Delta 1.9 td - rozrząd, silnik - proszę o pomoc

Pandanus
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Odp: Delta 1.9 td - rozrząd, silnik - proszę o pomoc

Post autor: Pandanus » 28 lut 2010, 13:55

sprawdz okolice pompy i wszystkie węze i oczywiscie chłodnicę
jezeli masz gdzieś wyciek to po wyschnięciu plynu zostaja ślady wiec łatwo bedzie znaleźć
w mojej delcie pękł lekko plastik na chłodnicy i wyciekł plyn kiedy autem jechała siostra i skończyło sie na wymianie silnika : cenzura :

jeszcze jedna opcja niestety nieciekawa to pęknięcie głowicy albo tylko uszkodzenie uszczelki i spalanie plynu w silniku
sprawdz na rozgrzanym czy kompresja nie ucieka ci do plynu
kiedyś miałem taki przypadek
na zimnym silniku wszystko ok auto jezdziło normalnie spaliny czysciutkie nie dymił otwieram zbiorniczek wyrównawczy i wszystko ok
ale jak auto nabrało temp ok 70 s to po otworzeniu zbiorniczka juz było widać bulgotanie (kompresja uciakała do wody ) i po paru km ubywało ok litra plynu był wyrzucany przez kompresję przelewem
pewnego razu skonczyło się na wywaleniu czujnika temp z głowicy - cisnienie panujące w srodku + skorodowanie gwintu na czujniku i łuuuup : cenzura :

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 28 lut 2010, 14:56

Sprawdź poziom oleju czy płyn nie poszedł do oleju (biały nalot na korku wlewu oleju i na bagnecie).(bulgotanie w zbiorniczku wyrównawczym).
Bo 2.5 l. płynu to jest dużo na tak krótki okres czasu.Gdzieś musi go ubywać - zwróć uwagę czy ci nie leje pompa wodna - jeśli masz płyn w chłodnicy to mokry nalot powinien być lekko tłusty.Po drugie może też lać nagrzewnica ale wtedy byś czuł zapach płynu w samochodzie- tak czy owak powinieneś czuć płyn w środku podczas jazdy po nagrzaniu gdyby uciekał na zewnątrz.U mnie lekko lało z pod głowicy i czułem w środku.
Jak by płyn szedł na tłoki nie do oleju to rano jak zapalisz brykę powinna lecieć z rury para a nawet krople i nawet gdy jest ciepły też będzie mokry komin.
Szukaj przyczyny...

argenta67

Post autor: argenta67 » 28 lut 2010, 16:36

jerzy pisze: Jak by płyn szedł na tłoki nie do oleju to rano jak zapalisz brykę powinna lecieć z rury para a nawet krople i nawet gdy jest ciepły też będzie mokry komin.
Szukaj przyczyny...

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Delta 1.9 td - rozrząd, silnik - proszę o pomoc

Post autor: Gramatyk » 01 mar 2010, 18:45

Śladów w oleju nie zauważyłem. Zapachu płynu nie czuje. Śladów żeby gdzieś były wycieki też nie zauważyłem. Wlałem uszczelniacz do chłodnic i już zdecydowanie mniej ubyło płynu ale jednak ubyło... Pompa a może uszczelka pod głowicą?

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 01 mar 2010, 19:19

.. Pompa a może uszczelka pod głowicą?

Witaj - piszesz,że jest sucho w koło silnika- więc pompa odpada.Uszczelka pod głowicą gdy u mnie wyciekało pod głowicą to tylko było widać mokre gdy silnik był ciepły i pracował lub jak zaczął pracować - potem był tylko ślad po wypływaniu płynu a potem wysychało.Zwróć uwagę na tył głowicy zwłaszcza na rogach gdy silnik będzie pracował podotykaj ręką i szukaj mokrego.Jeżeli będzie sucho płyn idzie do silnika a skoro dużo płynu ubywa a oleju nie przybywa i nie ma masełka a ni (białego nalotu na bagnecie i na korku wlewu( a także z rury nie cieknie i jest sucho to masz s t r a s z n e o p a r o w a n i e albo UFO ci podkrada ten płyn : : :?: :-P
Szukaj w takim razie wewnątrz samochodu może puszcza - l e j e nagrzewnica - powinno być mokra wykładzina i powinieneś czuć zapach płynu lu pary itp.... nie ma cudów.
Dobrze pooglądaj chłodnicę :nono: :D
Pozdrawiam

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 01 mar 2010, 23:29

Jeśli chodzi o chłodnicę to nie jest w najlepszym stanie, jakaś zasyfiała, gdzieniegdzie chyba sylikonem klejona, a jeśli chodzi o te blaszki w niej to już w niektórych miejscach jest wybrakowana. Można ją jeszcze jakoś wyczyścić albo coś zrobić czy trzeba będzie inwestować w nową? I czy to może mieć jakieś powiązanie z tym ubywającym płynem? Poszukam jeszcze przyczyn w tych wskazówkach od Was.

Chyba znalazłem wyciek.Dziś rano pod autem zauważyłem kałuże zajrzałem pod maskę i najwięcej (chyba płynu) było w części pod akumulatorem, po stronie kierowcy nad osłoną od przegubu nie wiem co to za część szukałem w okolicach jakiegoś pękniętego węża ale nic nie znalazłem może z kanału byłby lepszy dostęp jeszcze spróbuje zajrzeć.

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 02 mar 2010, 10:42

Witam wreszcie coś znalazłeś - teraz ta strona o której piszesz jest termostat ,w którym właśnie grzebał Ci mechanik i tam coś musiał spieprzyć - tam szukaj.Wpierw dokładnie powycieraj a następnie zapal silnik i szukaj ręką wycieku może spod uszczelki termostatu,spod węży itp.
Możesz tam podłożyć pod termostat np.jakiś papier np.toaletowy,musi być wyciek.

Pozdrawiam

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 08 mar 2010, 8:32

Jedna opaska ślimakowa nie trzymała i dlatego kapało... ale kurcze nie sądziłem że przez tak małą usterkę mogą się takie kałuże robić... na razie z tym spokój, dzisiaj jadę założyć wentylator i mam pytanie czy ktoś z Was zna może sklep gdzie mógłbym kupić termostat? Mechanik mówił że podobno do tego modelu jest niby duzo różnych termostatów ale jak patrzył to żaden z tych...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”