87 + Fiat Argenta 2.0i '82 --> FIAT 125 2000 iniezione eletronica
* * * OBERSCHLESIEN... mein Vaterland * * *

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 15 lut 2010, 23:14

No i ja w podobnych kategoriach cenowych myślałem ale jak mi gość z warsztatu gdzie teraz jest auto powiedział że kompletny będzie kosztował jakieś 2000-2200 to mnie trochę zagięło dlatego tak myślę żeby oddać do tego drugiego mechanika auto.
No właśnie być może mogłoby się obyć bez wymiany silnika bo generalnie auto zapala tylko że na warsztacie mi powiedzieli że oni by czymś takim nie jeździli że może być tak że wsiądę dodam gazu i silnik całkiem szlak trafi... Dlatego no nie jeżdżę nim tylko stoi u nich i czekam na jakieś konkretne info od nich o silniku(są na poziomie załatwiania) No i ponawiam pytanie: Ile mogą mnie skasować za takie rozebranie i złożenie silnika gdybym teraz zażyczył sobie odbiór auta? I czy mam rację myśląc że nie opłaca się kupować kompletnego silnika tylko wystarczy goły i części przełożyć?

Awatar użytkownika
dr_scott
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: dr_scott » 15 lut 2010, 23:31

Silnik goły możesz kupić za 500 zeta, kompletny z osprzętem możesz kupić za niewiele więcej. Wszystko zależy od sprzedających :)

Ja nie wiem czy te mechaniory mówią prawdę, czy ściemniają bo im się naprawiać nie chce. Może nie jest tak tragicznie? Ale załóżmy, że mają rację... Jeśli za 2000 załatwią silnik i go zamontują, przełożą do niego dobre części (np. nowiutki rozrząd z zepsutego silnika), wszystko poustawiają itp itd... i jeśli to wszystko zrobią za 2000 i dają gwarancję na silnik i montaż (+ wydruki kompresji itp) to może warto im to zostawić. No ale jak bedą chcieli za silnik 2000, za wymiane 500, za cośtam jeszcze kolejne 500 i nie dają żadnej gwarancji to niech spadają.

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 15 lut 2010, 23:42

No właśnie oni mówili o kompletnym, silniku za 2k plus robocizna 400 zeta... toteż jak dla mnie za dużo i chyba faktycznie wycofam od nich auto. Dr_scott nie wiesz ile mogą mi wziąć za to sprawdzenie silnika?

Pandanus

Post autor: Pandanus » 16 lut 2010, 8:50

nie wiem po co ci kompletny silnik ??
ja wymieniałem u siebie cały bo poszła mi głowica i koszt naprawy głowicy przekraczał koszt całego silnika
ostatnio postanowiłem zrobić porządek w garażu i ogłosiłem to co mi zostało po przekładce
i dół silnika sprzedałem za 300 zł - ale chyba za niską cenę dałem bo poszedł po 6 godz od wystawienia i była masa tel później
okazuje się ze pasuje do fiata ducato i stąd takie zainteresowanie
za 500zł spokojnie powinienes kupić sam dół w dobrym stanie tylko musisz cierpliwie czekać i szukać

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 16 lut 2010, 22:55

Czyli co kupować silnik a wszystko inne z głowicą przekładać?

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 17 lut 2010, 13:33

Kup jak masz jakieś namiary sam silnik cały tylko bez osprzętu - wtedy będzie tańszy.
Osprzęt czyli alternator,pompa paliwa ,wodna itp....przekładasz swoje,,,chyba,że uda Ci się kupić ze wszystkim tanio .A i tak na pewno będzie taniej niż remont tego twojego..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”