Kappa 2.4 kopci na czarno na zimnym silniku
- cypisus
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa 2.4 kopci na czarno na zimnym silniku
Witam mam problem. Posiadam Lancie Kappe 2.4 benzyna i rano jak odpala na zimnym silniku to kopci na czarno, silnik pracuje nierównomiernie oraz przy przegazowywaniu przymula go w zakresie obrotów od 2000 do 3500. Jak sie zagrzeje to wraca do normy. Czy ktoś wie co może być przyczyną lub polecić jakiś warsztat w południowej Polsce gdzie ludzie mają pojęcie o Lanciach, nie kroją za coś czego nie zrobili i nie zepsują jeszcze bardziej?
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Paweł
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Paweł
Lancia Kappa 2.4 5.20 99'
-
- Klubowicz
Re: Kappa 2.4 kopci na czarno na zimnym silniku
Na początek proponuje sprawdzić sonde lambda i czujnik temperatury.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz
,Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V
Peugeot 206 cc 

- cypisus
Witam, jeszcze raz ponawiam temat. Sonda była walnięta ale jest wymieniona - lekka poprawa jest. Czujniki wszystkie sprawdzane na komputerze są sprawne. Patrząc na to z innej beczki, jeden z forumowiczów podpowiedział mi abym sprawdził VIS, ponieważ taki niby posiadam. Czy to może mieć jakiś wpływ na dławienie silnika na wolnych obrotach oraz w zakresie od 1500 do 3000 obrotów? Jak to sprawdzić? Od czego zacząć? Czytając na forum objawy działającego VIS, od 3tys mocne przyśpieszenie oraz "świst" dodam że u mnie nie widzę takich objawów.
Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
Jeśli jest VIS to na deklu powinien być takowy napis a tak z drugiej beczki to Kappa 99 ma VIScypisus pisze:Witam, jeszcze raz ponawiam temat. Sonda była walnięta ale jest wymieniona - lekka poprawa jest. Czujniki wszystkie sprawdzane na komputerze są sprawne. Patrząc na to z innej beczki, jeden z forumowiczów podpowiedział mi abym sprawdził VIS, ponieważ taki niby posiadam. Czy to może mieć jakiś wpływ na dławienie silnika na wolnych obrotach oraz w zakresie od 1500 do 3000 obrotów? Jak to sprawdzić? Od czego zacząć? Czytając na forum objawy działającego VIS, od 3tys mocne przyśpieszenie oraz "świst" dodam że u mnie nie widzę takich objawów.
Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
- marboy
- Forumowicz/ka
- Imię: Marcin
silnik 2.4 na pewno.na deklu masz napisargenta67 pisze:Jeśli jest VIS to na deklu powinien być takowy napis a tak z drugiej beczki to Kappa 99 ma VIScypisus pisze:Witam, jeszcze raz ponawiam temat. Sonda była walnięta ale jest wymieniona - lekka poprawa jest. Czujniki wszystkie sprawdzane na komputerze są sprawne. Patrząc na to z innej beczki, jeden z forumowiczów podpowiedział mi abym sprawdził VIS, ponieważ taki niby posiadam. Czy to może mieć jakiś wpływ na dławienie silnika na wolnych obrotach oraz w zakresie od 1500 do 3000 obrotów? Jak to sprawdzić? Od czego zacząć? Czytając na forum objawy działającego VIS, od 3tys mocne przyśpieszenie oraz "świst" dodam że u mnie nie widzę takich objawów.
Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
LANCIA
5.20
2400 V.I.S.
lancia kappa 2.4 lx blue apollo
lancia thesis 2.0 t grigio botticelli
lancia thesis 2.0 t grigio botticelli
- cypisus
Tak, na pewno mam VIS, na deklu pisze wyraźnie. Dziś po podłączeniu pod komputer na zimnym silniku czas reakcji wtrysków na 4 i 5 cylindrze był "tragiczny" jak to określił mechanik. Później po rozgrzaniu się unormowało. Na zimnym silniku zaraz po odpaleniu przez kilka sekund jak działa ssanie jest ok, później przy zejściu na normalne obroty silnik szarpie tak jak by nie pracował na wszystkie cylindry a przy tym duży dym z wydechu (po wymianie sondy dym ma zabarwienie białe). I tak jest do momentu aż się nie zagrzeje, nie ma zakresu obrotów do 3tys, wyżej normalnie. Po rozgrzaniu miód malina. Gdzie szukać przyczyny? Bo każdy mechanik mówi co innego ;/
hmmm.... jeśli chodzi o mechanika to ja remontowałem coupe u Sławka, może warsztat z zewnątrz nie powala, i jak ja robiłem remont to nie było komputera, ale facet widać że zna się na tym co robi i to lubi.
Co do usterek... Jak sprawdzałeś czujniki? tylko czy nie ma błędów czy również kontrolowaliście co one wskazują? Pozdrawiam
Co do usterek... Jak sprawdzałeś czujniki? tylko czy nie ma błędów czy również kontrolowaliście co one wskazują? Pozdrawiam
- cypisus
Na komputerze tylko sprawdzaliśmy wyszło że wszystko jest ok. Ale i tak jedna rzecz mi się nie podoba ponieważ jak silnik jest normalnie dogrzany to wentylator się załącza co chwilkę na postoju. Żeby nie kłamać co minutę się włącza na kilka sekund i tego też nie wiem, czy ten typ tak ma czy coś nie tak jest. W układzie chłodzenia jest płyn a nie woda oraz jest go maksimum.Boorek pisze:hmmm.... jeśli chodzi o mechanika to ja remontowałem coupe u Sławka, może warsztat z zewnątrz nie powala, i jak ja robiłem remont to nie było komputera, ale facet widać że zna się na tym co robi i to lubi.
O Sławku mówisz o tym w Olkuszu za wiaduktem co robi głównie Alfy?
hmmm.... może któryś z czujników przekłamuje skoro błędów nie było, może czujnik temperatury powietrza? Myślę że dobrze było by sprawdzić jakie wartości podają te czujniki, niestety nie wiem w jakim programie da się to zrobić...
O Sławku który ma warsztat przed rozjazdem na Trzebinię i coś tam jeszcze. Pozdrawiam i powodzenia, bo z tego co pamiętam to już Twój nie pierwszy problem
O Sławku który ma warsztat przed rozjazdem na Trzebinię i coś tam jeszcze. Pozdrawiam i powodzenia, bo z tego co pamiętam to już Twój nie pierwszy problem