Delta 1.9 td - rozrząd, silnik - proszę o pomoc

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Delta 1.9 td - rozrząd, silnik - proszę o pomoc

Post autor: Gramatyk » 18 lut 2010, 8:42

Na razie go zaholowałem do tego bardziej zaufanego mechanika zobaczymy co on wymyśli bo jak podniosłem maskę to silnik wyglądał na nieruszony, wszystkie kable,zaczepy itp tak jak było a myślę że jakby go rozbierali to by było coś widać, prawda?

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 26 lut 2010, 9:24

Sprawa ma się tak:
Mechanik wyregulował pompę(to ona się tak tłukła) a co do dużej temperatury uważa że to termostat blokował chłodzenie i go wymontował... Od mechanika dowiedziałem się pewnej ciekawostki a mianowicie że w aucie nie mam wentylatora! Stwierdził że wyjęcie termostatu pomoże ale temperatura skacze nadal do b. wysoka do tego stopnia że wczoraj płyn chłodniczy się prawie zagotował...
Ja rozumiem że nie mam wentylatora i może osiągać wysokie temperatury ale bez przesady. Przypomnę że przed wymianą rozrządu nie miałem problemów z wysoką temperaturą a po wymianie od razu się zaczęły. Pomóżcie, w czym może tkwić problem? Może coś z pompą cieczy chłodzącej? Bo w sumie chyba jej najbliżej do powiązania z rozrządem?
Zdaniem mechanika trzeba zamontować wentylator i to załatwi sprawę. Może i tak tylko pytanie brzmi czemu przed wymianą rozrządu nie mając też wentylatora auto się dobrze chłodziło a teraz nie?
Podsumowując w aucie nie ma na chwilę obecną ani wentylatora ani termostatu...

Pandanus
Dopiero zaczyna na naszym forum

Odp: Delta 1.9 td - rozrząd, silnik - proszę o pomoc

Post autor: Pandanus » 26 lut 2010, 12:05

no jazda bez wentylatora to przegięcie : czerwona :
wystarczy 5 min w korku jak już masz normalną temp i u mnie wentylator sie załancza
bez termostatu mozesz jezdzić w końcu wiosna idzie ale zimą przez brak termostatu silnik długo nie łapie optymalnej temp pracy, zwieksza sie spalanie i zużycie podzespołów
z wentylatorem pomysl cos jak najszybciej - jakbyś nie znalazł to mam 2 sztuki

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 26 lut 2010, 12:15

W jakiej cenie masz te went?
Okej tylko teraz powtarzam pytanie które mnie najbardziej dręczy czemu przed wymianą rozrządu nie mając też wentylatora auto się dobrze chłodziło a teraz nie?

Awatar użytkownika
Pingvin
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomek

Post autor: Pingvin » 26 lut 2010, 12:37

Może mechanikowi wymieniającemu rozrząd spodobał mu się Twój wentylator/zaciekawił go i "się zapomniało się" odłożyć na miejsce... :P
Lancia Kappa Coupe 2.0t '98 - 1584
Hyosung GV650
Jeep Renegade 1.0 GSE Limited

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 26 lut 2010, 12:41

Hehe nie :p przy mnie robił rozrząd :P więc ta opcja raczej odpada Pingvin :P

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 26 lut 2010, 18:01

Witam - skoro przed wymianą paska było wszystko ok. lub tak Ci się wydawało ,bo mogłeś nie zwracać na to takiej uwagi jak po wymianie paska.Mogłeś autko mieć trochę przymulone - po wymianie paska parametry pracy silnika się poprawiły i zaczął głośniej pracować tz.mogłeś słyszeć bardziej metaliczny dźwięk z silnika - to nie znaczy ,że coś padło tylko tak rześko pracuje dobrze wyregulowany i zdrowy silnik.Ja nie twierdzę ,że ten silnik jest ok.Ale może nie jesteś obsłuchany w pracy silnika.
Teraz poprawa parametrów silnika mogło wymóc zwiększoną temperaturę co jest normalne a równo - cześnie wzrosła ogólnie temp.na zewnątrz i tu może być cała filozofia.No i brak wiatraka to wielkie niebezpieczeństwo dla silnika ,może Ci go zagotować.Teraz ten termostat skoro przed i po wyjęciu jest to samo to termostat jest dobry.
Mogła paść pompa wodna - teraz jak nie masz termostatu gdy zwiększysz obroty to w zbiorniczku wyrównawczym powinieneś widzieć przepływ płynu.

