Podobnie było ze starą Cromą- świetne, niedoceniane auto.
Taki urok- Fiat ma etykietkę producenta Pandy, Punto czy 500 i mało kto patrzy na coś większego w ich wykonaniu.
Co do BMW 7- przedostatnia generacja (od 2001 czy 2002) jest okropna- zero lekkości, wygląda jak czołg. Piękna była jedynie poprzedniczka (94-01), mimo 5 metrów długości auto wyglądało naprawdę lekko i zgrabnie.
A wracając do tematu- jak dla mnie jednak Thesis- 166 jest też niemłodą konstrukcją. Owszem, nowszą niż Kappa, ale sporo starszą od Thesis.
Minusem w Thesis wydaje mi się paleta silników- diesel tylko jeden (choć w różnych wersjach w zalezności od wieku), a wśród benzyniaków słaby wybór. 2,4 to lipa (za słaby), 3,0 i 3,2 niby zwiększą mocą od 2,0T, ale niższe momenty maksymalne i sporo wyżej położone (a Thesis jakoś nie prowokuje do kręcenia silnika, jest hm.. "zbyt dostojny"). 2,0T z kolei- jedynie 185KM i ponad 300kg na garbie więcej niż w analogicznej Kappie (jaką mam)- to powoduje spory niedosyt, bo zapewne przesiądę się do nowszego, ale mniej dynamicznego auta..
W ogóle uważam, że do Thesis pasowałby jak ulał nieco ugrzeczniony V8 4,0 z Quattroporte. To byłby odpowiedni silnik dla niej

Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205