Kappa - czyżby znów siadało mi wspomaganie ?
Witam,
mam problemik (chyba?) ze wspomaganiem. Jak kupiłe Kappę to wspomaganie chodziło tak lekko, że aż za lekko (można było krećić jednym palcem bez wysilku). Zimą mi siadła pompa (choć wspomaganie chodzło do końca - po prostu zaczęła wyć) i została wymieniona. Zdaje mi się, że wtedy też chodziło wszystko b. lekko. Teraz odnoszę wrażenie, że jest ciężej, choć nie bardzo ciężko. Po prostu nie chodzi już tak lekko (jednym palcem nie da się już kręcić). Czy znów szlag trafia pompę wspomagania?
Dodam, że na wyłaczonym silniku, na postoju skręcenie kół to baaardzo cięzkie zadanie. Trzeba dobrze się zapierać - więc może to nie pompa, tylko coś innego? Co to może być?
mam problemik (chyba?) ze wspomaganiem. Jak kupiłe Kappę to wspomaganie chodziło tak lekko, że aż za lekko (można było krećić jednym palcem bez wysilku). Zimą mi siadła pompa (choć wspomaganie chodzło do końca - po prostu zaczęła wyć) i została wymieniona. Zdaje mi się, że wtedy też chodziło wszystko b. lekko. Teraz odnoszę wrażenie, że jest ciężej, choć nie bardzo ciężko. Po prostu nie chodzi już tak lekko (jednym palcem nie da się już kręcić). Czy znów szlag trafia pompę wspomagania?
Dodam, że na wyłaczonym silniku, na postoju skręcenie kół to baaardzo cięzkie zadanie. Trzeba dobrze się zapierać - więc może to nie pompa, tylko coś innego? Co to może być?
Kappa '98 2.0 20V - LPG - była
Obecnie bezpartyjny - bo śmigam VW
VW Passat Variant B5 3BG 2001
1.9 TDI 130KM/PBOX 155KM, HIGHLINE
Witam,
Pompę wymieniłeś na nową, czy używaną?
Czasem źródłem sporych oporów w skręcaniu kół są łożyska w poduszkach kolumn. Zwróć uwagę, czy podczas skręcania kół nie są słyszalne stuki i "strzały" w rejonie poduszek i sprężyn.
Pozdrawiam
Czasem źródłem sporych oporów w skręcaniu kół są łożyska w poduszkach kolumn. Zwróć uwagę, czy podczas skręcania kół nie są słyszalne stuki i "strzały" w rejonie poduszek i sprężyn.
Pozdrawiam
Pompa nowa (podobno) choć w okazyjniej cenie - ale jakby co mam gwarancję w warsztacie."wujek" pisze:Witam,
Pozdrawiam
Strzałów/stuków nie ma. Jak sprawdzić czy łożyska w kolumnach (poza tym, że mogą trzeszczeć - ale nie trzeszczą).
A czy naturalne jest te ciężkie kręcenie przy zgaszonym silniku (jest naprawdę ciężko)?
- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Bardzo naturalne - brak jakiegokolwiek wspomagania."PeGaZ" pisze: A czy naturalne jest te ciężkie kręcenie przy zgaszonym silniku (jest naprawdę ciężko)?
Witam,
Jak silnik zgaszony to ani kręcenie kierownicą, ani hamowanie nie jest "bezwysiłkowe". Ciężko, jak ..tralala.
Pozdrawiam
Jak silnik zgaszony to ani kręcenie kierownicą, ani hamowanie nie jest "bezwysiłkowe". Ciężko, jak ..tralala.
Pozdrawiam
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Może być jeszcze problem z samą maglownicą, pompa to nie całe wspomaganie. Jak się dźwignie cały przód auta to kierownica ma chodzić w miarę lekko.
- AJS-SERVICE
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Kontakt:
Czy płyn od wspomagania jest czerwony czy zrobił się kolor szary???
10% Rabat dla klubowiczów
Płyn jest OK - czerwoniutki, przejrzysty. Taki jak po wymianie pompy i zalaniu w styczniu. Może panikuję - po prostu zdaje mi się, że kierownica kiedyś chodziła znacznie lżej (byłem bardzo zdziwiony po przesiadce z innego auta też ze wspomaganiem, po prostu dla mnie chodziła za lekko), a teraz chodzi ciężej - ale nie jakoś ciężko, po prostu ciężej, da się kręcić jednym palcem"AJS-SERVICE" pisze:Czy płyn od wspomagania jest czerwony czy zrobił się kolor szary???

Chyba to będzie najlepszy powód na wybranie się na najbliższy SPOT i porównanie z innymi Kappami