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 26 lut 2010, 18:39

Jerzy z tym że temperatura nie zmieniła się na przestrzeni kilku dni tylko jak zajechałem na warsztat to była temp w okolicach 70C(co by wskazywało że jednak termostat walnięty bo do większej temp mi się nie nagrzewał) a po wymianie paska (tego samego dnia) temp już skoczyła powyżej 100C niekiedy. Czyli piszesz że to w wyniku poprawy pracy silnika? Czyli teraz założyć wentylator i będzie wszystko grało?

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 26 lut 2010, 19:09

Wiatrak musi być - a zwróć uwagę tam gdzie powinien być założony wiatrak na tej i
osi silnika czy jest świeży ślad na osi po wiatraku.Może zgubiłeś go jadąc do mechanika.
Załóż też termostat - diesel jak nie jest dogrzany to więcej pali itp.

Pandanus

Post autor: Pandanus » 26 lut 2010, 21:15

wentylator cena ?
40 zł to chyba nie majątek
ale jak reklamował się jakiś market jak znajdziesz taniej to sprzedam ci w tej cenie :)

a odnosnie tematu to rzeczywiście sprawdź czy ten wentyl nie odpadł ci w drodze od mechanika
no i jeszcze jedno tu twój cytat
"Sprawa ma się tak:
Mechanik wyregulował pompę(to ona się tak tłukła)"

to nie pompa sie tłukła tylko przyśpieszony zapłon co regulujemy luzując 3 śruby przy pompie i przestawiając ją wzgledem silnika
podejrzewam że właśnie to ci regulował - może się mylę

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 26 lut 2010, 22:52

tak masz rację Pandanus :) to regulował ale w skrócie nazwałem to "regulacją pompy" :p 40 zł w jakim stanie? bo dosyć tanio :) Okej zajrzę czy nie zgubiłem. A termostat ile kosztuje coś kojarzę że około 200zł?

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 27 lut 2010, 8:40

Witam - jaki ty masz termostat osobno czy wbudowany bo pisałeś,że mechanik wymontował termostat - jeśli był wbudowany to musiał go wydłubać. koszt zabudowanego ok.120pln ja tyle płaciłem.Teraz trzeba uważać byś kupił właściwy najlepiej jechać z samochodem i porównać.Zresztą może masz widoczny symbol tego termostatu.

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 27 lut 2010, 22:05

Jeżdżąc teraz bez termostatu i bez tego wentylatora zauważyłem że ubywa mi płynu chłodniczego... Dolewam a po jakimś czasie po prostu go ubywa... Po prostu awaria za awarią po wymianie tego rozrządu...

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 28 lut 2010, 10:08

Witaj - jak to Ci ubywa? są jakieś ślady wycieku na wężach ,termostacie lub wokół pompy albo z pod głowicy?.
Jeśli nie to sprawdź czy nie zwiększył się poziom oleju,lub czy na bagnecie i na korku są ślady masła.
Jeśli będzie szedł olej do silnika to w zbiorniczku płyn będzie bulgotał i powinien być olej i tłusto.

A może to jest tak ,że jak wyjął Ci ten termostat zwiększyło Ci się bezpośrednie ciśnienie i spowodowało szybszy obieg a mogłeś mieć mało płynu i teraz ten płyn został wchłonięty do obiegu.
Pierw sprawdź to co napisałem w górnym akapicie a następnie jeśli jest OK dolej płynu jak silnik będzie zimny do właściwego poziomu i kontroluj jego stan.
I pilnuj temperatury bo wysoka temp.może spowodować uszkodzenia węża.

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 28 lut 2010, 10:40

Dolałem przedwczoraj 2,5 litra płynu bo jak odebrałem auto to się świeciła kontrolka że ma niski poziom płynu. Na drugi dzień (wczoraj) wsiadam rano do auta przekręcam kluczyk a tu znowu kontrolka wskazująca niski poziom płynu się świeci, no to otwieram maskę patrzę a tu faktycznie ubyło płynu bo zbiorniczek prawie pusty a przecież dzień wcześniej uzupełniałem jego stan. Sprawdzę jeszcze czy nie ma wycieków o których wspomniałeś. Chociaż moim "mało fachowym" zdaniem przyczyna problemów czyli wymiana rozrządu łączy się w tym przypadku najbliżej z pompą wody, być może ona chlapię płynem?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”