Kappa - jak wymienić świece ?
Jak wymienić świece w Kappie 2.0, ?
Jak sie do nich dostać ?
Jak sie do nich dostać ?
Kappa 2.0 Białystok
- Torell007
- Założyciel LKP
- Imię: Michał
Odkręcasz 'pokrywe maskującą' z napisem 5.20 2000 ...
a reszty chyba nie trzeba tłumaczyć, popatrzysz i będziesz wszystko wiedział

a reszty chyba nie trzeba tłumaczyć, popatrzysz i będziesz wszystko wiedział

Wiele serc, jedno bicie, ciężarówki ponad życie 

uwazaj jak bedziesz sciagal kable ze swiec bo jezeli bedziesz ciagnal na sile to kup sobie od razu komplecik
Romo Kappa 2000 Turbo (LPG)
Jeżeli to 20V - to cewki. Cewki odkręca się kluczem torxowym - podobnie zresztą jak pokrywę (numerku nie pomnę, ale kupiłem zestaw kilku za jakieś 20PLN). Schodzą po odkręceniu łatwo....."romo" pisze:uwazaj jak bedziesz sciagal kable ze swiec bo jezeli bedziesz ciagnal na sile to kup sobie od razu komplecik
Kappa '98 2.0 20V - LPG - była
Obecnie bezpartyjny - bo śmigam VW
VW Passat Variant B5 3BG 2001
1.9 TDI 130KM/PBOX 155KM, HIGHLINE
Re: ok dzięki
Mi wymiana zajęła z otwarciem piwka i odkręceniem/skręceniem wszystkiego jakieś 30 minut. Potrzebny tylko dość długi klucz do świec i ewentualnie długie szczypczyki (świece mają długi i wąskie kanały). Numeru klucza do świec teraz nie pamiętam (ale ten mniejszy)."karol69" pisze:tak chcę sobie zobaczyć co tam siedzii czy poradzę sobie z wymianą
i problem ...
odkręciłem co trzeba wyjołem taki długi patyk a świeca została w środku - dośc głeboko - jak ją teraz wyciągnąć?
Kappa 2.0 Białystok
Re: i problem ...
"karol69" pisze:odkręciłem co trzeba wyjołem taki długi patyk a świeca została w środku - dośc głeboko - jak ją teraz wyciągnąć?
Pamiętaj, że one są tam wkręcone!!!
Specjalne klucze do świec mają gumowe nakładki - wciskasz na świecę i odkręcasz, a ta trzymają się na tej gumce wyjdzie z kluczem. Ja miałem zwykły klucz (taki "rurkowy", bez gumki), więc po odkręceniu pomogłem sobie długimi cienkimi szczypczykami - tylko ostrożnie.
Odp: Kappa - jak wymienić świece ?
A czy mogl by mi ktos podac oznaczenie tych swiec?? tzn jakie mam kupic na zmiane??
Seat Leon
Odp: Kappa - jak wymienić świece ?
maydayns pisze:A czy mogl by mi ktos podac oznaczenie tych swiec?? tzn jakie mam kupic na zmiane??

Jak Cię interesują inni producenci to sobie już sam poszukaj. W akcie desperacji możesz też zajrzeć do instrukcji

Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW
Wujek (p)
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW

-
- Forumowicz/ka
Re: Kappa - jak wymienić świece ?
A co myslicie o tych swiecach?
W katalogu NGK znalazlem, ze do Kappy 2,0 20V powinny byc BKR6EKC (V-LINE NR 26). Koles tu pisze, ze to jest zamiennik BKR4EKC, ale to chyba powinno byc BKR6EKC.
Kappa z LPG.
W katalogu NGK znalazlem, ze do Kappy 2,0 20V powinny byc BKR6EKC (V-LINE NR 26). Koles tu pisze, ze to jest zamiennik BKR4EKC, ale to chyba powinno byc BKR6EKC.
Kappa z LPG.
Kiedyś kupiłem Tutelle - po kilku dniach wymieniłem ten badziew na NGK. Już nie pamiętam szczegółów, ale samochód słabo jeździł - jakby gubił iskrę.marcoos_bpik pisze:A co myslicie o tych swiecach?
Kappa z LPG.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Wujek (p)

Żeby nie zakładać nowego tematu - jak wygląda sprawa współdziałania NGK czy Iskier z instalacją LPG? Warto dorzucić kilka złotych na świece "przystosowane" do LPG, czy to tylko chuyt materkindody i zwykłe świece wystarczą?
A swoją drogą - katalog na stronie Iskry inny model podaje do konkretnego samochodu, a inny jako odpowiednik Boscha z instrukcji.
A swoją drogą - katalog na stronie Iskry inny model podaje do konkretnego samochodu, a inny jako odpowiednik Boscha z instrukcji.
Lancia Kappa Coupe 2.0t '98 - 1584
Hyosung GV650
Jeep Renegade 1.0 GSE Limited
Hyosung GV650
Jeep Renegade 1.0 GSE Limited
Standardowo. Tzn. samochód jeździ.Pingvin pisze:Żeby nie zakładać nowego tematu - jak wygląda sprawa współdziałania NGK czy Iskier z instalacją LPG?
Nie powiem Ci czy warto, bo nie korzystam z tych specjalnych świec. Skoro auto dobrze działa na tych polecanych przez producenta to nie psuję tegoWarto dorzucić kilka złotych na świece "przystosowane" do LPG, czy to tylko chuyt materkindody i zwykłe świece wystarczą?

Pozdrawiam
Wujek (p)
Wujek (p)

- marceli
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Na NGK w poprzednim aucie (japończyk) było ok.Byłem zadowolony.Miałem LPG.Pingvin pisze:jak wygląda sprawa współdziałania NGK czy Iskier z instalacją LPG?
Zazwyczaj jest to chwyt,przy gazie LPG świece ma trudniejsze warunki pracy,Gorszy przeskok iskry.Dlatego zazwyczaj te do LPG mają zmniejszony odstęp miedzy elektrodami.Pingvin pisze:Warto dorzucić kilka złotych na świece "przystosowane" do LPG, czy to tylko chuyt materkindody i zwykłe świece wystarczą?
Nie przepłacaj , weź zwykłe.W gazie LPG ich wymiana będzie wcześniej niż zaleca producent.
Do Kappy producent zaleca Champion , i takie na Twoim miejscu bym kupił.