Lybra SW - wymiana tylnej piasty
- rafalpiekary
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra SW - wymiana tylnej piasty
Witam!
Jestem świeżo po wymianie uszkodzonej tylnej prawej piasty, w mojej Lybrze, przebieg 191.000km. Pomyślałem sobie, że udokumentowanie tej operacji może się komuś przydać, dlatego pozwolę sobie na przekazanie tych informacji. Życzę owocnej wymiany.
Jestem świeżo po wymianie uszkodzonej tylnej prawej piasty, w mojej Lybrze, przebieg 191.000km. Pomyślałem sobie, że udokumentowanie tej operacji może się komuś przydać, dlatego pozwolę sobie na przekazanie tych informacji. Życzę owocnej wymiany.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2010, 23:17 przez rafalpiekary, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Lybra SW - wymiana tylnej piasty
Cena tego SKF baaardzo dobra.
Norma to jakieś 160-180zł
TYLKO NIE OPTIMAL !!!
To jest chińskie (nie tylko produkcja ale i materiały - ODRADZAM !!! ).
Podkreślam, że na tym nawet pisze Made in Germany ale to nie jest niemieckie !
TYLKO NIE OPTIMAL !!!
- rafalpiekary
Zgadza się, dlatego mój wybór wahał się pomiędzy SKF'em i FAG'iem, padło na SKF bo wcześniej mi go zamówiono, miałem szansę na FAG'a za 135zł (wiem, też dobra cenakaeres pisze:Cena tego SKF baaardzo dobra.
TYLKO NIE OPTIMAL !!!

Czy jakies problemy mozna napotkac przy zabawie z ta piasta?
Bylem na szarpakach (stuki) dokladnie sprwadzic zawieche, wyszlo mi:
koncowki drążka, tylne tuleje przednich wahaczy, oraz prawe tylne łożysko (luz) wiec...raczej tez czeka mnei zabawa z piasta, i nie wiem czy bawic sie pod garażem (łączniki stabilizatora mi nerwy popsuły i mnie troche zraziły do takiej roboty;P)
koncowki drążka, tylne tuleje przednich wahaczy, oraz prawe tylne łożysko (luz) wiec...raczej tez czeka mnei zabawa z piasta, i nie wiem czy bawic sie pod garażem (łączniki stabilizatora mi nerwy popsuły i mnie troche zraziły do takiej roboty;P)
QV...soon:)
- rafalpiekary
W moim przypadku nie było żadnych problemów, ani z odkręceniem nakrętki, ani ze zdjęciem piasty (zeszła czterema palcamiHeathen pisze:Czy jakies problemy mozna napotkac przy zabawie z ta piasta?

Odkopuję temat bo czeka mnie wymiana piasty. Chce to zrobić na parkingu bo ceny w warsztatach trochę powalają w stolicy.
Może koś ostatnio wymieniał i może mi powiedzieć czy wyjęcie piasty nie stanowi problemu? Nie mam ściągacza a po rozkręceniu nie chce się niemile zaskoczyć.
Może koś ostatnio wymieniał i może mi powiedzieć czy wyjęcie piasty nie stanowi problemu? Nie mam ściągacza a po rozkręceniu nie chce się niemile zaskoczyć.
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast
Cysiek
Czasem zapala się błąd ABS-u po wymianie piasty, co skutkuje koniecznością jego skasowania, u mnie w Lybrze tak się akurat stało.
Serdecznie pozdrawiam.
Serdecznie pozdrawiam.
... na wszelki wypadek załatw sobie ściągacz bo różnie bywa, czasem łożyska piasty potrafią się na czopie zwrotnicy zapiec i bez ściągacza (wystarczy dwuramienny) i młotka nie da rady go zrzucić. Zdarza się, że podczas sciągania piasty z łożyskami przy lekkim ich "przyklejeniu się" do czopa drugie łożysko kulkowe piasty potrafi się lekko "eknąć" i niestety bez ściągacza trójramiennego (mocnego) może być naprawdę bardzo ciężko.cysiek pisze:Odkopuję temat bo czeka mnie wymiana piasty. Chce to zrobić na parkingu bo ceny w warsztatach trochę powalają w stolicy.
Pozdrawiam
P.S.
... tak jak napisali Koledzy strzeż się innych łożysk niż SKF lub FAG, można w wielu miejscach stosować "ersatze" ale nie w kołach, nie warto.
FAG'a zamówiłem (164 PLN - odbiór osobisty w Warszawie). Mam nadzieję że się obędzie bez ściągacza bo lipa będzie. Skąd tu go wsiąść...
Może ktoś z Wawy lub okolic ma laptopa z programem żeby w razie czego wykasować błąd ABS?
Może ktoś z Wawy lub okolic ma laptopa z programem żeby w razie czego wykasować błąd ABS?
Pozdrawiam
Cysiek
Cysiek
... ściągacze chyba są dostępne w "marketach" (Castorama, Praktiker, Jula) więc w razie problemów możesz go kupić (nie są drogie) lub jeszcze lepiej za drobną opłatą pożyczyć u zaprzyjaźnionego mechanikacysiek pisze:FAG'a zamówiłem (164 PLN - odbiór osobisty w Warszawie). Mam nadzieję że się obędzie bez ściągacza bo lipa będzie. Skąd tu go wsiąść...

Pozdrawiam
Witam
Mam pytanko czy przy wymianie piasty istnieje ryzyko ze za mocno dokręcimy nakrętke i bedzie wiekszy opór na łozysku lub za lekko i bedzie luz ?.
Pozdrawiam
Mam pytanko czy przy wymianie piasty istnieje ryzyko ze za mocno dokręcimy nakrętke i bedzie wiekszy opór na łozysku lub za lekko i bedzie luz ?.
Pozdrawiam
Nie istnieje takowe ryzyko.Dalton666 pisze:Witam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Cysiek
Cysiek
- pawel1234
- Forumowicz/ka
- Imię: Paweł
Czy ta piasta będzie ok ? 
Numery z pudełka ze zdjęcia się zgadzają.
A taka była w pudełku.

Numery z pudełka ze zdjęcia się zgadzają.
A taka była w pudełku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lancia Lybra 2.0 COMFORTRONIC
Lancia Ypsilon 0.9 Automat 2016r.
Wg mnie jest OK
- pawel1234
- Forumowicz/ka
- Imię: Paweł
Dzięki Maciej za odpowiedź 
Wcześniej nie ładowało mi się zdjęcie nr. 3. Teraz wiem, że powinno być to samo.
Autorowi tematu dziękuje za manual

Wcześniej nie ładowało mi się zdjęcie nr. 3. Teraz wiem, że powinno być to samo.
Autorowi tematu dziękuje za manual

Lancia Lybra 2.0 COMFORTRONIC