Lybra 1,9 JTD - czy z klimatyzacją wszytko ok?

Test Driver
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra 1,9 JTD - czy z klimatyzacją wszytko ok?

Post autor: Test Driver » 01 lip 2010, 14:27

Witam.

Mam chyba problem z klimatyzacją w Lybrze.
Gdy wybieram tryb "auto" natychmiast uruchamia się dmuchawa, ale z nawiewów leci powietrze wyraźnie chłodniejsze, ale nie tak chłodne, jak powinno. Co ciekawe, kiedy pobawić się z guzikami recylkulacji i trybu ekonomicznego (wciskając je losowo) po jakimś czasie klima zaczyna normalnie działać (tzn. wentylatory jak wyły, tak wyją, ale leci chłodne powietrze, a po uzyskaniu zadanej temperatury wentylatory zwalniają do "2"). Po takim wymuszonym starcie przez resztę dnia jest normalnie (czyli zwykłe "auto" i wszystko działa jak powinno). To zdarza się zazwyczaj, bo jeśli temperatura powietrza wynosi powyżej 30 stopni to nie ma problemu ze startem klimy.

Co jest nie tak? A może to w Lanci normalne - auto samo wie, kiedy powinno być mi gorąco, więc nie pozwala mi się przeziębić, jeśli jest stosunkowo chłodno? :D Jeśli tak, to fajnie, że auto dba o kierowcę, ale jednak ja chyba lepiej wiem, kiedy jest mi gorąco...

Doodik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: [Lybra 1,9 JTD] - czy z klimatyzacją wszytko ok?

Post autor: Doodik » 01 lip 2010, 21:33

Weź pod uwage że jeżeli na dowrze jest 30 stopni to wnętrze auta nagrzewa sie do 50-60 stopni a razem z nim wszystkie kanały wentylacyjne, wiec po właczeniu klimy na "auto" sterownik dąży do jak najszybszego osiągnięcia zadanej tempertaury (czytaj dmuchawa na wysokie obroty) A co do chłodu powietrza daj mu chwile na zestudzenie wszystkich dróg jakimi dostarczane jest zimne powietrze.

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 01 lip 2010, 22:17

Raczej normalna sprawa, bo jeśli temp zadana nie różni się znacząco od temp wewnątrz i na zewnątrz samochodu, to w trybie auto klima nie wali od razu zimnym powietrzem, żeby w kilka sec zejść do zadanej, a powoli chłodzi całe wnętrze.
Przy temp jak podałeś powyżej 30*C różnica między zadaną, a rzeczywistą jest spora, więc wtedy klima daje dość mocno zimnym powietrzem, a mimo to i tak potrzebuje trochę czasu, żeby schłodzić wnętrze.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Test Driver

Post autor: Test Driver » 02 lip 2010, 19:47

Co do dmuchawy działającej na maxa to rozumiem.

Może ujmę sprawę inaczej:

a) temperatura powyżej 30 stopni - daję "auto", automatycznie wentylatory prawie na maxa, leci zimne powietrze. Po osiągnięciu zadanej temperatury wentylatory zwalniają - czyli wszystko tak, jak być powinno.

b) temperatura 25-30 stopni - daję "auto", automatycznie wentylatory prawie na maxa, ale powietrze leci "chłodnawe" - wyraźnie chłodniejsze, niż bez klimy, ale jednak dość ciepłe. Wentylatory oczywiście wieją, ale temperatury zadanej osiągnąć raczej nie można (piszę "raczej", bo najdłuższa taka jazda do tej pory to ok. 1,5 h - może w końcu jakoś schłodziło by wnętrze?)

c) temperatura 25-30 stopni - daję "auto", automatycznie wentylatory prawie na maxa, ale powietrze leci "chłodnawe". W tej sytuacji naciskam różne przyciski na panelu klimatyzacji (szczególnie trybu ekonomicznego i recylkulacji) - po kilku próbach powietrze z "chłodnawego" zmienia się na zimne. Po osiągnięciu zadanej temperatury wentylatory na "2", więc znów - wszystko gra.

Rozumiem, że w sytuacji "a" jest wszystko ok. Ale czy prawidłowo nie powinno być tak, że nawet jeśli na zewnątrz jest np.25 stopni, to jak ustawię np. 19 to klima startuje od razu z chłodnym powietrzem i w miarę szybko wychładza wnętrze do zadanej temperatury? Bo jak dla mnie to chyba jest coś nie tak z klimą, że muszę ją czasem zmuszać do współpracy? Pytam, bo jak do tej pory nie miałem auta z klimatronikiem (tylko ręczna klima), więc może o czymś nie wiem?

No i jak już pisałem - w sytuacji "c", jak już klimę zmuszę do współpracy, to potem już jest ok przez resztę dnia, niezależnie od tego, czy klimę wyłączę, zgaszę auto itd. 8-O

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”