Kappa - stacyjka - zamiennik
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa - stacyjka - zamiennik
Witam. Jestem wczorajszy jaka inna stacyjka pasuje do kappy 96r.
- bargaw3181
- Klubowicz
- Imię: Bartłomiej
- Kontakt:
Re: Kappa 96r - stacyjka
Witaj
Wypełnij proszę pole "miejscowość" !
Do Kappy pasuje stacyjka od Kappy. Oczekujesz że włożysz stacyjkę np. od Forda?
Wypełnij proszę pole "miejscowość" !
514449239 Bartek (Bartłomiej, nie Bartosz ! ) vel modo 

Jestem odpowiedzialny za to co powiedziałem, nie za to co zrozumiałeś !

-
Chodziło mi o inne modele Lancii.
- bargaw3181
- Klubowicz
- Kontakt:
Wątpię żeby pasowały od innych modeli Lancii... 

- MiroMiglia
- Przedstawiciel Regionalny
- Imię: Mirek
Dokładnie tak jak powiedział Bartek: kup drugą stacyjkę za 100 pln i będzie po problemie , np. ode mniebargaw3181 pisze:Wątpię żeby pasowały od innych modeli Lancii...

Delta II HPE 2.0T 16V swap - I miejsce Miss 2011 , II miejsce Miss 2014
Beta Coupe 2.0 76' - dla znajomych -Feniks

Zeta 02' 2.0T 8V
Fiat Coupe 96' 2.0T 16V
tel. 501 077 356
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Już zakupiłmiro-miglia pisze:Dokładnie tak jak powiedział Bartek: kup drugą stacyjkę za 100 pln i będzie po problemie , np. ode mniebargaw3181 pisze:Wątpię żeby pasowały od innych modeli Lancii...

Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
- bargaw3181
- Klubowicz
- Kontakt:
Re: Kappa - stacyjka - zamiennik
Proszę nawet oferta od razu jest

- luki
Witam. To mój pierwszy post na forum, ale mam nadzieję, że komuś przyda się moje rozwiązanie problemu ze stacyjką.
W mojej Kappie padnięta była sprężyna powrotna stacyjki i wyrobione zapadki bębenka. Koszt naprawy tak jak zaleca ASO (wymiana stacyjki + zestaw bębenków) - około 2 tys. PLN
Odwiedziłem kilku stacyjkarzy w Warszawie, ale nikt nie był zainteresowany naprawą; podobno zapadek do Kappy nie można dokupić osobno.
Ale wreszcie rozwiązałem problem. Kosztowało mnie to 10 PLN.
1. Sprężyna powrotna stacyjki - w Warszawie, na ulicy Próżnej 12 jest gość co dorabia sprężyny chyba do wszystkiego. Poszedłem do niego i za 15 minut miałem zrobiną sprężynę identyczną jak oryginał. Koszt - 10 PLN.
2. Zapadki - z tym był większy problem, ale i na to znalazłem rozwiązanie - najważniejsze, że darmowe. Otóż dawcę nowych zapadek znalazłem w mojej Kappie. Był nim bębenek o schowka pasażera. Raczej mało kto go zamyka, a nawet jeśli to bębenek jest zdecydowanie mniej wyeksploatowany niż ten w stacyjce. U mnie był w idealnym stanie. Aby go wyjąć, należy zdjąć osłonę bębenka przy klamce do schowka, delikatnie podważając ją np. nożem lub śrubokrętem, oraz przez mały otwór po wewnętrznej stronie klapy schowka, odgiąć sprężynę przytrzymującą bębenek. Teraz powinien dać się wysunąć.
W bębenkach jest 9 zapadek. Do stacyjki przełożyłem wszystkie zapadki od bębenka ze schowka, ale schowek dalej mam zamykany na kluczyk. Tyle że ma tylko 4 zapadki - dopasowane ze starej stacyjki - ale różnicy w zamykaniu specjalnie nie widać.
Kwestia demontażu stacyjki była gdzieś opisywana na forum, więc tylko przypomnę: zdejmujemy osłonę stacyjki i przełącznika kierunkowskazów, odkręcamy i odpinamy zegary, za pomocą młotka i płaskiego śrubokręta/przecinaka wykręcamy śrubę zabezpieczającą od stacyjki, rozpinamy kabelki i stacyjka wychodzi.
Przedstawiony sposób z pewnością jest najtańszy i jak dla mnie okazał się w 100% skuteczny. Stacyjka działa jak nowa.
W mojej Kappie padnięta była sprężyna powrotna stacyjki i wyrobione zapadki bębenka. Koszt naprawy tak jak zaleca ASO (wymiana stacyjki + zestaw bębenków) - około 2 tys. PLN
Odwiedziłem kilku stacyjkarzy w Warszawie, ale nikt nie był zainteresowany naprawą; podobno zapadek do Kappy nie można dokupić osobno.
Ale wreszcie rozwiązałem problem. Kosztowało mnie to 10 PLN.
1. Sprężyna powrotna stacyjki - w Warszawie, na ulicy Próżnej 12 jest gość co dorabia sprężyny chyba do wszystkiego. Poszedłem do niego i za 15 minut miałem zrobiną sprężynę identyczną jak oryginał. Koszt - 10 PLN.
2. Zapadki - z tym był większy problem, ale i na to znalazłem rozwiązanie - najważniejsze, że darmowe. Otóż dawcę nowych zapadek znalazłem w mojej Kappie. Był nim bębenek o schowka pasażera. Raczej mało kto go zamyka, a nawet jeśli to bębenek jest zdecydowanie mniej wyeksploatowany niż ten w stacyjce. U mnie był w idealnym stanie. Aby go wyjąć, należy zdjąć osłonę bębenka przy klamce do schowka, delikatnie podważając ją np. nożem lub śrubokrętem, oraz przez mały otwór po wewnętrznej stronie klapy schowka, odgiąć sprężynę przytrzymującą bębenek. Teraz powinien dać się wysunąć.
W bębenkach jest 9 zapadek. Do stacyjki przełożyłem wszystkie zapadki od bębenka ze schowka, ale schowek dalej mam zamykany na kluczyk. Tyle że ma tylko 4 zapadki - dopasowane ze starej stacyjki - ale różnicy w zamykaniu specjalnie nie widać.
Kwestia demontażu stacyjki była gdzieś opisywana na forum, więc tylko przypomnę: zdejmujemy osłonę stacyjki i przełącznika kierunkowskazów, odkręcamy i odpinamy zegary, za pomocą młotka i płaskiego śrubokręta/przecinaka wykręcamy śrubę zabezpieczającą od stacyjki, rozpinamy kabelki i stacyjka wychodzi.
Przedstawiony sposób z pewnością jest najtańszy i jak dla mnie okazał się w 100% skuteczny. Stacyjka działa jak nowa.
Kappa 2.4 B LX
Punto 1.2
Seicento 1.1
126p 0.65
Punto 1.2
Seicento 1.1
126p 0.65
Pięknie to rozwiązałeś,gratulacje
Ja poszedłem na łatwiznę,sprężynę mam pękniętą(nie odbija),ale stacyjka da się przekręcić.
Zakupiłem przycisk do odpalania-stacyjka w pozycję zapłon i ...jazda.
Są jednak minusy tego rozwiązania,dlatego skorzystam z Twojego patentu.
Pozdrawiam.
Ja poszedłem na łatwiznę,sprężynę mam pękniętą(nie odbija),ale stacyjka da się przekręcić.
Zakupiłem przycisk do odpalania-stacyjka w pozycję zapłon i ...jazda.
Są jednak minusy tego rozwiązania,dlatego skorzystam z Twojego patentu.
Pozdrawiam.
Luki - genialna robota
Właśnie sam się zastanawiam co począć bo mi ciężko kluczyk pracuje w stacyjce jak go wkładam to się lekko kantuje. Rzeczywiście nie używam wcale kluczyka w schowku bo po kiego ***** skoro jak złodziej będzie chciał sprawdzić co tam jest to żaden zamek mu tego nie zabroni.

a może włożyć NP stacyjkę od AF 166? wygląda na taka samą,kluczyki też ktoś się orientuje?bargaw3181 pisze:Witaj
Stacyjka za 100? hmm....ludziom się w dupach powywracało za stacyjkę do Kappy wołają czapkę pieniędzy,gdzie Np do AF166 z kluczami kupisz na Allegro za 100właśnie